Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Витамин В12: 14 алармени признаци на недостиг

Ако сте жена и сте над 40 години, непременно обърнете внимание на недостига на един важен, не само за женското здраве, витамин – Витамин В12

Витамин В12
Факт: 4% от жените на възраст между 40 и 60 години страдат от недостиг на витамин В12. Но, по-лошото е, че още по-голям процент от нежния пол пренебрегва тревожните симптоми на липсата на този толкова важен витамин. Искате ли да имате красива коса, здрава кожа и стабилна нервна система? Прочетете нашата статия!

Често заради ежедневната суета ние не се вслушваме в сигналите на нашето тяло, пренебрегваме ги, или си казваме, че умората и главоболието е от стрес.

Причината за лошото здраве на жената е много по-дълбока. Днес ще ви разкажем за 14-те симптома, които може да алармират за дефицит на витамин В12 (цианокобаламин) в крехко женско тяло. Това е много важна информация! А липсата на В12 е възможно да провокира някои опасни за здравето здравословни състояния.

Преди да ги прочетете искаме да напомним, че е препоръчително да изследвате нивата на витамин В12. Изследването не е скъпо, не отнема време и е важно за здравето.

На няколко симптома разстояние от анемията

1. Замайване и загуба на координация

При жените, които най-често се обръщат към невролозите с оплаквания, като замаяност, нивото на витамин В12 е по-ниско. И тъй като цианокобаламина въздейства върху миелинова обвивка на нервите, липсата на това вещество в организма се отразява с необратимо увреждане на нервите, следвано не само от често виене на свят, но също така и пълна загуба на координация.

2. Проблеми с ноктите и болна коса

Косата е загубила предишния си блясък, станала е крехка, тънка и рядка? Ноктите са тънки, счупени и напукани? Всичко това показва липса на ценния витамин В12.

3. Мускулна слабост

Някои нарушения на нервната система, заради липсата на цианокобаламин, причиняват не само обща умора, но и реална мускулна слабост!

4. Недостиг на въздух

Този неприятен симптом е една от последиците от анемията, причинена от липсата на витамин В12. Недостатъчното количество хемоглобин усложнява доставянето на кислород до тъканите, като по този начин кара белите дробове да работят извънредно, за да задоволят нуждите на организма от кислород. И ето ви го задуха…

5. Зрителни нарушения

При тежки случаи на дефицит на витамин В12, се засяга и зрителния нерв. Това оказва влияние на кръвоносните съдове, които са в областта на ретината. Появяват се такива симптоми, като замъгляване, причерняване и дори временна слепота.

6. Постоянна умора

Недостатъчен хемоглобин – недостатъчен кислород. Няма достатъчно кислород – налице е постоянно желание за сън. Поради липсата на цианокобаламин женското тяло, от време на време, изисква почивка, дори ако през нощта сте спали 7-8 часа.

7. Бледност на кожата

Няма кръгове под очите, които да са се появили просто ей така! Да, кожата в тази област е по-тънка и прозира, но тъмни кръгове в съчетание с бледа кожа е обезпокоителен симптом. За да се отървете от тях, препоръчваме да проверите дали количеството витамин В12 е нормално. Недостигът му води до нарушаване на хематопоезата и разрушаване на част от кръвните клетки. В резултат на това се освобождава билирубин, което придава на кожата мрачен, сивкаво-жълт оттенък.

8. Изтръпване и мравучкане

Един от най-неприятните неврологични симптоми на недостиг на В12. Поражението на нервните мембрани и липсата на кислород се проявяват като изтръпване на крайниците, мравучкане и появата на потрепвания. За да избегнете болезнените, или по-скоро неприятни симптоми, препоръчваме нивото на витамин В12 да се поддържа в норма.

9. Проблеми с паметта

Не можете да си спомните името на стар приятел или къде сте паркирали колата? Поздравления, време е да проверите нивото на витамин В12 и незабавно да започнете да го коригирате!

10. Промяна във вида на езика

Червеният блестящ език е сигурен признак за липса на витамин В12. Поради недостиг на витамини, структурата на езика претърпява промени, езикът става яркочервен, все едно е лакиран. Сякаш това не е достатъчно, ами се появява и едно неприятно усещане за изгаряне на езика и изкривяване на вкусовите възприятия.

11. Промени в настроението

Липсата на витамин В12 в женското тяло може да влоши състоянието на депресия, да увеличи тревожността и нервността, както и да предизвика раздразнение. И всичко това, защото този витамин участва в производството на хормоните на щастието – серотонин и допамин.

12. Пристрастеност към странни аромати

Анемията води до изкривяване на миризмите. Уханието на любимия ви парфюм вече не изглежда толкова очарователна, докато аромата на боя или керосин, например, ви привличат неустоимо.

13. Сърдечни проблеми

Тахикардия като резултат от нарушения на хемопоетичната функция, ниско кръвно налягане и много други симптоми, са следствие от проблеми със сърдечно-съдовата система. Изглежда, че малко количество витамин В12 няма да е излишно, за да подобрите работата и здравето на сърцето.

14. Повишена телесна температура

В редки случаи липсата на цианокобаламин може да бъде придружена от временно повишаване на телесната температура до субферилно състояние. Този симптом е характерен и заради присъствието на инфекциозен процес в тялото.

Да, това са много общи симптоми. Някои от тях може да означават, че в тялото ви се случва друго, не просто липса на важен витамин. Затова и в началото на статията направихме важната вметка за важността на лабораторното изследване нивата на витамин В12.

Но, ако забележите поне някои от тези неприятни симптоми, препоръчваме незабавно да потърсите помощ от специалист.

За естествено попълване на витамин В12 в тялото използвайте говеждо месо, черен дроб, сьомга, скариди, морски водорасли и тофу. Тези храни са богати на полезни микроелементи, минерали, но най-важното – и на цианокобаламин.

Не пренебрегвайте сигналите на собственото си тяло, защото вашето здраве е във вашите ръце!

Не забравяйте да споделите тази важна информация с приятелите си в социалните мрежи.

Източник: krasotaimedicina.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От 2 до “Витамин В12: 14 алармени признаци на недостиг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *