Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво представлява вирусът Човешки Папилома Вирус (HPV)?

Съществуват много противоречиви мнения за ваксините и най-вече за тази срещу рака на шийката на матката. Поради тази причина сайтът www.lekuva.net съветва да проучите добре въпроса, преди да решите каквото и да е. С тази поредица от материали целим само да ви информираме и не препоръчваме или агитираме поставянето на таза ваксина.

Човешкия папилома вирус (ЧПВ) представлява семейство от вируси, не само един. (Има повече от 100 вида). ЧПВ се предава по полов път и може да причини генитални брадавици (кондиломи) или рак на шийката на матката. ЧПВ инфекциите са много разпространени – половината от сексуално активните хора имат ЧПВ, но сравнително малко хора имат трайни усложнения. ЧПВ обикновено се маха от само себе си без лечение, въпреки че ваксината може да предпазва от вируса.

Статистика

Ракът на шийката на матката е втората по честота причина за смърт от злокачествени заболявания сред жените след рака на млечната жлеза. Според данни на Световната здравна организация (СЗО) годишно в света се диагностицират около 500 000 нови случаи на заболяването, а около 300 000 жени умират ежегодно. Предполага се, че в момента в световен мащаб има около 1.4 милиона жени болни от рак на шийката на матката. Потърпевши са сравнително младите възрастови групи, като 80% от случаите са в развиващите се страни.

У нас всяка година заболяват над 1000 и умират около 400 жени, като най-голяма е групата на 23-годишните. Данните от Българския национален раков регистър сочат постоянно увеличаване на заболелите с всяка изминала година.

Как да се предпазим от ЧПВ и рак на шийката на матката

Трудно е да се избегне самия вирус, но редовните изследвания могат да предпазят от неговите на-лоши последствия. Човешкия папилома вирус (ЧПВ) е наричан още „настинката на сексуално предаваните болести”, защото ако вие сте сексуално активен най-вероятно имате няколко от 100те различни видове (30 от които се предават по полов път) и дори нямате представа за това. Ваксината обещава да направи вируса по-рядко срещан в бъдеще, но за момента ЧПВ е номер едно в причинителите на рак на шийката на матката и кондиломи. 

ПАП тестовете (Цитонамаска) са задължителни за всички жени

ЧПВ е напълно безобиден за по-голямата част от хората” казва Hunter Handsfield, MD, клиничен професор по медицина в Вашингтонския Университет в Сиатъл и национално познат експерт в областта на сексуално предаваните болести.  „Това е все едно да имаме стафилококи или стрептококи по кожа си”, казва той, „ доста широко разпространен, неизбежен и обикновено безвреден”. Няколко вида обаче могат да доведат до рак, така че всички жени трябва да си правят ПАП тестове всяка година.  

Кондиломите могат да бъдат неприятни и непривлекателни, премахването им може да бъде болезнено, но те са по-скоро козметичен дефект предизвикан от ЧПВ, а не реална  опасност за здравето, твърдят експерти.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *