Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

ПРИ ХОЛИЦИСТИТ ТРЯБВА ЛИ ДА ПРОМЕНИМ НАЧИНА НА ХРАНЕНЕ

Откриха ми холецистит. Лекарят ме предупреди, че с времето това може да доведе до жлъчнокаменна болест. Какво да предприема, за да не допусне образуването на камъни в жлъчката?

Николай Гърков – Стара Загора

При холецистит се възпаляват стените на жлъчния мехур – може да възникне застой на жлъчен сок. Отначало той образува съсиреци, след това и твърдите кристали. Смятайте, че процесът на образуването на камъни при тази ситуация вече е тръгнал, както се казва. Затова първото, което трябва да направи човек с диагноза холецистит, е да промени начина си на хранене. Яжте по-често, с по-кратки прекъсвания – например не повече от три, три и половина часа. В никакъв случай не яжте през нощта, защото така се увеличава концентрацията на холестерол в жлъчния сок. А той е един от елементите за образуване на камъни.

Вместо обичайната обилна вечеря вечер си хап­вайте филийка хляб с масло, която да „гарнирате“ с билков чай – най-полезни във вашия случай са чайовете от имортела, царевична коса и невен.

Ако страдате от лениви черва, трябва да вземете всички мерки вечер да се освободите от съдържанието в тях. За тази цел ще ви помогнат слабителните чайове, триците, въобще богатата на съединителна тъкан храна. Както и киселото мляко с бифидобактерии. Непременно ограничете употребата на алко­хол, на лютиви мазни ястия, на пушени и солени продукти.

Обърнете особено внимание и на начина на приготвяне на храната си – в никакъв случай не препържвайте. Приготвяйте си ястията на пара или ги варете.

Ходенето, карането на колело и плуването са прекрасна профилактика на жлъчнокаменната болест. И, разбира се, положителните емоции. За­трудненото оттичане на жлъчен сок се отразява негативно на настроението. И обратно – веселата нагласа подобрява работата на жлъчния мехур.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “ПРИ ХОЛИЦИСТИТ ТРЯБВА ЛИ ДА ПРОМЕНИМ НАЧИНА НА ХРАНЕНЕ

  1. Pingback: Дафиновият лист – не само подправка, но и лекарство

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *