Ако искате да свалите кръвното, влюбете се!

Американски учени уверяват, че чувството на влюбеност помага за понижаване на кръвното налягане и заздравяване на раните.

Най-обикновената прегръдка и държането за ръка провокират отделянето на хормона окситоцин – а той понижава нивото на стресовите хормони. Този хормон понижава кръвното налягане, подобрява настроението и намалява чувствителността към болка.Всичко това показва разработка в университета на Северна Каролина. А сътрудници от университета в Охайо преди време доказаха следното: чувството на влюбеност ускорява заздравяването на рани.

Артур Арън, психолог от университета „Стони Брук“ в Ню Йорк, специално сканирал мозъка на хора, намиращи се в различни стадии на влюбеност, за да разбере механизма на влияние на това чувство върху здравето на човека. И успял да изясни следното: влюбеността води до отделяне на допамин в мозъка. Това е невротрансмитер, които влияе на удоволствието и мотивацията. Същото става, ако човек спечели много пари или приема кокаин.

Между другото в мозъка на неженените влюбени двойки просветват зоните, свързани с тревогата, напрежението и натрапчивите идеи, коментират специалистите от в-к „Доктор”.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *