Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво представляват неходжкиновите лимфоми?

Причина за образуването на неходжкиновите лимфоми са В или Т-лимфоцитите. 30 процента от тях са лебкози. Неходжкинобите лимфоми са рядко срещано заболяване. На 100 000 души се разболяват от 3 до 5 човека. Съотношението на мъжете към жените е 1,5 към 1. Честотната крива е с връх в напреднала възраст, докато LB-лимфомите имат втори връх през първите две десетилетия от живота.

Неходжкинобите лимфоми се подразделят по морфологични и иму­нологични критерии – килска класифи­кация. Извън килската класификация неходжкиновите лимфоми често са обединявани под общото наименова­ние – дифузни едроклетъчни лимфоми. Причина за това заболяване могат да бъдат и вирусите, макар че това не е доказано конкретно.

При Неходжкиновия лимфом се наблюдават и някои общи с лимфома на Ходжкин симптоми – температу­ра, нощно изпотяване, редукция на теглото.

Те са прогностично неблагоприят­ни симптоми от група В. Евентуално могат да се наблюдават и кожни про­яви. В около 50 процента костният мозък е инфилтриран и има промени в кръвната картина: анемия, левко- и тромбоцйтопения.

ВНИМАНИЕ!

Т-клетъчните лимфоми често имат нелимфна манифестация, тоест могат да се появят и в стомаха и червата. В-клетъчните лимфоми могат да бъдат придружени от моноклонална гамопатия, коментират специалистите от в-к „Доктор”.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *