С кои продукти да внимаваме при хранителни алергии

Най-разпространенит ехранителни непоносимости са към хистамин, фруктоза и лактоза.

Освен липсата на ензим към веще­ство в основен хранителен продукт, какъвто е примерът при непоносимост към лактоза, съдържаща се в млякото, често хранителният интолеранс се дължи на дразнене от химични състав­ки, добавени към храна, които придават цвят, вкус, както и защита срещу раз­витието на бактерии. Тези съставки включват различни оцветители, мононатриев глутамат, овкусители.

Сулфитите също са източник на хра­нителна непоносимост при някои хора. Те могат да се срещнат в червените вина. Обикновено се добавят, за да се предотврати развитието на мухъл.

Салицилатите се съдържат ес­тествено в много плодове, зеленчуци, ядки, кафе, сокове, бира и вино. Аспири­нът например също съдържа салицилат. Храните, съдържащи веществото, могат да предизвикат алергични симптоми при пациенти, които са чувствителни към аспирин. Разбира се, всяка храна, консумирана в големи количества, може да предизвика сто­машно-чревни симптоми като реакция на непоносимост.

Хистаминът се приема за основен причинител на алергични реакции. Смя­та се за вещество-посредник с ключова роля в реакциите на имунната система, т.е. в защитата на организма от чужди елементи. Хистаминът е мощен хими­кал, който може да повлияе на диха­телната система, стомашно-чревния тракт, кожата или сърдечносъдовата система.

При образуването на хистамин в организма като алергична реакция сре- щу продукт се появяват симптомите на хранителна алергия. В зависимост от това в кои области на тялото се отделя хистамин – в ушите, носа и гърлото, се наблюдават съответните симптоми – сърбеж в носа и устата, за­труднено дишане или преглъщане. Ако се отделя хистамин в кожата, може да се развие копривна треска или обрив. Стомашни болки, спазми или диария могат да се появят, ако съставката се отделя в стомашно-чревния тракт. При много хора се наблюдава и комби­нация от тези групи симптоми.

ВНИМАВАЙТЕ!

Хистаминът, се съдържа както в човеш­кия, така и в почти всички растителни и животински организми, включително и като естествена съставка на почти всички храни­телни продукти. Приемът му с храната от здрави хора е абсолютно безопасен, тъй като се разгражда от намиращия се в червата ензим. Липсата на този специфичен ензим обаче определя хранителната непоносимост към него, предупреждават специалистите от в-к „Доктор”.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *