Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Хирургът на Анджелина Джоли отрича тези 6 мита за рака на гърдата

Ракът на гърдата, както всяко друго заболяване, е по-лесно да се предотврати, отколкото да се лекува

на гърдата
Известен хирург опроверга още веднъж някои от най-популярните митове за рака на гърдата

И затова жените често са готови да предприемат радикални мерки в името на здравето. Те забравят за антиперспирантите (в тях има алуминиеви соли!), изхвърлят сутиените с банели, които уж притискат лимфните възли, отказват „вредното“ кафе и пр. Но напразно! Подобни препоръки често нямат доказателства!

Разгледахме най-продаваната книга на известния американски хирург Кристи Фънк „Breasts: The Owner’s Manual“ и подбрахме оттам 6 мита, които тя опровергава.

Книгата на д-р Фънк

Мит №1: Кафето причинява рак на гърдата

Много жени, с които разговарям, вярват, че кафето причинява рак на гърдата, но повярвайте – изобщо няма връзка между свещената ви сутрешна напитка и злокачествения тумор. Освен това, има все повече доказателства, че кафето може да има превантивен ефект.

Кофеинът в кафето обаче не винаги е полезен за гърдата: може да засили болката в нея и да повлияе на образуването на кисти, особено при младите жени с мастопатия, но това все още не е рак. Като цяло, ако нещо около здравето на гърдите ви не ви притеснява, нищо няма да име се случи от чаша лате на ден.

Мит № 2. Сутиен с банели – лошо, много лошо

Нито банелите, нито по-стегнатите сутиени, нито това, че спите със сутиен, нито носенето му повече от 12 часа на ден по никакъв начин не са свързани с риск от рак на гърдата. Често се натъквам на две популярни мнения. Първо: стегнатите сутиени притискат лимфната система на гърдата, което води до натрупване на токсини в тъканите й, които увреждат клетките. Но това противоречи както на анатомията, така и на физиологията на млечните жлези. Лекуваме лимфедема на гърдата (застой на лимфната течност), използвайки, наред с други средства, и компресия на бюста.

Друга хипотеза, която изглежда умно, гласи, че телената рамка на банелата привлича електромагнитни полета (ЕМП) от околната среда. Проучване от 2014 г. сравнява навиците за носене на сутиени при възрастни жени с инвазивен рак на гърдата и здрави жени. Учените откриха, че фактори като размера на чашката, наличието на банели, възрастта, на която жената започва да носи сутиен и средното време за носене на ден, не са свързани с повишен риск от развитие на рак на гърдата.

Мит № 3. Антиперспирантите вредят на здравето на жените

Чувствайте се свободни да спрете да търсите най-добрите естествени заместители на антиперспирантите, защото няма научни доказателства в подкрепа на твърдението, че антиперспирантите или дезодорантите причиняват рак на гърдата: нито поради натрупването на токсини, нито поради съдържанието на алуминий, или поради наличието на парабени.

Анджелина Джоли и д-р Кристи Фънк

Мит номер 4. Мобилните телефони трябва да се държат далеч от гърдите

За да комуникират с кулите, мобилните телефони излъчват електродвижеща сила. Телесните тъкани абсорбират част от това лъчение по време на телефонните разговори. Това обикновено са мускулите на лицето и мозъка, но за да освободят ръцете си, някои жени поставят телефоните си зад корсажа или в джобовете на гърдите. Ето основното, което трябва да знаете: електромагнитните полета от клетките не са йонизиращи лъчения и съответно енергийните им вълни са твърде слаби, за да унищожат ДНК или други биохимични връзки.

Няколко известни проучвания са изследвали връзката между мобилните телефони и рака, по-специално туморите на мозъка. Само един от авторите отбеляза увеличение на броя на мозъчните тумори при използване на мобилни телефони, но никаква корелация не може да бъде възпроизведена при всяко следващо проучване. Ако носите мобилен телефон в сутиена си, тогава бих била по-притеснена от факта, че той случайно изпраща снимка на гърдите ви, примерно на шефа ви, и не причинява увреждане на ДНК в тъканите.

Мит № 5. Пероралните контрацептиви увеличават риска от рак на гърдата поради наличието на естроген

Много жени се притесняват, че оралните контрацептиви (противозачатъчните таблетки) повишават риска от рак на гърдата поради това, че съдържат естроген, защото знаем, че последният подхранва и провокира рак на гърдата. Въпреки това, не се паникьосвайте. В крайна сметка, ако нямате допълнителни рискови фактори, тогава неочакваната бременност ще ви причини много повече тревожност. Данните от 54 проучвания показват, че при жени, приемащи противозачатъчни, рискът от рак на гърдата се повишава само с 24% при прием на хапчета. От 1 до 4 години след прекратяване приема на хапчета той намалява до 16%, до 7% – след 5-9 и до нула – след 10 години.

Още веднъж отбелязвам, че оралните контрацептиви леко повишават риска от развитие на рак на гърдата, който изчезва след края на приема и се компенсира от намаляване на риска от рак на яйчниците и дебелото черво. В зависимост от характеристиките на вашето тяло – съответно с 43% и 14%.

Мит № 6. Гръдните импланти неизбежно ще доведат до онкология

Няма значение дали вашите импланти, които са над или под гръдния мускул, са инсталирани преди десетилетия или са напълно нови, не е важно дали са текстурирани или гладки, кръгли или с друга форма – те не причиняват рак на гърдата. Нещо повече, проучване, в което са участвали 3139 жени, които са увеличили гърдата в периода 1953-1980 г., показва, че след среден срок от 13,5 години, ракът на гърдата им се е развил с 31% по-малко от очакваното. Мета-анализ на 17 проучвания също показа значителен спад в заболеваемостта от рак сред жените, които са поставили козметични импланти – с около една трета.

Но преди да изтичате до най-близката клиника, за да си увеличите бюста, струва си да се помисли, че намаляването на риска най-вероятно е свързано с други факти. Жените, които имат импланти, имат средно по-нисък индекс на телесна маса от тези, които не го правят, и раждат деца под 30 години. Това са два известни фактора, които намаляват риска от развитие на заболяването.

От друга страна, имплантите могат да затруднят откриването на съществуващ тумор на гърдата, затова препоръчвам тези пациенти да се подлагат на по-задълбочен и редовен скрининг.

Източник: www.today.com

витамин B17
Витамин В17 вече е достъпен и у нас!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *