ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ТИРЕЗ  /  TYREZ

Съдържа бисопрололов фумарат, силифицирана микрокристална целулоза, кросповидон тип В, глицеролов дибехенат, хипромелоза, титанов диоксид, макрогол

Предназначение

ТИРЕЗ е лекарствен продукт от групата бета-блокери. Назначава се при сърдечни заболявания с цел контрол върху натоварването на сърцето. Помага при високо артериално налягане, ангина пекторис и сърдечна недостатъчност с присъщите симптоми на патологията – задържане на течности и отоци, затруднено дишане и задух, стягане в гръдната област.

Как се приема

Лекарството се назначава в дози и с продължителност, зависещи от диагнозата и състоянието на пациента. Дозата за деня се приема сутрин; таблетката се поглъща цяла с малко течност преди, по време или след хранене. Не трябва да се стрива или сдъвква.

При високо кръвно налягане и ангина пекторис лечението с ТИРЕЗ започва с доза от 5 мг на ден; тя може плавно да се увеличава под лекарски контрол, но не повече от 20 мг дневно. За пациенти с чернодробни или бъбречни заболявания максималната дневна доза е 10 мг.

При сърдечна недостатъчност началната доза е 1.25 мг дневно в продължение на седмица. При добро понасяне следва нарастване до 2.5 мг дневно за още една седмица, след това по 3.75 мг дневно за седмица. Следващата стъпка е 5 мг дневно в продължение на 4 седмици. Сетне 7.5 мг за 4 седмици, последвано от 10 мг дневно като поддържаща терапия. Това е пределната доза за денонощие.

Ако е пропуснат прием в обичайното време, таблетката за деня се взема при първа възможност или се изчаква времето за следващия. Не трябва да се удвоява количеството заради пропуснатото. Предозирането може да провокира симптоми като прималяване и виене на свят, задушаване и хриптене, забавяне на пулса, ниско кръвно, остра сърдечна недостатъчност, хипогликемия.

Продуктът е за дълготрайно приложение. Приемът не бива да се прекратява самоволно. Внезапното спиране може да причини интензивна проява на странични ефекти и влошаване на състоянието.

Възможни нежелани ефекти

Често съобщавани странични ефекти са замайване, изтръпване на крайниците, умора и главоболие, забавен сърдечен ритъм, хипотония, гадене и повръщане.

Има информация за прояви като диария или запек, в редки случаи – усещане за изтощение, депресия, влошено качество на съня, забавяне на сърдечния ритъм, дихателни затруднения и влошаване на съществуващ задух; мускулна слабост, крампи.

В редки случаи се развиват алергични реакции – обриви, кошмари, халюцинации, припадъци, проблеми със слуха, хепатит, сухота в очите; сексуални смущения.

Много рядко е възможно да се получат отклонения на кръвни показатели, косопад, конюнктивит, псориазис.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ТИРЕЗ не трябва да се прилага при алергия към някоя от съставките на медикамента.

Медикаментът е противопоказан при забавен пулс под 60 удара в минута; ниско кръвно, тежка астма, остра сърдечна недостатъчност, много ниско кръвно, проблеми със сърдечния ритъм, метаболитна ацидоза, тумор на надбъбречната жлеза.

При някои пациенти с хронични заболявания  медикаментът е допустим, но само след индивидуална оценка на възможния риск. Става дума за белодробни заболявания, диабет, ангина на Принцметал, псориазис, проблеми на периферното кръвообращение, тежки патологии на черния дроб и бъбреците, преживян инфаркт в рамките на предходните три месеца.

Медикаментът не се използва за лечение на деца.

Не се прилага при бременност и кърмене.

Препоръчително е да се избягва шофиране и работа с тежки машини заради възможна влошена концентрация и забавяне на реакциите.

Взаимодействие с други медикаменти

Медикаментът е съвместим с широк кръг лекарства и може да участва в комплексни терапии. Лекуващият трябва да е информиран за всеки продукт, който пациентът е приемал или трябва да продължи да взема паралелно с ТИРЕЗ. Възможни са промени в дозировката или схемите на прием при съвместна употреба с лекарства за кръвно налягане и сърдечни заболявания, барбитурати, фенотиазини, МАО-инхибитори, трициклични антидепресанти, анестетици, нестероидни противовъзпалителни, локални бета-блокери, адреналин, продукти за лечение на малария, инсулин и противодиабетни продукти.

Да се избягва алкохол.

______

Усреднена цена в аптеките – 4 лв за 30 таблетки по 10 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *