Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Причината за хроничните заболявания е в храносмилателния тракт

Ако имате наднормено тегло и други здравословни проблеми, без значение дали са свързани или с храносмилателния тракт, определено трябва да прочетете тази статия


Такъв съвет трудно ще ви бъде даден, тъй като повечето лекари лекуват само симптомите на болестта и не търсят истинската причина за нейното възникване и развитие.

Обикновено не е възможно да се намери истинската причина за заболяването поради разделянето на медицинската практика на няколко специализации. Тоест възниква следната ситуация: ако човек страда от мигрена, той е насочен към невролог, усеща ли болки в ставите – отива при ревматолог. При инфекция на отделителната система – консултира се с нефролог. Ако има кожен обрив – проблемът явно касае дерматолога. Свикнали сме с подобна тактика на лечение, а и високоспециализираните лекари не могат да оценят пълната картина на заболяването. Препоръките на един специалист може да противоречат на онова, което би могло да ни посъветва друг. Може би тази фраза ще ви прозвучи странно, но причината за една голяма част от хроничните заболявания трябва да се търси в храносмилателния тракт.

Как влияе състоянието на храносмилателният тракт на цялото тяло?

Именно в храносмилателния тракт се намира т. нар. пресечна точка на всички неразположения. Освен това, няма значение дали имате симптоми на лошо храносмилане, които са налице или липсват. Ако проблемите с храносмилателния тракт са налични, макар и да не се усещат, тогава другите системи и органи не могат да бъдат здрави. И напротив – ако страдате от хронични заболявания, първо обърнете внимание на състоянието на храносмилателния тракт.

Бактерии в стомаха и вероятността от развитието на хронични заболявания

– Хроничната умора възниква поради синдром на раздразненото черво или синдром на прекомерен растеж на бактерии в тънките черва;

– Ако краката ви изтръпват произволно вечер или през нощта – това също показва наличието на синдром на раздразненото черво или синдром на прекомерен растеж на бактерии в тънките черва, както и свръхчувствителност към глутен или цьолиакия;

– Фибромиалгия се появява поради синдром на раздразненото черво или прекомерен растеж на бактерии в тънките черва;

– Появата на розацея по кожата се провокира отново от синдром на раздразненото черво или прекомерен растеж на бактерии в тънките черва, както и от наличието на Helicobacter pylori в тялото;

– За развитието на гангренозна пиодермия една от водещите причини е инфекциозно заболяване на червата;

– Алопеция, дерматит и витилиго са свързани със свръхчувствителността към глутен.

Ситуацията може да бъде разгледана от друг ъгъл

Пресечна точка между стомашно-чревни заболявания и непоносимостта към глутен провокира развитието на следните заболявания:

– Желязодефицитна анемия.
– Намалена репродуктивна функция при жените.
– Намаляване теглото на плода.
– Небрежно отношение към храненето при подрастващите (злояди деца).
– Инфекции на пикочно-половата система.
– Остеопороза.
– Нарушение на щитовидната жлеза.
– Неврологични заболявания.
– Кожни заболявания.
– Синдром на неспокойните крака.
– Лимфом.
– Отслабване без промяна на апетита.
– Автоимунни заболявания (болест на Адимон, тиреоидит, алопеция, склеродермия, артрит, витилиго, диабет тип 1, автоимунен хепатит, цироза и други).
– Гастроезофагеален рефлукс (ГЕРБ). При това заболяване съдържанието на стомаха попада в хранопровода.
– Бронхиална астма.
– Хронична кашлица и дрезгавост на гласа.
– Натрупвания на слуз в задната част на на фаринкса.
– Нарушения на съня.

Чревното възпаление провокира следните хронични заболявания:

– Ставни проблеми, артрит.
– Кожни заболявания (пиодермия, еритема).
– Очни заболявания (ирит, увеит).
– Орални язви (стоматит).
– Синдром на неспокойните крака.

Синдромът на раздразненото черво провокира:

– Урологични проблеми, хронична тазова болка.
– Цистит.
– Фибромиалгия.
– Хронична умора.
– Нарушаване на съня.
– Розацея.
– Мигрена.
– Синдром на неспокойните крака.

Ниската киселинност на стомаха се появява, когато има:

– Кандидоза.
– Паразитна инфекция.
– Наличието в организма на бактерията Helicobacter pylori.
– Подуване на корема.
– Повишено образуване на газ.
– Латентни или явни хранителни алергии.
– Запек или диария.
– Анемия.
– Наличието в изпражненията на останките от неразградена храна.
– Сърбеж близо до ануса.

Предвид всички горепосочени симптоми и заболявания, вероятно сте забелязали колко взаимосвързано е състоянието на стомашно-чревния тракт със състоянието на кожата. Всъщност кожата е най-добрият индикатор за състоянието на храносмилателния тракт. Ако имате проблеми с кожата, тогава на първо място трябва да обърнете внимание на храносмилателната система.

Според многобройни проучвания, нежеланите бактериални продукти, наречени ендотоксини, понякога могат да изтичат през чревната лигавица и да влязат в кръвта.

След това имунната система разпознава тези чужди молекули и ги атакува – което води до хронично възпаление

Някои специалисти хипотезират, че възпалението, предизвикано от неправилната диета, може да предизвика резистентност към инсулин и лептин – движещи фактори съответно за диабет тип 2 и затлъстяване. Смята се също, че това причинява и мастни заболявания на черния дроб.

Не едно и две проучвания са доказали, че възпалението е силно свързано с много от най-сериозните здравословни състояния. Затова, ако имате хронична умора и лекар ви препоръча консултация с психолог или психиатър – сменете лекаря.

Независимо от това, имайте предвид, че тази област от научните изследвания се развива бързо и настоящите теории могат да бъдат преразгледани в бъдеще.

Заключение

Въпреки че не всички заболявания започват в червата, много хронични метаболитни състояния са хипотезирани, че са причинени или повлияни от хронично възпаление на червата.

Важно е също да знаете за връзката на червата с мозъка. Със сигурност неведнъж сте казвали израза „направо ми се обърна корема, като видях баланса на дебитната ми карта след празниците“. С други думи, когато човек изпадне в стресова ситуация, червата реагират първи на случващото се. Щом успеете да възстановите добрата работа на храносмилателния тракт, всички неприятни симптоми и хронични заболявания ще изчезнат. Погрижете се за здравето си. Хранете се правилно. Не преяждайте! Движете се повече! Все пак от това зависи собственото ви здраве.

Източник: healthline.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *