Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Полезна диета при жълтеница

Жълтеница е пожълтяване на кожата и бялото на очите, причинено от натрупване на клетъчни производствени отпадъци наречен билирубин. Освен промяната на цвета на кожата и на очите жълтеницата може да предизвика и гадене, повръщане, главоболие, повишена температура, потъмняване на урината, болки в корема, загуба на апетит и подуване на корема. Жълтеницата не е болест сама по себе си, а е признак, че черният дроб има проблем с обработката на билирубина в организма. Конкретните причине за жълтеницата са многобройни, основните са: наследствено заболяване, излагане на черния дроб на токсични химични вещества включително алкохол, бактериални инфекции и др. Съществуват различни диети, които помагат при лечението на жълтеница.

Лекарите смятат, че диетата при жълтеница трябва да се провежда по следния начин:

• Начало на деня трябва да започва с чаша топла вода, към която да е добавена една лъжица прясно изцеден лимонов сок. Тази смес трябва дасе изпива веднага след събуждане.

• На закуска трябва да се ядат по-сочни плодове, като папая, портокали, ананаси, ябълки, круши и грозде. Освен плодовете трябва да се включи и една филиика пълнозърнест хляб с минимално количество масло.

• На обяд трябва да се яде сурова зеленчукова салата и в доплнение към нея две малки питки от пълнозърнесто пшеничено брашно, а също така моркови или зелени листни зеленчуци задушени в чаша мляко и масло.

• Задължителна е консумацията на кокосово мляко или чаша сок от ябълки в следобедните часове, около 4 следобяд.

• На вечеря може да изядете зеленчукова супа, печен картоф и две пълнозърнести питки, както и задушени листни зеленчуци по избор.

• Преди лягане е задължително да изпиете чаша прясно мляко към което е добавена една чаена лъжичка билков мед.

Хората със жълтеница да избягват пикантни и пържени храни, тъй като те причиняват възпаление и се отразяват неблагоприятно на болестта. Да се ядат много салати, бадеми и орехи. Да се пият големи количества плодови сокове.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *