ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Може ли катарактата да се излекува беа операция ?

Едно от редките, но опасни ус­ложнения по време на операция на катаракта е отлепването на ретината. В редакцията на вестник „Доктор“ непрекъснато прис­тигат писма на тази тема. Страдащите и техните близ­ки с диагнозата катаракта (помътняване на очната леща) знаят, че в днешно време най- добрият изход от тази си­туация е операция за смяна на лещата. Но съществуват ситуации, koгато операцията е невъзможна. А също и неже­лателна. Хората се страхуват от съпътстващите заболява­ния, които „влачат“ със себе си, както и от евентуалните усложнения.

Обикновено катарактата основно застига хората в напреднала възраст. Защото болестта се развива посте­пенно в продължение на дълги години и през по-голямата част от тях катарактата не показва никакви характерни симптоми.

Както е известно, колкото по-дълго време живее човек, толкова повече се износва неговият организъм и толкова повече хронични заболявания „придобива“ той. Затова по­вечето хора се страхуват да оперират катарактата, както и от усложненията.

Едно от основните услож­нения, макар и рядко, е много опасното отлепване на очната ретина..

Съвременните методи за хирургично лечение на ката­рактата позволяват почти във всички по-големи градове да се провеждат офталмологични операции. Специалистите при­знават, че съществува риск от възникване на усложнения, но веднага успокояват, че това се случва-много рядко.

Хирурзите извършват мно­го мънички разрези – само от няколко милиметра. След това дори не се изисква полагане на шевове. Ако едно време ле­карите чакаха катарактата да узрее, сега операцията е възможна и в ранни стадии от болестта. Основният кри­терий е влошеното зрение на болния.

ВНИМАНИЕ!

В случаите, когато общото здра­вословно състояние на пациента не съответства на нормалното и предизвиква опасения, тогава е добре да си изберете реномирана държавна или частна клиника, която обаче да е многопрофилна. За да има в нея освен офталмолози, и други специа­листи, които при необходимост са способни да окажат квалифицирана помощ.

АКО ОТКАЖЕТЕ ОПЕРАЦИЯТА, ПО НИКАКЪВ НАЧИН НЕ ПРИБЯГВАЙТЕ ДО САМОЛЕЧЕНИЕ Не си назначавайте сами лекарства, очни капки и прочее. Терапията на катарактата е строго индивидуална и само лекар може да подбере препа­рат, който да съответства на състоянието на конкретния болен. При лечението на ката­ракта няма да са излишни и ня­кои народни средства: отвари, настойки, компреси. Особено полезен за очите е витамин А. Той се съдържа във всички плодове и зеленчуци с червено- оранжев цвят. На първо място в морковите, червения пипер,

доматите. А също и в цитрусо­вите – портокалите, лимоните, грейпфрутите. Но и тук всичко е строго индивидуално и няма да минете без консултация с лекар. При това е нужно да не забравяте, че не съществуват лекарства, които изцяло да излекуват тази болест.

ВНИМАНИЕ!

При катаракта е нужно да полз­вате слънцезащитни очила, но нека те бъдат качествени, за да се чувствате комфортно с тях. Много специалисти смятат, че е най-добре да използвате лещи със зелен или син цвят.

Разбира се, консервативното лечение забавя процеса на развитие на катаракта. Но вие не трябва да пропускате всяка година да посеща­вате офталмолог, да носите кориги­ращи зрението очила и да спазвате хигиенните правила, предупреждават специалистите от в-к „Доктор”.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От 2 до “Може ли катарактата да се излекува беа операция ?

  1. СНЕЖАНА ПЕТКОВА каза:

    ИСКАМ ДА КАЖА МОЕТО МНЕНИЕ ПО ВЪПРОСА.ДОЦ.КАМЕНОВ Е ЕДИН ИЗКЛЮ4ИТЕЛЕН 4ОВЕК.МНОГО ДОБЪР КАТО ДОКТОР.ТОЙ МИ СПАСИ ОКОТО, САМО ТОЙ УСПЯ ДА ОВЛАДЕЕ СИТУАЦИЯТА.ИМА МНОГО ОПИТ И 4ОВЕЩИНА В НЕГО.ВИНАГИ УСМИХНАТ , ГОТОВ ДА ИЗЛУША ВСЕКИ И ДА ПОМОГНЕ НА ВСЕКИ.ОБИ4АМ ГО И ЦЯЛ ЖОВОТ ЩЕ СЪМ МУ ПРИЗНАТЕЛНА.

  2. Милчо Петров каза:

    В края на 2007 г.бях опериран от катаракта от доц.Иван Каменов в очната клиника на Мед.Академия-София.Още на първата вечер получих кръвоизлив в окото,а след няколсо дни и отлепване на ретината.Доц.Каменов ме прехвърли за втора операция на д-р Доков.След 4 часово изтърпяване на ужасни болки/ поставяне на серклажна лента и доп;разходи/се оказа,че резултатът е 0!Останах сляп с това око!От три операции,които направи „доцент“Каменов в деня на моята от катаракта,само една бе сполучлива!!!След време разбрах,че т.н.“доцент“е ослепил доста хора отВидинския край,откъдето му е потеклото,срещу заплащане разбира се…,тъй като е ходел в съботите и неделите да прави операции във Видн.Питам се алчността за пари има ли граници?Този човек има ли морал?Полагал ли е Хипократова клетва?
    Не зная дали все още майка му продължава да му събира пациенти и той дали продължава да прави операции,но крайно време е съвестта му да проговори,ако разбирасе има такава,за което лълбоко се съмнявам….

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *