Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Лектини: 6 естествени блокера на новия глутен

Как да се предпазите от действието на опасните лектини без да гладувате? Разберете от тази статия кои продукти съдържат естествени блокери на лектините

лектини
Лектини – по-опасни от глутена

Лектините са вид протеин, който се намира във всички форми на живот, включително храната, която ядете.

В малки количества те могат да осигурят няколко ползи за здравето. По-големите количества обаче могат да намалят способността на тялото ви да абсорбира хранителните вещества.

Нашият организъм почти няма нужда от лектини. Те са вредни за имунната система и могат да причинят различни заболявания, както и покачване на тегло. А излишните килограми са предпоставка за много опасни заболявания, като диабет и високо кръвно, болести на черния дроб, проблеми със ставите и ред други не особено благоприятни за здравето състояния. Не би ли било чудесно, ако можехме напълно да им забраним да влизат в тялото ни? Това не е възможно, но можем да блокираме действието им, като използваме храни, които са техни естествени блокери.

Как да се предпазим от експресията на лектините?

Първа линия на защита: избягване

Най-добрият начин да избегнем вредното въздействие на лектините е да не ги приемаме с храната. Но ако не планираме да гладуваме, наистина ще бъде трудно да го направим на 100 процента.

Трябва да направим всичко възможно, за да избегнем употребата на продукти с лектини, и да добавим към диетата си такива вещества, които блокират лектините възможно най-ефективно, за да смекчим вредните им въздействие.

В кои храни има най-много лектини?

– Червен фасул.
– Соя.
– Пшеница.
– Фъстъци.
– Домати.
– Картофи.

Натурални блокери на лектините

Конвенционалните храни имат много естествени съединения, които блокират лектина. Това означава, че лесно можем да ги включим в диетата си.

Шестте най-добри храни, блокиращи естествения лектин, които трябва да ядете по-често, са:

• бамя.
• ракообразни.
• мехурчесто водорасло.
• свински крака и хрущяли.
• плодове с високо съдържание на D-маноза (червени боровинки)
• киви.

1. Бамя: полизахариден източник на енергия

Бамя

Бамята е богата на суров полизахарид (RPS), мощно съединение, за което е установено, че се свързва с лектините, като ефективно блокира способността им да причиняват вреда. При високи концентрации на полифеноли и други антиоксиданти, бамята има мощни лечебни свойства, включително защита срещу умора.

Къде да я намерите: на пазара или в по-добрите магазини за плодове и зеленчуци.

2. Ракообразни: източник на глюкозамин

Кожата и черупките на ракообразните съдържат глюкозамин, вещество, което се свързва с лектините в пшеницата. Тъй като е известно, че пшеничните лектини причиняват ставни проблеми, този лектинов блокер е също често срещан компонент на лекарствата и хранителните добавки за стави.

Къде ги намерим: черупките от скариди, раците, миди и омарите съдържат много глюкозамин. Всъщност, от тях често се правят добавки с глюкозамин. Затова следващия път, когато готвите морски дарове, не изхвърляйте тези вкусотии. Смелете ги и добавете малко към ястията си. Черупката на скаридите също може да се консумира.

3. Мехурчесто водорасло

Мехурчесто водорасло

Това обикновено морско водорасло е силен блокер на лектините. Много проучвания също така показват, че има противогъбични свойства срещу Candida. Предимствата на мехурчестото водорасло са следните: това морско растение е с високо съдържание на слуз, бета-каротин, йод, калий, зеаксантин и други органични съединения. Употребата му помага при храносмилателни проблеми, загуба на тегло, заболявания на щитовидната жлеза, възпаления и много други.

Къде да го намерите: продава се в здравословните магазини.

4. Свински крака и хрущял: високо калорични, но и полезни

Глюкозаминът също се намира естествено в страничните продукти от хрущяли. Затова следващия път, когато решите да готвите, вземете едно-две свински крачета или свински уши и ги пригответе като супа. Те са добри не само за блокиране на лектините, но и за храносмилането ви като цяло. Костният бульон също съдържа глюкозамин.

Къде да ги намерите: в месарските магазини.

5. Червени боровинки: унищожават лектините с D-маноза

Червени боровинки

Червените боровинки, портокалите, праскови и обикновените горски боровинки съдържат D-маноза, мощно природно съединение, което се свързва с лектините, включително тези, които се намират в бобовите растения.

Проучванията показват, че D-манозата може също да предпази организма от инфекции. Това съединение има широки ползи, които надхвърлят блокирането на лектините: може да помогне за поддържането на здрав пикочен канал и стомашно-чревен тракт.

Как да си набавим D-маноза: червени и горски боровинки, както и всякакви други горски плодове, като горски ягоди, малини и къпини. Може да се консумират свежи, но са полезни и в замразено състояние, без топлинна обработка.

6. Киви: увеличено производство на муцин, блокиращо лектините

Кивито увеличава производството на веществото муцин (слуз) в организма, което помага да се образува хлъзгава защитна бариера в храносмилателния тракт. Сиаловата киселина в муцина се свързва с хранителните продукти, съдържащи лектини, като блокира проникването им през чревната стена, включително лектините в пшеницата.

Къде да го намерим: муцинът не се намира в храната, сам по себе си. По-скоро се произвежда от тялото, в зависимост от това с какво се храним. Доказано е, че „по-лигавите“ плодове, особено кивито, повишават секрецията на муцин.

Източник: healthline.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Лектини: 6 естествени блокера на новия глутен

  1. Даниела Любенова каза:

    Благодаря! За който разбира от здравословно хранене, информацията е много полезна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *