ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Живот без жлъчен мехур: как да не си докарате усложнения

Отсъствието на жлъчен мехур не застрашава здравето, нито живота. По-страшно е онова, което човекът без жлъчен мехур прави, след отстраняването му

жлъчен мехур
Животът без жлъчен мехур изисква някои ограничения в храненето

Как да живеете пълноценен живот, ако имате отстранен жлъчен мехур? Ето 5 ключови правила, които ако ги следвате ще ви накарат да се чувствате комфортно в обичайния си режим.

В идеалния случай жлъчката трябва да се произвежда непрекъснато и ние се нуждаем от нея по време на хранене. За да се случи това, жлъчката се натрупва в жлъчния мехур. Докато е в него, тя частично се абсорбира в стените му и придобива по-висока концентрация. Храненето причинява свиване на жлъчния мехур, а жлъчката през каналите се изпраща до дванадесетопръстника. Когато няма жлъчен мехур, жлъчката започва да се натрупва в каналите и да ги разтяга. Разтягането на каналите провокира болка и колики.

5 правила при отстраняване на жлъчния мехур

1. Яжте често, на всеки 3-4 часа

Ако човек не спазва това правило, се появяват проблеми със сфинктерът на Оди.

Сфинктерът на Оди представлява нещо като скоба от жлъчни канали. Преяждането причинява отпускането му. Дългите периоди между храненията провокират претоварване на сфинктера и „отказ от работа“ в бъдеще. Жлъчката започва да се изцежда директно в червата. Това причинява дискомфорт, при който пациентът се оплаква от чести и редки изпражнения.

2. Ограничете мазнините в храната

Това се отнася до животинските мазнини и твърди растителни мазнини. Изключете пържените храни.

Тъй като жлъчката по време на хранене няма да е достатъчна като количество и в правилната концентрация, тогава трябва да ограничите храната, за чието усвояване е нужна жлъчка. Жлъчката емулгира мазнините, тоест ги разгражда на капки. В това състояние ензимите, които ги разграждат, като липазата например, влизат във взаимодействие с мазнините.

Жлъчката стимулира производството на храносмилателни ензими от панкреаса. При неправилна динамика на жлъчката крайното количество ензими също намалява. И трябва да ограничите не само храната, за която е необходима жлъчката, но и тази, за която ензимите са просто необходими.

3. Ограничете количеството храна, изискващо висока ферментационна активност, и използвайте готови ензими

В допълнение към преките функции на усвояване на храната, жлъчката изпълнява и така наречената бактерицидна функция. При отстраняване на жлъчния мехур тази функция намалява. В бъдеще е възможно развитието на чревна дисбиоза.

4. Ограничете усвояемата захар. Захарта „храни” патогенната флора

Отстраняването на жлъчния мехур – въпреки че може да изглежда радикална мярка – е вид симптоматично лечение. Остават нарушенията в жлъчната система. Камъните са в състояние да се образуват и без жлъчен мехур.

5. Не трябва да има бягство от здравословния начин на живот

Старайте се да има систематична физическа активност. Аеробните упражнения, ходенето пеша и плуването са възможни доста рано след операцията.

Плуването и водната аеробика (ако лекарят вече е разрешил) са прекрасна превантивна мярка. В бъдеще можете да извършвате всякакви натоварвания, с изключение на интензивна работа на коремната преса.

Какви храни трябва да се консумират?

Въпреки че е най-добре да избягвате определени храни, когато нямате жлъчен мехур, все още има много неща, които можете и трябва да ядете.

Храни с високо съдържание на фибри

Фибрите могат да подобрят храносмилането при липса на концентрирана жлъчка. Просто увеличете приема им бавно, за да не прекалявате веднага след операцията, тъй като това също може да причини газове.

Това са здравословни източници на фибри и много други хранителни вещества, като калций, витамини от група В и омега-3 мастни киселини:

– боб;
– леща;
– грах;
– картофи небелени;
– овес;
– ечемик;
– пълнозърнест хляб, макаронени изделия, ориз и зърнени храни;
– сурови ядки (не печени в масла), като бадеми, орехи и кашу;
– сурови семена, като коноп, чиа и маково семе;
– покълнали зърна;
– сезонни плодове и зеленчуци.

Плодове и зеленчуци – малко по-конкретно

Тъй като ще се възстановявате от операция и се нуждаете от повече фибри, опитайте се да включите в диетата си колкото се може повече плодове и зеленчуци с повече хранителни вещества.

Следните храни са добри източници на антиоксиданти, витамин А, фибри, повишаващ имунитета витамин С и много фитонутриенти, които помагат на тялото ви да се възстанови:

– бобови растения, като грах и леща;
– карфиол;
– зеле;
– брюкселско зеле;
– броколи;
– спанак;
– зеле;
– домати;
– цитрусови плодове;
– авокадо;
– боровинки;
– къпини;
– малини.

Постни меса или алтернативи на месо

Ако сте свикнали да ядете много месо, диетата, която се спазва след отстраняване на жлъчния мехур може да изглежда плашеща за вас. Но не е нужно да се откажете изцяло от месото. Трябва само да изберете по-постно месо или растителни протеини, като например:

– пилешки гърди;
– пуешко месо;
– сьомга;
– пъстърва;
– херинга;
– бяла риба, като треска;
– бобови растения;
– тофу.

Здравословни мазнини и храни с ниско съдържание на мазнини, или без мазнини

Опитайте се да избягвате тежки масла, особено при готвене. Сменете растително масло с авокадо, маслиново или кокосово масло. В тях има повече добри мазнини от другите масла за готвене. Все пак трябва да се опитате да ограничите приема на олио и евтини мазнини, като маргарин. Колкото по-постно готвите, толкова по-добре. Ползвайте зехтина и другите полезни масла като дресинг за салати.

Задължително си определете поне един ден от седмицата, през който да пиете само разредени свежи плодови или зеленчукови сокове, както и един ден, през който да бъдете само на смутита.

Източник: healthline.com

Холимин
ХОЛИМИН – при камъни в бъбреците и жлъчката, за подкрепа на черния дроб

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *