ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Внимание, паразити! Как да се справим с хелминтите?

В тази статия ще развенчаем най-разпространените митове за хелминтите, различни протозои и други неканени „гости“, които могат да се заселят в телата ни

 хелминтите
Хелминтите най-често попадат в човешкото тяло, благодарение на иначе симпатичните домашни любимци

Нашият експерт е терапевт, гастроентеролог, лекар от най-висока категория, асистент в катедрата по амбулаторна терапия на Саратовския държавен медицински университет. В. И. Разумовски – Юлия Беляева.

1. Паразитните инфекции са заболявания на мръсните ръце, поради което от тях страдат предимно деца, играещи в пясъчника

Юлия Беляева, гастроентеролог

Децата наистина получават тези инфекции по-често. Но много възрастни, които спазват правилата за хигиена, стават жертва на хелминтите. Инфекцията протича по различен начин.

На първо място, опасността е полупечено, недостатъчно сварено месо и риба: кебапи, суши и рулца, а също така и пържоли.

Второ, предаването на хелминти става при тесен контакт с домашни любимци – котки и кучета. Почти всички животни пренасят различни паразити. И ако собствениците не вземат превантивни мерки, тогава те скоро ще станат техни жертви.

Трето, най-обикновени червеи проникват в тялото на възрастните заедно с лошо измитите зеленина, зеленчуци и плодове. Освен това, плуването в открити води може да бъде причина да се заразите с хелминти, когато случайно погълнете вода при гмуркане.

2. Ако яйцата на хелминтите влязат в тялото, инфекцията не може да бъде избегната

Природата осигурява три защитни бариери срещу хелминти: алкалната среда на устната кухина, киселинната среда на стомаха и алкалната среда на жлъчката. Ако всички защитни механизми са в ред, паразитите няма да преминат през тях, те ще бъдат унищожени.

Но при заболявания на стомаха, черния дроб, жлъчния мехур, както и при общо намаляване на имунитета, тази защита се нарушава. Хелминтите, които влизат в тялото, са в благоприятни условия, и в този случай те могат да се размножават интензивно.

3. Ако паразитите са се установили в тялото, човек няма апетит, губи тегло и отслабва

Този модел е характерен за децата. При възрастните силната загуба на тегло и рязката загуба на апетит обикновено не се случват. Сред ранните признаци на хелминтна инфекция са храносмилателни разстройства: често и силно „бучене“ в корема, оригване, подуване на корема и метеоризъм, редуващи се запек и диария, прекъсваща мигрираща болка в различни части на корема. Освен това, много носители на хелминти отбелязват такива странности като повишено слюноотделяне и усещане за бучка в гърлото.

Хелминтите не са най-опасните паразити, които могат да попаднат в човешкия организъм

Противно на общоприетото схващане, паразитите, които влизат в организма, не се абсорбират непременно в червата. Те могат да се настанят в белите дробове, мускулите и дори мозъка. В зависимост от това къде се заселват, човек развива определени проблеми. Например, при токсокариаза, която се предава на хората от кучетата, се появяват специфични образувания в черния дроб, белите дробове, панкреаса, лимфните възли и дори сърдечния мускул – грануломи. При друга необичайна форма на инфекция, която хората също получават от котките и кучетата, под кожата се появява мек сърбеж и дори движещи се „тумори“. На фона на паразитни инфекции в организма могат да се появят определени доброкачествени образувания. Ето защо, ако една жена има нелечима киста на яйчниците или маточни фиброми, има смисъл да се провери и за паразити.

4. Откриването на паразити е лесно

Стандартната диагностика са фекални тестове, скрап от перианални гънки, имунологични кръвни изследвания. Те се правят в повечето лаборатории. Но не е толкова просто.

Фекалните анализи разкриват само някои видове паразити: щитовидни червеи, кръгли червеи, протозои. И само ако паразитът снася яйца точно в частта, взета за анализ. Следователно, едно изследване не може да се счита за напълно надеждно. Необходимо е да се вземат изпражнения поне три пъти на интервали от няколко дни.

Специалните имунологични изследвания са по-точни. Но общото здравословно състояние може да повлияе на техните резултати. Следователно, интерпретацията на получените данни е прерогатив на лекаря.

В допълнение, паразитните инфекции могат да се подозират при отклонения в общия кръвен тест. Така че, с хелминтиази в кръвта нивото на еозинофилните клетки се повишава, нивото на левкоцитите, хемоглобина и СУЕ може да се промени. Но отново само лекуващият лекар може да „дешифрира“ анализа ви.

5. Всички хора трябва да приемат антипаразитни лекарства веднъж или два пъти годишно за профилактика

За да намалите риска от хелминтиази, можете периодично да извършвате леко „почистване“ на черния дроб, да направите курс с леки слабителни и холеретични лекарства, хепатопротектори. Всичко това подобрява функционирането на храносмилателната система, която, като е здрава, се бори независимо с хелминтите. Но имайте предвид, че лекарствената терапия трябва да се използва само след консултация с лекар! Има много противопоказания за такова лечение, например, наличието на камъни в жлъчката.

Лукът, чесънът, горчицата, черният пипер, както и живовляк, коприва, равнец и глухарче притежават определени антипаразитни свойства. Включете ги в диетата си, използвайте ги като отвари. Паразитите не обичат кисело, пикантно и солено – всичко, което стимулира производството на стомашна киселина и жлъчка. Включването на такава храна в менюто обаче е необходимо само ако няма противопоказания.

Важно!

За да предотвратите навлизането на паразити в тялото, следвайте правилата за предпазване.

– Избягвайте съмнителната храна, която не е била добре приготвена. За рязане на сурово месо трябва да имате отделна дъска.

– Не купувайте сушени храни на ръка. Измийте добре зеленчуците, плодовете и зеленолистните с течаща вода. Никога не опитвайте грозде на пазара или плодове направо от дървото.

– Не целувайте домашните си любимци, колкото и чисти да изглеждат. Не им позволявайте да се хранят и не спете с тях в едно и също легло. Поне веднъж на всеки 3-6 месеца им правете курсове за обезпаразитяване.

– Антипаразитните лекарства са токсични. Често на фона на приема им човек развива гадене, повръщане, главоболие и спад на кръвното налягане. Следователно, за превантивни цели, те не трябва да се използват.

Източник: primaflora.com.ua

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *