Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Що за болест е коклюшът?

Традиционно детска болест. Случаите на заразяване на възрастните са крайно редки, по-точно при тях тази болест, дори и да се появи, не е в типични форми. Едно време коклюшът беше доста разпространена инфекция и, за щастие, беше буквално потушена благодарение именно на ваксинирането. Обаче в последно време пак започна да се прокрадва. Коклюшът се предизвиква от специфична бактерия и се предава по въздушно-капков път – при кихане, кашляне, в разговор с болно дете. Причинителите проникват в дихателната система и я увреждат, с което дават начало на заболяването. Основният клиничен симптом при коклюш е характерната кашлица. Тя е толкова специфична, че диагнозата се поставя бързо и почти винаги безгрешно. Но не мислете, че това е лека болест, не пренебрегвайте това състояние на децата си.

Кашлицата има спазматичен характер, случва се на пристъпи. Ето как изглежда един пристъп: започва със серия тласъци на кашляне, след това идва ред на свистящо дълбоко вдишване, което пак се сменя с кратки спазматични тласъци. Това е само единият цикъл – а те могат да достигнат до 15. В края на пристъпа се отделя гъста стъкловидна слуз, често детето повръща.

Тези пристъпи много изтощават детето, то е възбудено, лицето му посинява, вените на шията му набъбват, езикът му увисва. В много тежките прояви на кашлицата може да спре дишането, дори да се стигне до задушаване. За щастие днес болестта завършва с оздравяване благодарение на съвременните постижения на медицината. Но протича много тежко.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *