Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Левкемията- вече не е страшна диагноза!

Всяка година повече от 60 000 души се очаква да бъдат диагностицирани с някакъв вид левкемия

Левкемията представлява 3,6 % от всички нови случаи на рак. Най-често се наблюдава при хората над 55 години, но децата също могат да засегнати. Всъщност, левкемията при децата под 15 години е най-често срещаният вид рак. Ранните симптоми често са неясни и се бъркат с други заболявания и състояния.

левкемияКакво причинява левкемията?
Не е напълно ясно защо някои хора развиват левкемия, а други не. Въпреки това, рисковите фактори, които играят роля са: генетични фактори, фамилна анамнеза, излагане на определени химикали, тютюнопушене и лечение на друг вид рак с лъчева или химиотерапия.

Лечима ли е левкемията?

Напредъкът в лечението на левкемия измина дълъг път през последните няколко десетилетия. Например, общият процент на петгодишна преживяемост при левкемия се е увеличил повече от четири пъти от 1960 г. Почти 60 процента от пациентите с левкемия оцеляват пет или повече години след получаване на диагноза. Опциите за лечение на левкемия включват химиотерапия, радиация, биологична терапия, трансплантации на стволови клетки и други. Въпреки че левкемията не винаги може да бъде предотвратена, здравословният начин на живот и хранителните навици могат да помогнат за ограничаване на риска и да ви помогнат да се възстановите с лечението.

Какво представлява левкемията?

Дефиницията на левкемия е „Това е ракът, който започва в кръвообразуващата тъкан, какъвто е костният мозък, и който образува голям брой анормални кръвни клетки, навлизащи в кръвообращението. Освен това, левкемията въздейства и върху лимфната система, като по този начин затруднява борбата с инфекциите„.

Левкемията е най-често срещаният рак при деца и юноши особено типът, наречен остра лимфоцитна левкемия, и в по-малка степен остра миелоидна левкемия. Счита се, че представлява почти 1/3 от всички заболявания при децата и тийнейджърите.

Някои хора приемат левкемията като група от ракови заболявания на кръвта. Тя обикновено започва в костния мозък, където се произвежда кръв. Белите кръвни клетки са засегнати, които имат ролята да защитават организма от патогени и инфекции. В много случаи костният мозък започва да произвежда анормални бели кръвни клетки и те не функционират нормално. Това води до понижен имунитет и повторно възникващи инфекции. Ниските стойности на бели кръвни клетки и тромбоцити, както и анормалните червени кръвни клетки са основните причини за широко разпространените симптоми на левкемия.

 

Прогнозата зависи от редица фактори, например: възрастта на пациента, общото му здравословно състояние, генетиката и дали е лекуван от рак в миналото. При лечение възможно най-бързо може да помогне за подобряване процента на преживяемост.

Признаци и симптоми

Симптомите варират при всеки човек, често са неясни и лесно могат да бъдат объркани с други заболявания и състояния- като например временна треска, грип или автоимунно заболяване. Най-честите симптоми са:
*симптоми на треска- слабост и втрисане
*продължаваща умора и изтощение
главоболие*чести или тежки инфекции
*нежелана загуба на тегло, липса на апетит, понякога е съчетано със стомашни болки и подуване
*подути лимфни възли
*увеличен далак или черен дроб
*малки червени петна, които се развиват по кожата
*прекомерно изпотяване, включително и нощно изпотяване
*болки в костите
*виене на свят и главоболие
*задух и/или кашлица
*подуване на лицето и ръцете

Голяма част от симптомите се дължат на ниския брой еритроцити (анемия). Тяхната функция е свързана с пренасянето на кислород до всички клетки в тялото. Някои симптоми, като повтарящи се инфекции, се дължат на ниския брой бели кръвни клетки. Тромбоцитопенията (нисък брой на тромбоцити) може да причини прекомерно кървене и симптоми като кожни, стомашно-чревни, вътречерепни, ретинални или белодробни кръвоизливи.

Рискови фактори:

цигари и алкохол*Генетични разстройства- аномалии, синдром на Даун, анемия на Фанкони, генетични фактори, които се наследяват от родителите на детето
*излагане на някои токсини- химикали (бензен, пестициди), лъчева терапия
*възраст над 70 години
*мъжки пол
*тютюнопушене
*прекомерна консумация на алкохол
*фамилна анамнеза на левкемия или роднина с левкемия
*затлъстяване, наднормено тегло
*прекалено излагане на слънце

Как се диагностицира левкемия?

*Физикален преглед
Лекарят на пациента търси физически признаци и обсъжда симптомите.
*Кръвни тестове
Проверява се за анормални нива на червени, бели кръвни клетки или тромбоцити.
*Тест на костния мозък или биопсия
Търсят се клетки на левкемия.
*Цитогенетичен анализ
Проверява се за хромозомни аномалии.
*Цялостен генетичен профил
Търсят се определени гени.
*СТ сканиране
Търсят се подути лимфни възли или увеличен далак.

Конвенционално лечение на левкемия

Химиотерапия
Използва се за насочване и убиване клетките на рака. Може да се включва едно или комбинация от лекарства във вид на хапчета или инжекции.

Лъчева терапия
Уврежда левкемичните клетки с помощта на рентгенови лъчи или други високоенергийни лъчи.

Биологична терапия
Помага на имунната система на пациента да разпознава и атакува клетките на левкемия. Най-често се използва при хронична левкемия.

Насочена терапия
Спира действието на анормалните клетки.

Трансплантация на стволови клетки- кръв и костен мозък
Заместване на болния костен мозък със здрав чрез инфузия на кръвообразуващи стволови клетки.

Медикаменти
Някои лекарства могат да помогнат за подобряване на симптомите като психостимуланти и антидепресанти.

Промяна в навиците и храната, която приемате

Д-р Росица Кръстева: „Ракът трябва да се хване в начален стадий!“

росица

За пръв път в България пациентка с хронична левкемия е в ремисия без лечение и успява да забременее

лили ивановаПри случаен преглед през 2013 година Лили разбира, че е тежко болна. По време на профилактични изследвания се наблюдават повишени стойности на тромбоцити и левкоцити. „Оттам се започна всичко“, споделя Лилия Иванова. Лекуващият доктор е проф. Жанет Грудева от УМБАЛ „Свети Георги“ Пловдив, национален консултант по клинична хематология. Тя споделя: „ Когато погледнах резултатите на кръвната картина, осъзнах, че се касае за много сериозно заболяване“. Докторите лекуват Лили с прицелни медикаменти, които се осигуряват по Здравна каса. „Шокът беше през първите няколко седмици. След това осъзнах, че трябва да се боря и да не се предавам.“ Лили успява да излекува болестта, като показателите й са като на напълно здрав човек. Нейната мечта и на съпруга й е да имат някой ден детенце. Няколко месеца след края на лечението Лили забременява с момченце.

 

Професор д-р Жанет Грудева: „Таргетната терапия е най-иновативната“

д-р жанет грудева
Професор д-р Жанет Грудева

Много сме радостни, че сме от клиницистите, които имат шанса да видят резултатите от таргетната терапия. Чрез нея се постига много по-насочено и селективно лечение на раковите клетки. Тя дава възможност да се атакуват точно определени структури и по този начин се гарантира по-добра ефективност при унищожаването на туморните клетки и по-малък риск от засягане на здрави органи и тъкани. В България има такъв пациент в ремисия без лечение. Лилия от Пловдив е първият човек, одобрен по критериите да прекъсне терапията. Ако пациентите се чувстват здрави и действително левкемията не се открива в кръвта им, няма причина да продължават да приемат лекарства.“

1.Управлявайте умората и анемията

Някои хора изпитват толкова силно изтощение, че това пречи на ежедневните дейности, работата и психичното им здраве. Ако анемията причинява умора, консултирайте се с Вашия лекар или диетолог относно промяна на вашата диета. Добре е да посетите диетолог, за да сте сигурни, че консумирате достатъчно калории, течности и хранителни вещества, за да подкрепите възстановяването. Диетата ви може да бъде адаптирана в зависимост от фактори като вашето ниво на желязо в серума, общия капацитет за свързване на желязо, нивото на феритин (протеин в клетките, които съхраняват желязо), нивото на фолиева киселина и нивото на витамин В12. Недохранването и страничните ефекти или симптоми като загуба на апетит, гадене или повръщане могат да бъдат резултат или от самия рак, или от лечението на рака. Опитайте се да останете активни и се включете в приятни упражнения, ако е възможно. Това може да ви помогне да спите по-добре и да намали болката. Преди да започнете програма за упражнения, винаги се консултирайте с вашия лекар, за да се уверите, че е безопасно.

групова терапия
Ако умората настъпи с депресия, помислете за психосоциална подкрепа като когнитивно-поведенческа терапия, техники за управление на стреса и други стратегии за справяне

Настройте навиците си за сън, за да насърчите нощния сън. Опитайте се да не спите през деня повече от 30 минути. Направете нещо отпускащо преди лягане, като например топла вана или душ, четене, писане в дневник или медитация. Опитайте се да се придържате към обикновен цикъл сън-събуждане, като лягате да спите приблизително по едно и също време всяка вечер. Поддържайте спалнята си хладна, тиха и тъмна. Избягвайте кофеина, алкохола или храните с високо съдържание на захар преди лягане. Не правете никакви дейности преди лягане, които включват излагане на синя светлина, като например използване на компютър или телефон, видео игри или дори гледане на телевизия.

2. Обърнете внимание на треската и гаденето

Съветите по-долу могат да ви помогнат да се справите със симптомите на левкемия, включително температура, гадене, главоболие и загуба на апетит.

*Останете хидратирани и се опитвайте да приемате от 1 до 2 литра вода на ден.
*Пийте чаша вода поне на всеки два до три часа или винаги, когато почувствате жажда. Ограничете консумацията на алкохол и кофеин, защото имат диуретичен ефект и предизвикват дехидратацията. Приемайте хидратиращи напитки, които да поддържат имунната ви система, например билкови чайове, чай с лимонов сок и мед манука, прясно изцедени зеленчукови сокове и кокосова вода.
*Поставете хладен компрес на челото, шията или на всяка възпалена зона, за да намалите болката и подуването. Правете това за 10–15 минути няколко пъти дневно, докато отокът намалее. Добавянето на 1-2 капки масло от чаено дърво и / или риган масло към компреса също ще помогне за борба с инфекциите и лимфаденита.
*Вдишвайте етерично масло от мента или го втривайте в шията и гърдите.
*Вземете малко свеж въздух, отворете прозорец и се разходете навън.
*Ако се чувствате подути, яжте по-малки порции, разпределени през целия ден. Седнете за около час след хранене, за да облекчите всеки натиска върху стомаха. Опитайте се последното хранене да е най-малко 3 часа преди лягане.
*Подкрепете имунната си система с добавки, включващи: витамин С, корен от астрагал, чесън, джинджифил, пробиотична добавка и омега-3 мастни киселини.

3.Намерете подкрепа

Ако се чувствате претоварени, тревожни или депресирани от диагнозата си, не сте сами, това е често срещана реакция на диагностицирането на сериозно заболяване. Възможно е също противораковите лекарства да допринесат за засилено чувство на тревожност, изолация и депресия. Помислете да говорите за вашите симптоми на левкемия с някой, който може да помогне, като терапевт / съветник, медицински социален работник, оцелял от рак или ръководител на групата за подкрепа на рака.

4. Намалете стреса и практикувайте самолечението

йогаНе се изолирайте и не обвинявайте себе си. Свържете се с хора и дейности, които са отделни от диагнозата ви за рак.

Поставете си малки, достижими цели, които да ви карат да се чувствате по-добре, например готвене на вечеря, разходка, излизане с приятел и т.н.

Опитайте се да останете активни. Помислете да получавате чист въздух, докато се разхождате навън или провеждате клас по йога.

Правете каквито и да било други дейности за облекчаване на стреса, които повдигат настроението ви, като практикуване на йога, медитации и дихателни упражнения, прекарване на времето навън, присъединяване към общност, базирана на вярата, използване на етерични масла като лавандула, лайка или свещен босилек, вземане на солна вана.

Ето няколко билкови рецепти, които помагат при левкемия:

Рецепта 1
Смесвате 100 грама коприва, 50 грама зимзелен малък и 100 грама листа от медуница. Взимате 2 супени лъжици от тази смес вечер и ги поставяте в термос. Заливате ги с 2 чаени чаши вряла вода. На следващата сутрин се прецежда. Приема се по 100 грама от билковата смес 4 пъти на ден половин час преди хранене.

Рецепта 2
Необходими са ви 100 грама лайка, 100 грама исоп, 100 грама корен от пищялка, 100 грама корен от глухарче и 75 грама цветове на бъз. Взимате 3 супени лъжици и ги поставяте в емайлиран съд. Заливате с 3 чаени чаши студено вода. Поставяте съда на тих огън и се вари под капак в продължение на половин час. След това махате от котлона и прецеждате. Разделяте на 4 равни части и приемате билковата смес половин час преди хранене.

Рецепта 3
2 супени лъжици блатен тъжник се поставят в емайлиран съд. Заливате с 2 чаени чаши студена вода. Поставяте на тих огън и се вари в продължение на половин час под капак. Махате от котлона и прецеждате.  Разделяте на 4 равни части и се пие половин час преди хранене.

Превантивни мерки

Спазвайте здравословна диета и избягвайте храните, които предизвикват възпаления. Включвайте в менюто си разнообразни пълноценни храни, особено ярко оцветените плодове и зеленчуци. Балансираната диета, която осигурява достатъчно течности, калории, протеини, витамини, минерали и желязо, също ще помогне за намаляване на симптомите, свързани с левкемия, като умората например.

здравословна диетаНека в диетата ви да се намират всички видове листни зелени зеленчуци, кръстоцветни зеленчуци, горски плодове (боровинки, малини, череши, ягоди, годжи бери, къпини), киви, цитрусови плодове, портокал, картофи, тиква. Други хранителни продукти като мляко, месо, дива уловена риба, ядки семена, кокосово масло, зехтин, авокадо, чесън.

Ограничете излагането си на токсини, химикали и замърсители по време на работа, колкото е възможно повече. Ако в миналото сте се лекували с химиотерапия или лъчение, говорете с Вашия лекар за риска от развитие на заболявания, включително откажете се от тютюнопушенето и прекомерната консумация на алкохол.

Знайте семейната си история. Прегледайте децата си в ранна възраст, ако имате членове на семейството с левкемия или рак, които засягат лимфната система. Ранното лечение може да помогне за подобряване на възстановяването.

Поддържайте здравословно телесно тегло и бъдете активни. Упражненията помагат за засилване на имунната система и предотвратяват затлъстяването.

Примерно меню за деня:
Първа закуска: домашно кисело мляко с плодове по избор, компот от сушени плодове, бъркани яйца с месо.
Втора закуска: сок, елда каша с мляко.
Обяд: пюре от картофи с котлет, борш с месо, салата с калмари, компот от горски плодове.
Следобедна закуска :чай от жар.
Вечеря: чаша кефир, картофено гърне с мляно месо.

Кои Витамини задължително трябва да присъстват в ежедневието?

Витамин С е мощен антиоксидант и така ще повиши имунната ви защита. Намира се в портокалите, ягодите, лимоните и грейпфрутите.
Под формата на хранителни добавки: Алайв Витамин С и Витамин С от минерален произход.

Алайв Витамин С:

алайв витамин с

–ще ви помогне да възстановите имунната си система и ще придаде по-голяма устойчивост
–ще забравите за чувството на умора
–връща жизнеността на организма
–осигурява необходимата енергия на всяка една клетка в тялото за нормалното функциониране на жизнените процеси
–препоръчва се приема от пушачи- при тях количеството на витамин С е намалено

Витамин А:
витамин а–притежава силно антиоксидантно действие
–намалява риска от развитие на ракови заболявания
–стимулира функцията на имунната система
–прави кожата, костите и зъбите по-здраво
–контролира кръвната захар
Витамин А помага за здравето на имунната ни система. Гените, които участват в имунния отговор се контролират и регулират от него. Намира се в домати, пипер, целина.

Витамини от групата В осигуряват необходимата енергия на тялото за защитните функции на имунната система. Действието на Витамин В12 е свързано с образуването на червените кръвни клетки (еритроцити). Намира се в големи количества в сърцето, черния дроб, бъбреците, в заешко и говеждо месо, извара, мляко, сирене.
Витамин В-комплекс

Витамин Е защитава стените на клетките и централната нервна система. Намира се в растителните масла, ядките и слънчогледа.

Витамин D играе важна роля в превенцията на рака.

Полезни продукти:
–сьомга, скумрия, калмари, скариди, портокали, ябълки, заешко и пилешко месо, авокадо, череши, грозде и сини сливи, мед, ядки.
Вредни продукти:
–мазна и тежка храна, всички пържени храни с много подправки и сол

 

Източник: https://draxe.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *