Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

ПО КАКЪВ НАЧИН ДА ИЗЛЕКУВАМ КЪСОГЛЕДСТВОТО СИ?

Здравейте, лекува ли се късогледство и до колко успешно става това с лазер?

Денка Златева – Видин

Късогледството или т.нар. миопия е най-честата аномалия на зрителния апарат. То се проявява с невъзможност за ясно фокусиране на предмети, разположени на голямо разстояние от окото, като същевременно близките обекти се визуализират ясно и точно. Оперативното лечение на късогледството е може би най-радикалното решение на проблема. Методиката се състои в извършването на различни по своя характер интервенции по повърхността на самата роговица, в резултат, на което зрителната острота се подобрява. Основните изисквания преди пристъпването към операция са възраст над 18-20 години и поне две години преди извършването й да няма промяна в диоптрите. Съществуват различни оперативни техники:

  • Радиална кератотомия – преди време тя беше основната оперативна интервенция при късогледството – техника, при която чрез изтъняване на роговицата се коригират проблемите. Днес обаче този вид интервенция има ограничени показания, поради трудното прогнозиране на крайния резултат.
  • Фоторефрактивна кератектомия – при нея се използва лазер, който да премахне и впоследствие да ремоделира роговицата. Обикновено интервенцията е по-болезнена и има по-продължителен възстановителен период.
  • Ласик – това е най-новият метод за лечение на миопията. При него с помощта на лазер се отстраняват част от тъканите на роговицата. Обикновено техниката отнема близо 15 минути за всяко око. След интервенцията периодът на възстановяване е кратък, като няколко дни след операцията зрението е замъглено и неясно. Ефективността и дългосрочната безопасност на метода обаче все още са в процес на изследване.

Основното предимство на тези методи е, че с тяхна помощ зрителната острота значително се подобрява, като в някои случаи миопията може да се излекува. Въпреки това    рисковете и усложненията при тези интервенции не са малко и трябва да се имат предвид.

Като странични ефекти на оперативното лечение на миопията се посочват лекият дискомфорт в областта на окото, съпроводен с обилно сълзене, което обикновено продължава няколко часа след операцията. По-късно може да се наблюдава сухота в окото и повишена чувствителност, които могат да се запазят до 6 месеца след операцията.

Усложненията, които се наблюдават в някои случаи, са много, като най-честите са:

  • Леко замъгляване на роговицата, което обаче има тенденция за бързо изчезване.
  • Поява на далекогледство или непълно отстраняване на миопията.
  • Инфекция на роговицата.
  • Глаукома.
  • Нараняване на роговицата.
  • Отлепяне на ретината.

Трябва да се спомене, че не винаги операциите са успешни. В редица случаи дори и след извършването на операция хората продължават да носят очила или лещи.

BПРОЧЕМ!

Един алтернативен метод на лечение на миопията, наречен ортокератология, е използването на специални лещи, които се носят само през нощта. Те имат свойството, докато са на окото, бавно да променят и ремоделират формата на роговицата. След премахването им за кратко време зрението па пациента е възстановено и той не се нуждае от каквато и да е корекция на зрението. Ефектът обаче изчезва в рамките на няколко часа.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *