Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Летящи плъхове: Опасни ли са заразите, които пренасят гълъбите в градовете?

По света има все повече градове, в които е забранено да се хранят гълъбите: Лондон, Виена, Венеция…

гълъбите
Гълъбите са красиви, но потенциално опасни

Това се обяснява не само с вредата за архитектурата, но и с опасността за човешкото здраве.

„Най-често гълъбите са носители на орнитоза и салмонелоза“, казва орнитологът Мария Маркина . – Само от храненето на гълъби на улицата и от близостта им, да речем, е възможно човек да се зарази, но при положение, че има много отслабен имунитет. Човек със силен имунитет може да се разболее, ако влезе в контакт с птицата директно (да речем, че я целуне), яде сурово месо от гълъби и т.н. “

Изпражненията на птиците също са вредни, особено ако са изсъхнали – превръщайки се в прах, той може да се разпространи във въздуха. В същото време патогенните микроорганизми не умират в тях. Например през септември село близо до Санкт Петербург беше затворено заради карантина: гълъбите станаха източник на птича туберкулоза, заразявайки всички птици в областта. По принцип това е заплаха и за хората.

Инфекцията, свързана с изпражненията на гълъбите, е била „допринасящ фактор“ за смъртта на дете в болница в Глазгоу през януари тази година

Детето се лекувало в университетската болница „Кралица Елизабет“ от инфекция, причинена от гъбичка, наречена криптокок.

Криптококът е гъбичка, подобна на дрожди, която живее в околната среда.

Може да се намери в почвата, замърсена от изпражнения на гълъби.

Как се осъществява заразата?

Хората могат да се заразят, ако я вдишат.

Колко е рисковано?

Повечето хора няма да се разболеят, но уязвимите деца и възрастни хора с вече отслабен имунитет могат да се разболеят от гръдна инфекция или менингит.

Колко опасни са изпражненията на гълъбите?

Изсъхналите екстременти или водни капчици може да доведат до няколко зарази, включително грипоподобно заболяване, наречено пситакоза.

Салмонелата – бактериална инфекция, която може да причини диария – също може да присъства в някои птичи изпражнения.

Където е роден, там гнезди

Градските гълъби (както традиционните сиви, кафяви, така и белите) са птици от вида „сив гълъб“.

„В градовете повечето гълъби са сиви и черни, тъй като цветът на птицата мутира според местообитанието. Индустриалният меланизъм е възникнал при сивите и черните птици, тоест перата са боядисани в цвят на асфалт и бетон, които доминират в индустриалния пейзаж“, казва историкът и изследовател на птиците Игор Афанасиев .

„Средната продължителност на живота на един градски гълъб е 3-5 години, но малките имат висока смъртност, така че 1 от 10 гълъба живеят до 1 година“, обяснява Мария Маркина.

По правило гълъбите живеят в района на града, където са родени, и не летят по-далеч от няколко блока. Всяка година женския гълъб мъти 4–5 яйца. От тях се раждат по 1-2 пилета, тъй като първоначално гълъбите са скалист вид птици, които не са научени да правят кой знае колко добре укрепени гнезда. Топлите тавански помещения са мястото, в което най-често се наблюдава възпроизвеждане. Поради тази причина най-опасното място, което може да е евентуален източник на зараза са последните жилищни етажи и пространството около блоковете, на които има множество изпражнения от гълъби. В този смисъл колкото неприятно е да живеете на последния етаж, заради гълъбите, същото е и ако апартаментът ви се намира на първия етаж.

Епидемични жертви

Често по улиците можете да видите мъртви или умиращи, едва движещи се гълъби. Защо се случва това?

„Високата смъртност най-често се причинява от епидемии или респираторни инфекции“, обяснява орнитологът. Тоест, птиците, лежащи на тротоара, най-вероятно са болни, не трябва да ги докосвате или да позволите на детето да се приближи до тях.

Болестите, предавани от животни (включително птици) на хора, се наричат ​​зоонози. Някои, както вече стана ясно може да са фатални.

Гълъбите страдат от три опасни заболявания – хистоплазмоза, криптококоза и орнитоза. Най-опасната е орнитозата. Симптомите на инфекция се появяват след около 10 дни. Болният човек развива слабост, която се превръща в треска. Появява се главоболие, обрив, втрисане и започва развитието на пневмония. Заболяването се лекува с антибиотици.

Никога не забравяйте, че болната птица заразява човека чрез изпражненията. И в преобладаващите случаи контактът със заразата при човека се случва по време на измиване или почистване на изцапаното място.

Изсушените частици от изпражненията ексфолират добре и се оказват във въздуха по време на миене. Когато този прах се вдишва, патогените могат да навлязат в дихателните пътища на човека и да доведат до инфекция.

Следователно процедурата на измиване трябва да се извърши с редица предпазни мерки, за да се предпазите себе си и другите от болести, пренасяни от градските птици.

Източници: aif.ru, www.bbc.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *