Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Възпалението на гърдата, може ли да причини рак?

Този вид рак на гърдата въобще не прилича на тумор, затова често бива объркван с инфекция, което забавя поставянето на точната диагноза. Моля да обясните как се проявява т.нар. възпалителен рак на гърдата? По какво се различава от обичайните форми на рака на гърдата? По-опасен ли е? Какви са симптомите?

Златина Попова – София

Този вид рак на млечната жлеза обикновено не може да се открие с помощта на мамография или ул­тразвук. Това е рядък вид рак – сре­ща се само при един до три  на сто от всички случаи на рак на гърдата. При възпалителен рак гърдата изглежда подута и възпалена. Въз­палението се развива, защото ра­ковите клетки блокират лимфните съдове на гърдата, а така се стига до зачервяване и възпаление.

За разлика от разпростране­ната форма на рака на млечната жлеза, възпалителният рак на гърдата въобще не прилича на тумор. Често симптомите на тази форма на болестта се приписват на други болести и по този начин установя­ването на диагнозата отнема дос­та време. Вижте симптомите.

  • Болки в гърдата. Често проя­вата се приема за инфекция в гърда­та и се лекува с антибиотици. Ако обаче не се подобри състоянието до една седмица, е необходимо да се обърнете към мамолог и да ви направят биопсия.
  • Кожата в областта на гър­дата се променя: появяват се ро­зови или зачервени области, които много приличат на портокалова коричка.
  • Появяват се огнища със син­кави оттенъци, които не преми­нават.
  • Туморът в гърдата внезапно се увеличава.            .
  • Появява се сърбеж.
  • Променят се зърната.
  • Увеличават се Лимфните въ­зли под мишниците или на шията.

Много е важно да се проведе биопсия, ако лечението на „инфек­цията“ с антибиотици не премина­ва. Агресивен рак, който бързо се разпространява. Лекува се чрез:

  • операция – ако ракът не се е раз­пространил извън гърдата може да се отстрани туморът чрез операция, обаче това увеличава вероятността от повторно развитие на рака, защото въз­палителният рак на гърдата въвлича и лимфните възли;ю
  • химиотерапия-често се провежда пре­ди операцията, за да се намали туморът и рискът от повторен рак;
  • лъчева терапия-често тя се назначава след химиотерапията и/или операци­ята.         

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *