Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

КАК МОЖЕ ДА СЕ ПОВИШИ ФИЗИЧЕСКАТА АКТИВНОСТ?

Упражняването на физическа активност е необходимо условие за поддържане на нормално телесно тегло и серумен холестерол. За да бъде ефективна двигателната програма, тя трябва да включва: ходене пеша най-малко 5 пъти седмично по 30 минути и физически упражнения най-малко 3 пъти в седмицата.

КОНТРОЛ НА ТЕГЛОТО

Редуцирането на теглото при хора със зат­лъстяване е изключително важно за намаляване на холестерола в кръвта. Понижаването на теглото, дори в малка степен, довежда до намаляване на нивото му. Лечението с медикаменти, регулиращи липидните нива, по-скоро допълва, но не заменя про­мените в начина на живот. Терапията обикновено е продължителна или за цял живот. Изборът на медикаментите се определя от специалист.

Медикаментите, които намаляват нивото на липидите в кръвта, са: статини, никотинова ки­селина и нейните производни, фибрати и такива, които свързват жлъчните киселини; Като клас медикаменти статините предизвикват най-голямо понижение на холестерола в кръвта. В случай, че целта на лечението не е постигната след 3 месе­ца лечение с един медикамент, може да се включи втори препарат. При добро спазване на лечебната програма максималното понижаване на холестерола се постига в рамките на 4 до 6 седмици от началото на лечението.

ВПРОЧЕМ!

  • Необходимо е да се знае, че повишеният холестерол се нуждае от постоянен контрол посредством диета и меди­каментозна терапия. Прекратяването им довежда до бързо повишаване на холестерола и връщане на риска от съдови нарушения, съществували преди началото им.
  • Лечение на съпътстващите хронични заболявания Провеж­дането на системен контрол върху хроничните заболявания на черния дроб, бъбреците, щитовидната жлеза, захарния ди­абет и други е необходимо условие за регулиране на липидния баланс в човешкия организъм.
  • Необходимо е да се знае, че употребата на лекарствени пре­парати като диуретици, глюкокортикоиди, бета-блокери и други допълнително нарушава липидния профил на болните. Холестеролът е приятел, а не враг, когато се поддържа във физиологичните за човека граници

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *