Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кога е задължително да се консултираме с офталмолог?

Здравейте, опитах какви ли не начини да ш се преборя с проблема ми, но това ми е * последната възможност да получа съвет. Преди 2-3 месена се появи едно образувание, наподобяващо топче точно в края на клепача на дясното ми око. Отначало помислих, че е ечемик, молел.нормално да е отгоре на клепача. Доколкото знам, ечемик се появява в края на окото, не на клепача. Както ида е. Отидох в очна клиника във Велико Търново и там лекарката ми назначи лечение с капки и топли компреси. Лечението продължи една сед­мица. След този период отидох на контролен преглед и въпросната очна лекарка заключи, че този халаиион-хордеолум не се поддава на лечение и се налага да се подложа на операция. И го изрязаха. Обещано ми беше, след като се премахне, повече да нямам проблеми. След три седмици това образувание пак се появи. На същото място, със същите размери. Реших отново няколко дни да слагам от същите кап­ки. Но лечението не даде резултат. Кажете ми какво да правя? Към кого да се обърна? Вече претърпях една операция .и последиците не бяха добри-окото ми се беше напълнило с кръв. имах силни болки и т.н.

Борислав Хубчев, Велико Търново

Ечемикът (на медицински език халацион) е заболяване на клепачите, което се среща Във всяка възраст и не води до увреждане на зрението. Често се опри­личава на малка болезнена подутина с жълтеникав връх.

Може да се разполага по външната или вътрешната част на клепачите. Представлява изолирана бактериална инфекция на клепачните жлези. Забо­ляването започва с лека болка, оток и зачервяване. По-късно възпалителните прояви се засилват и се появява дис- комфорт.

При малки деца и млади хора ечеми­кът изниква при общи заболявания като настинка и грип. Други провокиращи фактори са проблеми със зрението – преумора на очите, заради наличие на некоригирани диоптри, астигматизъм и необходимост от очила. При Възраст­ните може да бъде ранен признак на сериозно заболяване като диабет. Т.е. ечемикът е първи сигнал за всички тези проблеми.

ВНИМАНИЕ!

  • Рискови групи запоявате на ечемик са малки деца и възрастни хора с нарушен имунитет, диабетици и др.
  • Ечемикът може да протече безобидно и да премине е традиционно лечение. А то пред­вижда подходящи антибиотични очни копки които осигуряват оздравяването за няколко дни. А каква да бъде дозата, трябва да реши специалистът по офталмология.
  • В някои случаи ечемикът може да хронифицира и да се капсулира. Образува се небо- лезнена ограничена подутина, която изисква хирургично отстраняване. Това се смята за рутинна операция и няма нищо притеснително в нея.
  • Важно е да се знае, че опитите за самолечение и грубото изстискване на подутината могат да доведат до задълбочаване на процеса. Клепачите са изключително богато кръвоснабдени и инфекцията маже да се разпространи към орбитата или окото. Не са изключени усложнения като тромбофлебит на очната орбита.
  • В никакъв случай не трябва да се използват народни методи на лечение, защото има риск от разпространяване на инфекцията и необ­ходимост от приемане на антибиотици през устата или по венозен път.

По време на лечението не се налага диета. Но върху ечемика могат да се поставят компреси със суха топлина – т.е. да не са влажни, а кърпата да е топла (нагрята на радиатор, с ютия  или дори сешоар). Зоната на ечемика да се почиства редовно, ако има насъбрал се секрет. Това да става с индивидуална кърпичка. Поддържайте добра хигиена, не тър­кайте очите си. Редовно мийте ръцете си. Не използвайте общи тоалетни принадлежности. И задължително по­сетете офталмолог, предупреждават специалистите от в-к „Доктор”.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Кога е задължително да се консултираме с офталмолог?

  1. ivanova каза:

    Здравейте
    И на мен ми се появи такова нещо на
    окото,наподобяващо на брадавица,не
    потърсих медецинска помош,зашото
    знам че такива образования не се махат оперативно
    и го премахнах по домашен начен,много лесно
    имах разтвор от ракия и пчелен клей,вечер преди лягане го напоявах с тампонче от разтвора и така 2 седмици,образованието изгоря и само се премахна.

    опитайте и Вие
    успех

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *