Гърлото трябва да се лекува правилно

Причините, поради които стра­даме от болки в гърлото, са много. Но това не означава, че не можем да избегнем неприятните симптоми, свързани с инфекциите. Лечението на вирусните инфекции на гърлото, въпреки че понякога е само симптоматично, е насочено към облекчаване на симптомите. Най-добре е в тази ситуация да не прилагате антивирусни препарати поради множеството нежелани странични ефекти, които дават, и високата им цена. Те се използ­ват предимно за спешни случаи, когато трябва да възстановите формата си бързо. Те не лекуват, а само потискат симптомите, за­бавят оздравителния процес. Ако започнем да лекуваме простудата неправилно, болестта може да се проточи няколко седмици.

КАК ДА СИ ОБЛЕКЧИМ СИМПТОМИТЕ?

Когато забележите първите признаци на инфекция, веднага трябва да дадете шанс на орга­низма си да се отпусне. По-добре е да си останете вкъщи за един-два дни. Ние често пренебрегваме това правило (или просто не раз­полагаме с такава възможност), а от това зависи по-бързото ни оздравяване. Ако приложите това правило още при първите призна­ци на болестта, значително ще смекчите нежеланите последици. Нужно е също така да приемате повече течности. Но в никакъв слу­чай студена вода! Задължително изключете и газираните напитки. Най-добре наблегнете на чая с лимон и мед. Чаят не трябва да бъде твърде горещ, нито студен. Трябва да спазвате и специална диета, когато страдате от болки в гърлото, поне в острата фаза на болестта. Диетата трябва да съдържа храни, богати на витами­ни – плодове, зеленчуци, салати. Избягвайте храни, които могат да раздразнят лигавицата на гърлото. Препоръчва се консумацията на чесън, който има антивирусни, антибактериални и дезинфекцион­ни свойства.

Когато освен болките в гърло­то страдате и от главоболие и имате висока температура – това е сигнал, че трябва да приемате и лекарства за понижаване на температурата, както и противовъз­палителни средства, предупреждават специалистите от в-к „Доктор”.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *