Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Мазнини и въглехидрати – катастрофална комбинация

Повишеният прием на мазнини и въглехидрати е истинска катастрофа за нашия организъм. В комбинация със заседналия начин на живот, подобна комбинация е и смъртоносна

мазнини и въглехидрати
Мазнини и въглехидрати – една опасна комбинация

Високата концентрация на мазнини, в комбинация с високо съдържание на въглехидрати, има напълно различен ефект върху метаболизма, отколкото високата концентрация на мазнини при ниско съдържание на въглехидрати.

Най-просто казано, когато мазнините се абсорбират заедно със захарните или нишестените храни, тялото ще даде предимство при изгарянето на захарта.

Западният стил на хранене е все по-популярен днес. Но от скороскоро диетите с високо съдържание на въглехидрати, с ниско съдържание на мазнини и ниско съдържание на въглехидрати станаха доста популярни. Южните народи, например предпочитат диета с високо съдържание на въглехидрати, с ниско съдържание на мазнини, докато северните хора дават предимство на диета с ниско съдържание на въглехидрати и мазнини.

Комбинацията от мазнини и въглехидрати е много вредна за здравето. Защо?

Учените смятат, че високата концентрация на мазнини, при наличие на високо съдържание на въглехидрати, има напълно различен ефект върху метаболизма, отколкото висока концентрация на мазнини с ниско съдържание на въглехидрати.

Когато мазнините се абсорбират заедно със захарните или нишестени храни, тялото ще даде предимството при изгарянето на захарта (състояща се от глюкоза и фруктоза) или нишесте (нишестето е верига от глюкозни молекули).

Повишаването на нивото на захарта е толкова опасно, че тялото ни се опитва да се отърве от нея. Този механизъм може да бъде описан като „изтласкване“ на колкото е възможно повече захар в клетките. Това става възможно, благодарение на хормона инсулин.

След като приемаме храни с високо съдържание на въглехидрати, малко от нас отиват направо във фитнеса. А при пациенти със захарен диабет или затлъстяване ситуацията се усложнява от инсулиновата резистентност, проявяваща се в лоша поносимост към въглехидрати и излишък от глюкоза и инсулин в кръвообращението. Някога, преди век, повечето хора на европейския континент, а и по света, са използвали храната като енергия. След почти всяко хранене те са извършвали някаква физическа дейност.

Днес повечето хора хапват набързо „на крак“, и по-голяма част от времето си прекарват на стола или на дивана

Поради инсулиновата резистентност, мускулните влакна не позволяват на глюкозата да навлезе в клетката, така че захарта (или глюкозата) бързо се трансформира в гликоген, който се отлага в черния дроб и мускулите.

Тялото се отървава от излишния гликоген, като го превръща в триглицериди (мазнини). Черният дроб е включен в този процес

Подобен метаболизъм на глюкозата е енергоемък процес. Предизвиква усещане за умора и сънливост след хранене.

Умората и сънливостта след ядене са ключов признак на резистентност към инсулин и лептин

При едновременното наличие на въглехидрати и мазнини в храната се получава метаболитна катастрофа: мастните молекули, придружени от въглехидратите, незабавно се натрупват (както е описано по-горе), докато въглехидратите се консумират напълно от клетките на тялото.

Нашето тяло трудно преработва вредните комбинации от храни

Плюс това, колосалният скок на инсулин, поради натоварването с въглехидрати, предотвратява използването на мазнини като източник на енергия между храненията.

Такава комбинация провокира хронично възпаление. „Идеалните“ продукти в тази ситуация са сладолед, пица, тлъста пържола с хляб или картофи, кафе с двойна сметана и двойна захар.

Всички продукти за бързо хранене са с високо съдържание на мазнини и въглехидрати (и сол)

С едновременната употреба на мазнини и въглехидрати, реакцията на инсулина към присъствието на въглехидрати в храната значително се засилва. Ситуацията се усложнява от комбинация от рафинирани мазнини и въглехидрати.

Хранителната индустрия се възползва от факта, че комбинацията от захар, сол и мазнини в храните и ястията примамва потребителите, като предизвиква чувство на удоволствие.

Едновременната комбинация от рафинирани въглехидрати и нискокачествени мазнини в храната предизвиква увеличаване на теглото и абсолютна, в много случаи непоправима вреда за здравето.

И обратно: тлъстите храни с малко количество въглехидрати бързо „изгарят“, а след тях започват да се изгарят и запасите от мазнини в тялото.

Защо хората от така наречените коренни народи не са били диагностицирани със затлъстяване и диабет?

Диетата на коренните жители не включва комбинация от високо съдържание на мазнини и въглехидрати.

Класическите диети с високо съдържание на въглехидрати не включват захар и бяло брашно.

Диетите с високо съдържание на въглехидрати включват цели, нерафинирани въглехидрати. Те са с ниско съдържание на мазнини (10% мазнини).

Въз основа на характеристиките на патогенезата на диабета и затлъстяването се препоръчва диета с ниско съдържание на въглехидрати и естествени, необработени мазнини.

Ефективността на такъв вид диета е, че продуктите на мастния метаболизъм са „чисто гориво“. Така се генерира максимално количество енергия и се освобождават по-малко свободни радикали.

Колкото по-скромно живее човек, толкова по-ограничен е приема на храна. Това предполага използването на малко обработени храни, на повече сурови зеленчуци. И ако примерът с коренните народи е малко абстрактен за повечето европейци, тъй като няма много коренни жители в Европа, можем да дадем друг пример.

Една немалка част от хората, които живеят в селата, се хранят значително по-здравословно от тези, които са в големите градове. Разбира се, не е нужно да „хващаме гората“, за да се лишим от всички ненужни глезотии и вредности, които градският живот предлага. Малко воля, дисциплина и здравословно комбинирани храни също ще свършат работа, дори и ако живеете в центъра на Лондонското Сити.

Източник: med.vesti.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *