ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

7 причини, поради които е важно да се следи състоянието на фасциалната тъкан

Без фасциалната тъкан човешкото тяло ще представлява една купчина кости, мускули и вътрешни органи в насипно състояние

фасциалната тъкан
Фасциалната тъкан придава контурите на тялото

Фасциа (fascial, в превод от латински означава „лента“) е съединителна тъкан, съставена предимно от колаген. Намира се директно под кожата. Фасциалната тъкан е тази, която закрепва, стабилизира, затваря и отделя мускулите и другите вътрешни органи.

Фасцията се класифицира по слой, като повърхностна фасция, дълбока фасция и висцерална или париетална фасция, или по нейната функция и анатомично местоположение.

Подобно на връзките, апоневрозите и сухожилията, фасцията е изградена от влакнеста съединителна тъкан, съдържаща плътно опаковани снопове колагенови влакна, ориентирани по вълнообразен модел, успореден на посоката на дърпане. Следователно, фасциалната тъкан е гъвкава и способна да устои на големи еднопосочни сили на напрежение, докато вълнообразният модел на влакната не се изправи от силата на издърпване.

След като вече знаем какво е фасциална тъкан, нека разберем защо е толкова важна и какво можем да направим за нейното добро състояние

Тялото и умът не могат да бъдат разделени. Когато усещаме тялото си, чувстваме стабилност и безопасност на движенията, дишаме правилно и автоматично ставаме по-отворени към околната среда.

„Холистично мислене“ или „холизъм“ (от гръцки) е идеята, че естествената система, включително човешкото тяло, трябва да се възприема като цяло, а не като комбинация от отделни части. Мрежата от нервни окончания, мускулите и другите функционални системи на тялото не могат да се възприемат изолирано. По време на тренировка често забравяме, че трябва да тренираме не само мускулната сила, но и проприоцепцията, да подобрим стабилността и усещането за баланс на тялото си и най-важното – да се възстановим правилно след натоварване.

Фокусирането върху фасцията е един от най-важните компоненти на балансираното функциониране на тялото, тъй като повечето наранявания в спорта, както и в живота, са директно наранявания и на фасцията.

През последните 10 години има доста съществен пробив в изследването на фасциалната тъкан

Функциите на фасциалната тъкан в тялото бяха изучени по-подробно, което доведе до цялостно преосмисляне на картината на човешкото движение, както и до появата на нови техники за тренировка на фасциите. Една от тези области е валцуването – техника за миофасциално отпускане с помощта на мека топка или валяк от пяна, използвайки собствената си сила и сила на натиск.

Използването на валяк с пяна ни позволява да оказваме натиск върху фасцията, стимулирайки нервните рецептори в нея, които влияят на дължината и напрежението на мускулите в тялото. Редовните упражнения позволяват да се удължат и отпуснат хиперактивните, твърде плътни тъкани и да се възстанови правилната гъвкавост и обхват на движение.

Самомасаж с мека топка

Една от научните основи за развитието на тази техника беше концепцията за валцуване (на английски Rolfing). Ролфингът е техника на дълбока манипулация на тъканите, насочена към освобождаването и пренастройването на тялото и намаляване на мускулното и психическото напрежение.

Търкалянето (валцуването) на мека топка работи по същия начин. Пръстите на ръцете вършат същата работа

Чрез натиск на фасцията валякът може да ни помогне да удължим и отпуснем твърде плътните тъкани, да възстановим тяхната еластичност и гъвкавост.

История на Айда Ролф и Ролфинг® терапията

През 1920 г. Айда Полин Ролф получава докторска степен по биохимия от Колумбийския университет. Въпреки съпротивата, с която се сблъсква като жена в областта на науката, тя доразвива познанията си за тялото чрез изследвания в областта на органичната химия в Института Рокфелер.

Айда Ролф доказа научно силата на обикновения масаж

Водена да намери решения на собствените си здравословни проблеми, както и тези на двамата си сина, тя прекарва дълги години в изучаване и експериментиране с различни системи за лечение и манипулация.

През по-голямата част от живота си Айда Ролф е заинтригувана и изследва много форми на алтернативно лечение, включително хомеопатия, остеопатия, хиропрактика и йога. Идеята, че правилното подравняване, физиологичната функция и анатомичната структура са свързани, са в основата на много от тези лечебни методи.

Д-р Ролф споделя и доказва максимата от Източната медицина, че тялото функционира най-добре, когато костните сегменти са правилно изравнени

Тя добави своите наблюдения, че трайното подобряване на подравняването и цялостното чувство за благополучие изисква по-внимателно разглеждане на ефектите на гравитацията върху нашите тела. Айда Ролф вярваше, че дисбалансите в костната структура поставят изисквания към всеобхватната мрежа на меките тъкани: мускули, фасции, сухожилия и връзки, като по този начин създават компенсации в цялата структура на тялото.

Д-р Ролф зададе и основния въпрос: „Какви условия трябва да бъдат изпълнени, за да може човешкото тяло да бъде организирано и интегрирано гравитационно така, че човек да може да функционира по най-оптималния и полезен за него начин?“

Работата на живота ѝ беше посветена на това разследване, което доведе до системата за манипулация на меките тъкани и науката за движение, която сега наричаме Ролфинг®. За да предаде работата си на другите и да направи образователния процес достъпен, тя разработи целесъобразна серия от десет сесии, които станаха известни като „Десетте сесии“.

Д-р Ролф продължава да бъде призната за пионер и лидер в манипулацията на меките тъкани и подобряване на движението

Айда Ролф умира през 1979 г. на 83-годишна възраст, без да прекъсва нито работата си, нито обучението на специалисти в Институтът за структурна интеграция Rolf®. И най-важното – благодарение на ролфинга, Айда Ролф запазва своята отлична мобилност и свеж ум дори и на тази почти преклонна възраст.

7 причини, поради които е важно да тренирате фасцията и състоянието на фасциалната тъкан

1. Насърчава мобилността

Манипулацията на фасциалната тъкан помага да се унищожат различни „сраствания“ в мускулните и фасциалните структури, които се появяват поради отлагането на метаболити или заседнал начин на живот, и могат силно да ограничат движението. След прилагане на прости ръчни техники, мускулите могат свободно да се плъзгат във фасциалните торбички, а също така се подобрява и мобилността на ставите. В резултат на това  подвижността и гъвкавостта на тъканите в цялото тяло е по-добра. Това позволява да се увеличи обхвата на движенията, които стават по-балансирани и енергоспестяващи.

2. Подобрява дишането

Едно от условията за въздействие върху фасцията е правилното дишане. Тъй като метаболизмът преминава и през фасциалната мрежа, кислородът трябва да се транспортира равномерно през фасцията до мускулите. За да дишате свободно, трябва да се съсредоточите върху увеличаване подвижността на гръдния кош, което в дългосрочен план ви позволява да дишате по-пълно и по-свободно.

Поради постоянния заседнал начин на живот миофасциалните структури на предния гръден и раменния пояс значително се съкращават. В резултат на това ребрата не могат да се движат свободно при всяко вдишване и издишване (което се случва средно 15-20 хиляди пъти на ден). С течение на времето тази ситуация води не само до затруднения с дишането, но и ограничава подвижността на органите.

Правилно отпускайки фасциалната тъкан, ние помагаме за подобряване на нейната еластичност, което също ни позволява да повлияем положително на дихателния процес.

3. Подобрява стойката

Миофасциалната релаксация е процес, който систематично възстановява организма, като коригира дисбаланса в фасциалната тъкан, така че тялото да се възстанови с по-малко усилия. В резултат на това поддържането на правилното вертикално положение става по-оптимално и изисква по-малко енергия.

4. Насърчава развитието на баланса и стабилността на тялото.

Фасциалната мрежа съдържа голям брой нервни окончания, които също са отговорни за проприоцепцията. Тренирайки фасцията, ние подобряваме нейната структура, като по този начин ни позволява да реагираме по-бързо на външната среда и ориентацията в пространството.

В случай на нестабилност, един прост пример тук е масаж на плантарната фасция (стъпалото), след което чувствителността и усещането за контакт с повърхността, на която стоим, се подобряват драстично.

5. Облекчава болката

Напрежението и дискомфортът в тялото, които се появяват в резултат на небалансирано движение, могат лесно да бъдат премахнати с помощта на миофасциална релаксация. Целенасоченото въздействие върху тригерните (болковите) точки при използване на натиск помага за изглаждане на срастванията в тъканите и подобряване на метаболизма.

Проприоцепцията е усещане за относителното положение на частите на тялото и тяхното движение

6. Подобрява проприоцепцията

Проприоцепцията е усещане за относителното положение на частите на тялото и тяхното движение в пространството. Здравият човек в съзнателно състояние може да усети положението и движението на крайниците си. В същото време, способността да се усеща собственото (мускулно) и външно (пасивно) движение е приблизително занижено.

Огромното предимство на използването на техниката на миофасциална релаксация е, че човек може самостоятелно да контролира своите усещания и да регулира интензивността на масажа. Така се научаваме да усещаме и използваме тялото си по нов начин.

Много често изобщо не мислим как стоим, дишаме, ходим или как тялото ни функционира в стресово състояние. Развитието на усещането на нашето тяло ни помага да чувстваме и реагираме бързо на сигналите на тялото. По този начин подобрената проприоцепция води до повишаване на телесната информираност, което е един от ключовите дългосрочни ефекти от ролфинг-техниката.

7. Има положителен ефект върху психологическото състояние

Както вече стана ясно, според холистичния подход тялото и умът не могат да бъдат разделени . Когато усещаме тялото си, ние чувстваме стабилност и безопасност на движенията и  дишаме правилно. Така автоматично ставаме по-отворени към околната среда.

Масажирането, валцуването и манипулациите с мека топка или валяк, или иначе казано – ролфингът, е холистичен процес, който влияе положително на тялото и ума ни. След няколко сеанса усещането за гъвкавост и подвижност в тялото се увеличава, дишането се подобрява, а нивото на напрежение и стрес драстично намалява.

Заключение: Няколко мисли на Айда Ролф, които лесно могат да ни убедят в ползата от ролфинга и нежният масаж на тялото, като цяло

Ролфинг техниката приложена лично от Айда Ролф

– Силата, като резултат от определени усилия, не е това, от което се нуждаете. Имате нужда от сила, която е резултат от лекота. И ако вие казвате сила, то аз предпочитам баланс.

– Някои хора могат да възприемат загубената битка с гравитацията като остра болка в гърба. Други като лош контур на тялото. Трети като постоянна умора или като безпощадна загуба на равновесие. Хората, които са навършили 50 години биха я нарекли и старост. И въпреки това, всички тези сигнали може да сочат към един-единствен проблем, толкова изявен в тяхната собствена структура, както и други, че той е игнориран: те са извън баланс, те са във война с гравитацията.

– Формата и функцията са единство, две страни на една монета. За да се подобри функцията, трябва да съществува или да има подходяща форма.

– При хората няма ситуация, която психолог да диагностицира като чувство на несигурност или неадекватност, освен ако не е придружена от физическа ситуация, която свидетелства за факта, че гравитационната подкрепа е недостатъчна.

– Когато тялото започне да работи по подходящ начин, силите на гравитацията могат да преминат през него. Тогава спонтанно то започва да се самолекува.

Източник: www.rolf.org

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *