Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Захарният диабет при децата и необходимата диета, която трябва да спазват

Захарният диабет, често наричан и само диабет, е болест, характеризираща се с повишено ниво на кръвната захар (глюкоза) в организма, което се дължи на отслабената реакция на клетките към инсулина или на недостатъчното му произвеждане в тялото. Инсулинът е хормон, секретиран от панкреаса, който стимулира клетките да абсорбират глюкозата и да я трансформират в необходимата за функционирането им енергия. Когато клетките не абсорбират достатъчно глюкоза, тя се натрупва в кръвта (хипергликемия), което води до усложнения в сърдечно-съдовата, нервната и други системи.

Хората с диабет, имат следните симптоми:

• често уриниране

• изключителна жажда и глад

• умора или необичайна умора

• загуба на тегло

• дълбоко дишане

• гадене

• повръщане

• сърбеж по кожата

• рани, за които е необходимо време да се излекуват

• болки в корема

• замъглено виждане

• изтръпване на ръцете или краката

За съжаление децата също страдат от тази болест. Справянето на едно дете с тази болест може да доведе до емоционални и поведенчески разстройства, но тези деца водят сравнително нормален начин на живот благодарение на подходящото обучени на тях и техните родители.

Диетата играе жизнено важна роля за контролирането на диабета, всяко дете страдащо от диабет трябва да има добре балансиран диета план, който да включва плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни. Балансираната диета с ниско съдържание на мазнини, въглехидрати и холестерол е идеална за диабет. Храни като картофи, макарони и бял хляб, които са богати на въглехидрати трябва да се избягват, тъй като те лесно навлизат в кръвообращението и се превръщат в глюкоза много бързо. За прием на въглехидрати болните от диабет деца могат да употребяват храни като пиле, пуйка и морски храни, които са с ниско съдържание на нишесте, а салатите са добър източник на необходимите витамини. Трябва да се приемат и минимум 8 чаши вода на ден за да се изхвърлят ненужните токсини от тялото.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Захарният диабет при децата и необходимата диета, която трябва да спазват

  1. ива петрова каза:

    Не е достатъчно само да спазваме диета, за да бъдем здрави и във форма. Много важна е и физическата активност. Има тенденция за нейното спадане както сред възрастните, така и сред децата. Според данни на Националния център за опазване на общественото здраве всяко пето дете в България е със свръхтегло, а 12% от децата страдат от затлъстяване. Основна предпоставка за това е липсата на необходимите условия за спорт. 81% от децата и учениците желаят да спортуват, но не могат да осъществят това в своята естествена среда – училището.В отговор на този проблем се ражда инициативата „Активни и здрави“ на Фондация „Димитър Бербатов“ и „Данон Сердика“. Целта й е създаване на трайни навици за здравословен начин на живот сред децата в училищна възраст чрез активен спорт и здравословно хранене. За повече информация за здравословното хранене, може да посетите http://www.aktivniizdravi.bg/nutrition.php?id=15

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *