Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

3 заболявания, които се маскират като вегетаваскуларна дистония

Какво се крие зад общата и позната диагноза вегетаваскуларна дистония? Опасно ли е това заболяване? Има ли такава диагноза изобщо?

вегетаваскуларна дистония
Вегетаваскуларна дистония – има ли такова заболяване?

Защо повечето лекари са свикнали неразбираеми случаи, с общи, неясни симптоми, да наричат вегетаваскуларна дистония?

Може би ви се е наложило да отидете на лекар с оплаквания, като замаяност и прималяване, учестена сърдечна честота, слабост и ниско кръвно налягане, безпокойство, болки в гърба и гърдите, подуване на корема? И вероятно поне веднъж сте чули от лекаря, че имате „вегетаваскуларна дистония“. Какво е това заболяване и има ли го наистина?

Съществува ли заболяване, наречено вегетаваскуларна дистония? Какво означава това? И тогава от какво сме болни, ако не от вегетаваскуларна дистония? Нека разберем.

Какво е вегетаваскуларна дистония?

Вегетаваскуларна дистония е митично разстройство с неясни прояви. Тази диагноза не съществува в Международна статистическа класификация на болестите Десета ревизия (МКБ – 10). Диагнозата, близка до вегетаваскуларна дистония, се формулира по следния начин: Соматоформна дисфункция на автономната нервна система.

Характеристики на това разстройство: Симптомите обикновено са два вида и никой от тях не служи за препратка към нарушение на конкретен орган или система.

Симптоми

Първият тип са оплакванията, които се основават на общи симптоми от вегетативно естество: сърцебиене, изпотяване, зачервяване на кожата, треперене и усещане за страх и безпокойство от вероятни здравословни проблеми.

Вторият тип са субективни оплаквания от неспецифичен или променлив характер: преходни общи болки в тялото, усещане за топлина, тежест, умора или подуване на корема, които пациентът свързва с определен орган или система. С други думи, вегетаваскуларна дистония е, ако човек усеща, че някъде нещо го боли, но къде точно – не е ясно. Обикновено лекарите поставят обща диагноза вегетаваскуларна дистония, когато не могат да разберат какво се случва с пациента. По принцип доста сериозни заболявания могат да се крият зад симптомите на ВВД, както е прието да се съкращава това „заболяване“. Според МКБ-10 лекарите са длъжни да изключат други нарушения, преди да поставят диагнозата „вегетаваскуларна дистония“.

Три истински болести, вместо митичната ВВД

Хипохондия

Хипохондрията е огромна грижа за собственото здраве. Пациент с такова разстройство е убеден, че има някакво рядко, опасно заболяване, въпреки че за да се докаже има нужда от необходимите тестове и диагностични резултати в идеален ред. Следователно, хипохондрикът вижда обичайните симптоми (които са посочени по-горе), нормални при дадените обстоятелства, като признаци на неразбираемо заболяване. Човек с хипохондрия може да ходи от лекар на лекар дълго време, получавайки диагноза вегетаваскуларна дистония. Защо това се случва?

Да, хипохондрията може да бъде спътник на депресията или тревожното разстройство. В този случай, вместо да посетите тесни специалисти в опит да премахнете симптомите, просто трябва да направите консултация с психиатър.

При съмнение за вегетаваскуларна дистония е най-добре да започнете с посещение при психиатър

Синдром на раздразненото черво

Храносмилателни разстройства с неразбираем характер, подуване на корема и метеоризъм също често се наричат ​​симптоми на ВВД. Но обикновено говорим за така наречения синдром на раздразненото черво. Симптоми на раздразненото черво са: подуване на корема, газове, диария, запек, коремна болка. По правило тези нарушения се проявяват по-силно, след което изведнъж изчезват. Важна роля в този случай играе начинът на живот.

Какво да се направи?

Прегледайте храненето: пациентите със Синдром на раздразненото черво трябва да ограничат приема на определени храни. Всеки човек със синдром на раздразненото черво има свой набор от така наречени „задействащи храни“: това могат да бъдат например млечни продукти или сладкиши. Общото при тези продукти е, че всички те съдържат въглехидрати.

За лечението на Синдром на раздразненото черво лекарите препоръчват специална диета, наречена FODMAP. FODMAP са видове въглехидрати, които се намират в определени храни, включително пшеница и боб. Първо, необходимо е да се премахнат от консумацията храните с въпросните въглехидрати. И второ, постепенно, една по една, да ги въведете отново в диетата. Ако определена категория продукти води до влошаване на симптомите – не трябва да ги консумирате изобщо.

Проявите на Синдрома на раздразненото черво се повлияват от стреса. Колкото по-дълго човек е подложен на стрес и колкото по-тежък е той, толкова повече проблеми има храносмилателната система.

Фибромиалгия

Болка в различни области на тялото, като гърба, главата и гърдите, хронична умора, изтръпване на ръцете и краката, така наречения синдром на неспокойните крака – всички тези симптоми лекарите рутинно приписват на ВВД. Но тези болезнени прояви също могат да означават и наличие на фибромиалгия – синдром на хронична болка, естеството на която специалистите все още не са установили. Известно е само, че до 2-8% от хората страдат от него. Жените се разболяват приблизително 10 пъти по-често от мъжете и не съществуват изследвания, които да изяснят заболяването. Има доста ефективни начини за облекчаване на състоянието при фибромиалгия. Първо, необходимо е да се нормализира начинът на живот: да спите добре, да спортувате умерено, да ограничите приема на сладкиши и да избягвате стреса.

Фибромиалгията също е свързана с депресията – но все още не е ясно коя от тях е причината и коя е следствието. В тежки случаи силните лекарства, като мускулни релаксанти и антиконвулсанти, могат да помогнат при фибромиалгия.

Психологически и поведенчески фактори, свързани с разстройства или заболявания

В МКБ – 10 са описани нарушения, които причиняват признаци на вегетаваскуларна дистония. Сред тях има заболявания като астма, улцерозен колит и уртикария – заболявания, които могат да бъдат странични ефекти от някои психосоматични прояви. Това например е често срещано и при синдрома на раздразненото черво, при който диетата е ефективно лечение (както беше споменато по-горе), но заедно с нея трябва да бъде проведено и обширно изследване за клинична депресия.

Ясно е едно: важен психосоматичен компонент се появява при симптомите на вегетаваскуларна дистония. И ако лекарите редовно ви диагностицират с ВВД, но не можете да откриете отклонения във функционирането на определени органи и системи, вероятно има смисъл да потърсите мнение и от друг лекар и/или да се консултирате с психотерапевт или психиатър.

Не е чудно, че има поговорка: „Всички болести са от нерви“. В тази популярна сентенция има голяма доза истина. Когато човек има спокоен живот, лишен от нервни сътресения, болестите изчезват сами. Създайте си дневен режим, опитайте се да водите здравословен начин на живот, откажете се от лошите навици, провокиращи стрес и депресия и ще видите, че нямате, и никога не сте имали вегетаваскуларна дистония. Бъдете здрави!

Източник: www.healthline.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *