Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Причини, симптоми и лечение на рак на мозъка: ценни съвети от лекар

Рак на мозъка все още е слабо разбираема болест. Информацията за мозъчния рак е оскъдна, а симптомите много често са пренебрегвани или се бъркат с други заболявания

 рак на мозъка
Рак на мозъка – много форми, трудно лечение

В същото време, според лекарите, характерна особеност на болните от рак на мозъка е крайното пренебрегване на болестта, когато шансовете за излекуване са много по-малки.

Неврологът и психолог Марина Спиранда обяснява какви фактори могат да доведат до заболяването и дали е възможно да се предотврати рак на мозъка.

Марина Спиранда

Какви фактори водят до рак на мозъка?

Според експертите все още има активен дебат за причините за рака като цяло, и за рака на мозъка в частност.

Към днешна дата е известно само, че онкологията е мултифакторно заболяване, при което на преден план могат да излязат различни причини.

Наследственост и среда на живот

Например, има изследвания, които доказват генетично предразположение, тъй като подобни заболявания са повтаряни многократно в поколенията на едно и също семейство.

Освен това има достатъчно случаи на това заболяване при тези, които са живели или работили в райони на радиационна или агресивна химическа промишленост. Не можем да пренебрегнем и ефектите на канцерогените и тежките метали от въздуха и храната. Също така, хроничният стрес, който е съществена част от нашия живот, подкопава ресурса на човешкия организъм, разрушава защитните механизми и става причина за ужасни заболявания.

Начин на живот

Освен това, без наследственост и неблагоприятна среда на живот, всяка болест е възможна, ако ресурсът е изчерпан. Всеки човешки орган има свой лимит и правила за неговата работа, като всяко високотехнологично устройство.

Например, черният дроб заболява след нездравословна диета и излишък от алкохол, мускулите – след прекомерно физическо натоварване, зъбите – след злоупотреба със сладкиши.

Що се отнася до мозъка, той често, като компютър с много отворени прозорци и изпълняващ различни оперативни задачи, „замръзва“, не може да завърши работата си, и да започне отначало с пълна сила. Това може да се случи и защото често не спим достатъчно, пречейки на мозъка да се възстанови, и докато заспиваме, продължаваме да се опитваме да решим много и различни проблеми. Освен това пием кафе и енергийни шейкове, за да стимулираме мозъка, а след това хапчета за сън, за да можем да заспим най-накрая.

Постоянно сме нервни и притеснени, шофираме, претоварваме се и отлагаме почивката за по-късно. Ние сами се лекуваме от различни болести, приемаме лекарства по наша преценка, обръщайки се към лекарите в последния момент.

Мозъчен тумор: видове, първи симптоми и профилактика

„Тумор“ винаги ли означава рак?

Думата „тумор“ по-вероятно означава определена патологична неоплазма, която е обрасла тъкан. Ако тази неоплазма расте бавно, притискайки околните тъкани, но не прониквайки, не метастазирайки в тях и клетките й са подобни на околните тъкани – туморът е доброкачествен. Такава клетка може да „живее“ в тялото, без да създава критична опасност за човешкия живот.

Доброкачественият тумор се лекува ефективно хирургично. Но доброкачественият тумор също така може да се изроди в злокачествен, тоест такъв, който расте бързо и неконтролируемо.

Клетките на злокачествения тумор са разнообразни и те постоянно се делят, броят им се увеличава, те могат агресивно да метастазират – да растат в околните органи, да се разпространяват по кръвния и лимфния канал. Това са група заболявания, когато тъканите се израждат в злокачествен тумор и се наричат ​​рак. Мозъчните тумори са вътречерепни новообразувания. Те, подобно на други тумори, могат да бъдат доброкачествени и злокачествени, тоест ракови.

По какво се различава мозъчният тумор от другите видове рак?

По произход злокачествените мозъчни тумори са подобни на други видове рак. Ако се образуват от мозъчни клетки или околни тъкани – обвивката на мозъка, околните съдове и нерви, това е първичният тумор. И ако туморът е локален, тогава има добри перспективи за хирургично лечение. Ако туморът първо се е образувал в други органи, а след това е „покълнал” в мозъчната тъкан или е бил доставен там през кръвта или лимфния канал, той е вторичен и се лекува по-трудно.

Като се има предвид, че мозъкът всъщност е основният ни компютър, контролния център, който е отговорен за нормалното функциониране на целия организъм, всяко мозъчно заболяване може да доведе до нарушение на много функции.

Освен това, хирургичното лечение на мозъчните тумори е много по-сложно, тъй като туморът може да бъде разположен на труднодостъпно място и съществува риск от увреждане на здрави тъкани с нарушени жизнени функции. Лечението с някои химикали често също е невъзможно, тъй като мозъкът ни е защитен от основния кръвен поток от така наречената кръвно-мозъчна бариера. Това всъщност е филтриращ механизъм, който защитава нервната система от токсини, микроорганизми или чужди вещества, които могат да „вървят“ през кръвоносната система.

Какви видове мозъчни тумори се срещат най-често?

Има много видове класификации на мозъчните тумори – по произход (първичен или метастатичен), по степен на злокачествено заболяване, локализация, а също и според тъканта, от която са се образували. По принцип ракът на мозъка е рядко заболяване, но има много негови видове.

Сред доброкачествените вътречерепни образувания най-често се срещат менингиоми, които съставляват повече от 25% от всички първични мозъчни тумори. Най-рядко могат да се намерят хемангиобластоми, образувани от стволови клетки или примитивни съдови клетки. Ако говорим за злокачествени новообразувания, най-честата форма е до 60% от всички мозъчни тумори – глиоми, т. е. тумори от глии, спомагателни клетки на нервната система.

Най-редкият вид е саркома на мозъка, образувана от съединителна тъкан

Естезионевробластомът е рядка и много агресивна формация от епитела на носната кухина, назофаринкса и една от костите на лицевата част на черепа.

Как се лекуват мозъчните тумори?

Трудността при лечението на мозъчен тумор може да се обясни с трудната достъпност на неговата позиция. Както и в други случаи с рак, решаващо значение имат степента на развитие на заболяването, наличието на метастази, общото състояние на пациента – наличието на други съпътстващи заболявания и възрастта на болния.

Всеки онколог ще каже, че настроението на пациента е от голямо значение. Голяма жажда за живот, вяра в най-доброто, решително отношение към победа на болестта, активна вътрешна борба за живот и за утрешния ден, понякога подобряват състоянието и на най-безнадеждните пациенти.

Най-модерният ефективен и минимално инвазивен метод за лечение на мозъчни тумори е радиохирургичен гама нож. Въпреки името, това не е нож в обичайния смисъл и отваряне на черепа за операция не се изисква. Гама нож е устройство, което е специален шлем, който се носи на главата на пациента след предварителна подготовка, който има специални вградени радиоактивни излъчватели. Лъчите, идващи от излъчвателите, се сближават в една точка, която е специално изчислено, като се вземе предвид локализацията на тумора. Точковото излъчване на радиация унищожава тумора дори на най-недостъпните места, а околните здрави тъкани получават възможно най-ниската експозиция.

Наред с това се използват отдавна известни методи, като хирургично, лъчево и химиотерапевтично лечение.

Какви са статистическите данни за преживяемостта на този конкретен тип онкология?

Всеки тумор, както и всеки човек, е индивидуален. Следователно програмата за лечение винаги се определя от лекаря въз основа на пълна диагноза. Оцеляването също е много различно и зависи от вида на тумора, неговия стадий при откриване и възрастта на пациента.

Например, петгодишната преживяемост при епендимоми и олигодендроглиоми при пациенти на възраст 20–45 години е съответно до 80% и намалява до 69% и 45% при пациенти на възраст 55–65 години.

Различните възрастови групи са по-податливи на различни видове мозъчен рак. Има главно „детско-юношески“ видове тумори, има и такива, които са по-чести при хората след 40 години. Най-ниската честота на този вид рак се установява при хора на възраст 20–35 години.

Първи симптоми

Основният комплекс от симптоми се обяснява с увеличаване на вътречерепното налягане поради компресия от неоплазмата на мозъчната тъкан. Това причинява силни болки, „пукащо“ главоболие, утежняващо се при кашлица, кихане, завъртане на главата. Също така в списъка на първите симптоми са замаяността, понякога внезапното повръщане, епилептични припадъци, гърчове, психични разстройства и възприятия. Това може да бъдат халюцинации, промени в усещането за вкус, мирис, цвят, понякога нарушения в координацията, обсесивни движения – преглъщане, облизване на устни, дъвчене.

Увеличаването на интоксикацията може също да причини общо безразличие, апатия, слабост, летаргия, разстройство на вниманието и паметта. Симптомите са много зависими от местоположението на тумора.

Но силните главоболия, които не могат да бъдат облекчени от конвенционалните аналгетици, почти винаги присъстват като основен общ симптом.

Нищо не може да ни гарантира пълно здраве. Но това, което можем да направим със сигурност, е да се отнасяме малко по-внимателно към себе си и тялото си, като проверяваме състоянието му поне веднъж годишно.

Източник: oncobrain.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *