Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Защо се появява лош вкус в устата?

Лошият вкус в устата не е следствие само на лоша устна хигиена или на болни зъби. Има причини, които изискват сериозно отношение, за да се разрешат

устата
Причина за лош вкус в устата може да е т.нар. ‘отпуснато“ гърло

Преди да се пристъпи към подробно описание на този проблем, причините за появата му и методите за превенция или терапия, е необходимо да се препоръча на всеки човек, който го има, на първо място, да се консултира с квалифициран специалист, защото понякога самолечението нанася само вреда, вместо полза.

Причини за лош вкус, идващи от гърлото

Също така е препоръчително незабавно да се отбележи, че неприятен послевкус в гърлото и устната кухина може да бъде причинен от напълно различни фактори, както външни, така и вътрешни. Важно е внимателно да се следи и анализира точно кога започва неприятния послевкус от гърлото – по време на различни заболявания на дихателните пътища на инфекциозен или бактериален план и колко често това се случва.

Така че неприятният послевкус в устата и гърлото по време на обикновена настинка често е напълно нормален, тъй като е пряко свързан с възпалителни процеси (често придружени от образуването на различни видове абсцеси, и в резултат на това гноен секрет с неприятна гниеща миризма) или отхрачваща кашлица (по време на време на остър бронхит или пневмония, когато натрупаната слуз започва да излиза). В такива случаи не трябва да се предприемат допълнителни мерки и всички такива неблагоприятни симптоми автоматично ще изчезнат заедно с болестта, което е причината за тяхното проявление.

Ситуацията е съвсем различна, ако подобни прояви постоянно се появяват, дори в момент, когато човек е в добро здраве

В такива случаи неприятен вкус в гърлото, който обикновено е придружен от още по-неприятна миризма, излъчвана от устната кухина, може да бъде предизвикан от напълно различни фактори. И на първо място, механичните, които се появяват най-често при хора с т. нар. „отпуснато гърло“.

Самото „разхлабено гърло“, което е с прекалено меки, порести тъканни стени, понякога с доста дълбоки дупки в него, най-често се образува в резултат на слаб имунитет на тялото, и заради това се появяват постоянни настинки. Ако трябва да го кажем на прост, достъпен език – меките тъкани на гърлото просто се износват. Не, това изобщо не е животозастрашаващо, в тялото се появява още една зона на уязвимост, която поради структурните особености може да натрупа в себе си всички не много добри вещества, включително патогенни бактерии и микроби.

Само от време на време

Виновна за неприятния дъх може да е и обилна вечеря, която не е имала време да се усвои през нощта. Ако обаче лошият дъх ви смущава с определена честота, това е тревожен знак. Има голяма вероятност неприятният вкус, който се усеща в гърлото и устата да е първият симптом, че тялото започва да функционира неправилно. Причините за това могат да бъдат както незначителни, не изискващи сложна корекция, така и доста сериозни, способни да доведат до сериозни усложнения.

Горчиво усещане

Ако усещате горчивина в устата си, знайте, че сред причините, които причиняват такава болезненост, на първо място са проблемите с черния дроб и жлъчните пътища: холецистит (възпаление), камъни и дискинезия (нарушена мускулна подвижност).

Факт е, че при правилното функциониране на всички органи и системи жлъчката (биологично активната течност, която се произвежда от черния дроб) трябва да навлезе в дванадесетопръстника. Всички тези заболявания обаче пречат на правилното ѝ изхвърляне. В резултат на това течността се застоява в жлъчните пътища, натрупва се там, започва да се изхвърля в стомаха, оттам в хранопровода и след това в устната кухина. Заради този процес се усеща горчивина в устата. Не е трудно да я премахнете, просто спрете да се хранете с продукти, които провокират прекомерно производство на жлъчка, – това са всякакви мазни, пържени, кисели, пикантни и осолени ястия. С една дума – всичко най-вкусно. Но не забравяйте, че лечебният процес не свършва дотук.

Лошият вкус в устата може да се усеща заради заболявания на черния дроб и жлъчния мехур

В крайна сметка, горчивината не е основният проблем, а само симптом. Следователно, не можете да се справите без консултация с гастроентеролог. Той ще направи ултразвук и гастроскопия, след което ще предпише подходящо лечение.

Понякога обаче горчивината в устата възниква не в резултат на сериозно заболяване, а просто защото черният дроб е запушен

Особено често това се случва на любителите на алкохола. В същото време, не е необходимо да мислите, че неприятният вкус се появява само при заклетите алкохолици. Ако мъжът ви, например, няма нищо против 3-4 пъти седмично да изпие няколко бутилки бира или нещо по-силно по време на вечеря, той е изложен на риск. Но в този случай можете да се справите без лекарска намеса: диетата и хепатопротекторите (лекарства, базирани на естествени компоненти, които предпазват черния дроб от токсини и засилват активността на неговите клетки), ще помогнат да се отървете от неприятното усещане.

Имайте предвид, че горчивият вкус може да има трета причина – така наречените „мързеливи черва“

Има голяма вероятност тялото да е уморено да усвоява огромно количество храна и да намали работоспособността си. Това се случва при хората, които обичат да преяждат. Поради това цялата храна, вместо да минава през червата, се застоява в тях, натрупва се и се усеща под формата на горчивина в устата. За елиминирането на тази неприятност ще помогнат лекарства, които стимулират перисталтиката. Само не забравяйте, че не трябва да се увличате от тях: веднъж или два пъти е нормално да се взимат подобни медикаменти, без лекарско предписание. В противен случай вече мързеливите черва ще свикнат с факта, че хапчетата вършат работа вместо тях, и ще станат още по-мързеливи.

Сладостта не е радост

Сладкият послевкус в устата има само една причина, а тя е много сериозна – диабет. И дълбоко грешите, ако смятате, че това заболяване е изключително и само вродено, и се диагностицира в ранна детска възраст. Болестта има и придобита форма, която може да се развие във всяка възраст. Когато това се случи, нивото на кръвната захар се повишава веднага и в резултат на това се появява сладък послевкус. Най-често заболяването се среща при хора, чиито роднини страдат от диабет, както и при тези, които някога са страдали от панкреатит – възпаление на панкреаса (този орган е отговорен за разграждането на излишната глюкоза).

Ако сте изложени на риск и изведнъж почувства сладък вкус в устата, не губете време, посетете ендокринолог

Ако диагнозата се потвърди, лекарят ще предпише съответните лекарства.

Няма нужда да мислите, че отсега нататък ще трябва да си инжектирате инсулин. При придобитата форма на диабет, достатъчно лекарства под формата на таблетки, а понякога дори и диета, може да свършат работа и да улеснят лечението. Диетата се състои в отказване на сладкиши и преминаване към подсладители, вместо захар. Не бива да се забравя и по-сериозната физическа активност.

Усеща се солено

Когато усещате солен вкус, все едно току що сте изпили Тихия океан, най-вероятно това е следствие от дехидратация. За да се появи подобен проблем не е необходимода сте насред пустинята Сахара в продължение на седмица. Хората биха могли да се лишат от стратегически важни запаси от влага, като консумират недостатъчно количество течности на ден – по-малко от един и половина литра вода.

Между другото, любителите на алкохола (дехидрат), особено на бирата и виното (провокират често уриниране), са първите, които изпадат в състояние на дехидратация. Като цяло, когато тялото започне да изпитва дефицит на вода, всички течности в тялото се сгъстяват, включително и слюнката. А тя, между другото, е богата на натриев хлорид, тоест сол. Разбирате, че колкото по-висока е концентрацията му, толкова по-отчетлив е вкусът в устата. За щастие е лесно да се справим с този проблем. Как? Като се пие повече вода.

Соленият вкус има и друга причина – заболяване на слюнчените жлези

Вярно е, че такова състояние е по-рядко срещано от дехидратацията. Ако постоянно пресолявате храната, съществува риск бялата подправка, която става твърде много в организма, един ден да не може да се обработи и да се превърне в малко камъче, което запушва слюнчения канал. Поради това слюнката ще започне да се натрупва и концентрацията на натриев хлорид ще се увеличи. Няма да се получи ако сте решили по-често да миете зъбите или да жабуркате устата със специална вода, за да се отървете от неприятен послевкус. Ще трябва да отидете на зъболекар: той ще извърши операция под местна упойка и ще отпуши слюнчестите жлези.

Кисел вкус в устата

На сутринта лицето ви има такова изражение, сякаш цяла нощ сте яли лимони: неуморно изплаквате устата си и въпреки това се оплаквате от киселия вкус, който усещате. Подобна манипулация няма да помогне да се премахне киселия вкус в устата. Можете да разрешите проблема, само като преведете стомаха си в ред. В крайна сметка, най-вероятно имате гастрит с ниска киселинност или язва.

Тези заболявания се характеризират с прекомерно образуване на солна киселина, необходима за храносмилането на храната. Освен това и двете болести обикновено имат страничен ефект под формата на така наречения „рефлуксен езофагит“ – отслабване на сфинктера, разположен между стомаха и хранопровода. Когато този орган загуби сцеплението си, киселината лесно преодолява всички прегради и се втурва не в червата, а в обратна посока. В резултат на това част от нея прониква в устата. Диетата ще помогне да се спрат тези атаки: на първо място трябва да откажете всичко, което е вкусно, а на второ – да ядете предимно ястия на пара. Най-вече зеленчуци, каши и крем супи. Потърсете гастроентеролог, който да предпише лекарства, които понижават киселинността.

Що се отнася до традиционния метод за облекчаване на симптомите на гастрит със сода, по-добре не го прилагайте

Този метод, разбира се, помага, но временно. Алкалната сода, прибавена към киселината, се превръща във вода и въглероден диоксид. Последното дава усещане за подуване и косвено задейства механизма на прекомерното образуване на стомашен сок. Оказва се, че се озовавате насред порочен кръг: киселинността намалява, за да се увеличи отново след известно време.

Водородна бомба

Вкусът на сероводород, който популярно се нарича „гнил“, е може би най-неприятният от всички съществуващи лоши вкусове, които може да усетите в устата си. Причината му е същият прословут гастрит, макар и вече с намалена киселинност. По правило това е вродена патология: по някаква причина човек произвежда недостатъчно количество стомашен сок. Няма достатъчно сок, за да може всичко изядено да се усвоява в точното време. Затова храната, вместо да се разтваря и изхвърля, се натрупва и започва да гние. Ехо от този процес се чувства под формата на гаден вкус в устата. За да победите болезнеността, ще трябва да приемате специални лекарства, които трябва да предпише лекар. Например, това са синтетични медикаменти, които могат да заменят естествените течности и да помогнат за храносмилането на храната, както и сок от живовляк (стимулира производството на киселина в стомаха). Що се отнася до задължителната диета при всички гастрити, тогава в този случай има полза за известна радост. При гастрит с ниска киселинност се препоръчва да се консумират пикантни и пържени храни, което допринася за отделянето на голямо количество стомашен сок.

Основното е да се уверите, че храната е качествена и добре приготвена

В противен случай всичко ще се върне към нормалното си състояние: продуктите ще започнат да разлагат, а вкусът на сероводород отново ще се усети в устата. При гастрит с ниска киселинност трябва да се храните често, но малко по малко. И се уверете, че вашата вечеря не по-късно от 18:00, в крайни случаи – 3-4 часа преди лягане.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *