Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Скрита пластмаса в дома ви: 7 неща, от които трябва да се отървете веднага

Наистина ли скритата пластмаса е опасна за здравето? Колко голяма опасност представлява? Къде точно е скрита и можем ли да избегнем употребата ѝ?

 

 

скрита пластмаса
Скрита пластмаса има навсякъде около нас

Отговор на всички тези въпроси ще намерите, ако продължите да четете.

Има някои неща, които използваме в ежедневието и дори не подозираме колко опасни са за нашето здраве и околната среда. Тези елементи съдържат скрита пластмаса.

Защо скритата пластмаса е опасна?

Разбира се, невъзможно е напълно да се отървем от пластмасата. Този материал е дори там, където не подозираме. За да запазите собственото си здраве и за да не навредите на околната среда, трябва правилно да изхвърляте пластмасовите изделия. И ако просто ги „пращате на боклука“ без да ги давате за рециклиране, тези отпадъчни материали след това се натрупват на депа, отравят почвата и водните ресурси, което впоследствие се отразява на птиците, рибите и други живи същества. И най-лошото, в допълнение към обичайната пластмаса е, че има и друга версия на този материал – „скрита“ пластмаса, която може дори да бъде намерена в храната.

5 неща, които трябва да спрете да използвате в ежедневието, ако искате да останете здрави

1. Чай в торбички

Скрита пластмаса има в торбичките за чай

Това е изненадващо, но те наистина съдържат „скрита“ пластмаса, и то на две места наведнъж. Незначително качество пластмаса е в самите торбички, така че те да могат да запазят формата си в горещата вода, а също и от пластмаса се прави и основата за опаковането на тези торбчки. За да се предпазите и да сведете до минимум отпадъците, купувайте чай в безопасни опаковки, а най-добрият вариант е да ползвате насипен чай.

2. Чаши за еднократна употреба

Чашите за кафе са направени от скрита пластмаса

Вероятно си мислите, че това е грешка, тъй като хартиените чаши не могат да съдържат пластмаса. Но грешите.

Ако чашите за еднократна употреба бяха направени само от хартия, те щяха да изтекат моментално. Тънък слой пластмаса покрива повърхността на хартията, така че чашките да са здрави и да не се намокрят под въздействието на горещите напитки. Вместо такива чаши е по-добре да използвате термо чаши или бутилки за многократна употреба.

3. Кърпички за еднократна употреба

Кърпичките за еднократна употреба всъщност са направени от скрита пластмаса

Да, такива кърпички съдържат пластмаса и няма значение кой точно вид сте купили – хигиенни, антибактериални, бебешки или други. Освен това, те се съхраняват и в пластмасова опаковка, но поне тя може да бъде рециклирана. Но при обработката на самите салфетки възниква проблем, тъй като те се състоят от влакна, които не са биоразградими. Салфетките, подобно на памперсите, трудно се рециклират. Вместо салфетки е по-добре да използвате малки парчета естествена тъкан, като особено тази опция ще бъде полезна за детската кожа.

4. Дрехи от полар

За производството на този материал се използват пластмасови микрофибри. Въпреки факта, че при производството на тъкани се използва рециклирана пластмаса, това не предотвратява замърсяването на околната среда от вредни микроскопични влакна. Ако дори малка част от тъканта е повредена, влакната се освобождават и могат да попаднат в питейната вода или храната. Учените не са разбрали напълно как тези влакна са вредни за човешкото здраве, но във всеки случай е по-добре да бъдете внимателни и да не купувате дрехи и завивки от полар, ако не е необходимо.

И не е само поларът, който е изработен от пластмаса

Две трети от дрехите, които ежедневно обличаме, са изработени от пластмасов материал, като полиестер, найлон и акрил.

Всеки път, когато тези синтетични дрехи се поставят в пералнята, те изхвърлят малки пластмасови влакна, които не се влияят от пречистването на отпадните води, и от реките директно се отправят към моретата и океаните.

Според доклад на група канадски учени, пластмасовите влакна за дрехи представляват 74% от микропластичните частици, открити в канадските крайбрежни райони.

Микропластиците, като изброените по-горе, се поглъщат от рибите и другите морски животни. След това микропластиците ще се прехвърлят на други животни, преминавайки нагоре по хранителната верига. И, в крайна сметка, може да попаднат и на нашата трапеза. Така бихме могли буквално да ядем дрехите, които носим.

През 2018 г. екип от британски учени тества миди от различни места около Великобритания. Стана ясно, че всяка тествана мида съдържа микропластика. Учените изчислиха, че на всеки 100 г миди, изядени от потребителя, ще бъдат погълнати 70 микропластични частици.

5. Цигари

Цигареният филтър е скрита пластмаса

 

Всеки от нас знае за опасностите от тютюнопушенето, но малко хора са наясно, че филтрите на цигарите съдържат неразградима пластмаса. Веднъж попаднали на земята, цигарите рано или късно проникват в подземните води и един такъв, нищо и никакъв фас, ще бъде достатъчен, за да отрови четири литра вода! Това е ужасяващ факт, който не всеки знае. Ние отлично разбираме, че е невъзможно да принудим всички хора да се откажат от тютюнопушенето, но те биха могли поне да не хвърлят цигарите на земята. В крайна сметка, почти навсякъде има кош за отпадъци. Съгласете се, че няма по-грозна гледка от нахвърлени по земята смачкани фасове от цигари.

6. Морска сол

Уникална шеста позиция в нашия списък, тъй като за разлика от другите, пластмасата не се добавя умишлено към морската сол. Вместо това морската сол е замърсена с микропластици.

Изследователи от Южна Корея откриха, че до 90 на сто от марките трапезна сол, включени в извадката в световен мащаб, съдържат микропластици.

Взети са проби от 39 марки трапезна сол от страни в Европа, Северна Америка, Южна Америка, Африка и Азия. От 39 тествани марки е установено, че 36 съдържат микропластика. Марките сол от Азия бяха с особено високи стойности на микропластика, най-вероятно защото замърсяването с пластмаса е особено разпространено в Азия.

Същото проучване изчислява, че средно възрастен човек консумира около 2000 микропластични частици всяка година от употребата на сол.

И не само солта: дори водата, която идва от нашите кранове в кухнята или банята, е установено, че съдържа микропластици.

Не е ясно дали поглъщането на микропластици е вредно за човешкото здраве – учените все още проучват този проблем. Сигурното обаче е, че пластмасата намира своя път вътре в нас от храната и напитките, които консумираме.

7. Дъвка

Дъвката не е ново изобретение. Всъщност, дъвка на 6000 години, с отпечатъци от зъби, е открита във Финландия. Различни култури по цял свят се радват да дъвчат вещества, подобни на дъвка, а съвременните хора не са по-различни.

Вместо вещества, получени от растения, треви или смоли, повечето съвременни дъвки сега съдържат пластмаса.

Съвременната дъвка е не смилаема и е неразтворима във вода, което означава, че колкото и да продължавате да дъвчете, тя никога няма да се разпадне. Това се свежда до „основата на дъвката“, която обикновено е вид синтетичен каучук, използван също така за направата на автомобилни гуми.

По-конкретно, основната съставка в дъвката е поливинилацетат, който също се прилага и при производството на лепило.

Поради невероятната издръжливост на пластмасата, това означава, че от дъвките е много трудно да се отървем. Тъй като пластмасата не се разгражда, изхвърлената дъвка ще остане на мястото, на което е била пусната, докато не бъде почистена.

Помислете за здравето си и за околната среда. Поне от ваша страна, полагайте усилия да не вредите на природата. Надяваме се тази статия да ви помогне да разберете колко опасна е „скритата“ пластмаса и защо е важно да се предпазите от нейната употреба.

Източник: eradicateplastic.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *