ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Лекарства, които убиват панкреаса

Грижата за здравето на панкреаса е почти толкова важна, колкото и грижата за здравето на сърцето. Какво вреди на този толкова важен орган най-много?

панкреаса
За здравето на панкреаса трябва да се погрижим първо като спазваме здравословен режим на хранене

Отговорът на този въпрос е сравнително кратък, но е от голямо значение. На панкреаса вреди както нашия режим на хранене, така и лекарствата, които приемаме.

Панкреасът играе важна роля в храносмилателната система. Тъканите на малкия орган произвеждат панкреатична секреция и са отговорни за производството на хормонът инсулин. Ензимите, съдържащи се в панкреатичния сок, са важни за храносмилането на храната и пълната абсорбция на хранителните вещества, а инсулинът активно участва в метаболизма на въглехидратите и мазнините.

Всеки знае, че което и да е лекарство има определени противопоказания и странични ефекти. Някои компоненти на лекарствата са с основно токсични ефекти на химикалите върху важни органи и системи – сърцето, черния дроб, бъбреците и панкреаса. Дългосрочната употреба на определени лекарствени средства може да причини често усложнение – медикаментозен панкреатит (възпаление на тъканта на жлезата). Този тип заболяване много прилича и често се отнася и към възникнали остър панкреатит.

Медикаментозен панкреатит: как се развива заболяването

Както вече стана ясно, панкреасът играе основна роля в храносмилателната система на организма. От регулирането на кръвната захар до храносмилането – този трудолюбив орган буквално е затрупан с работа. Панкреасът обаче може да се възпали, и с течение на времето да натрупа белези и увреждания в резултат както на остър (медикаментозен), така и на хроничен панкреатит. Възпалителните процеси, свързани с повтарящи се пристъпи на панкреатит, могат да окажат драстично въздействие върху много от жизнените функции на органа.

Панкреасът е важен орган, защото произвежда ензими, от които нашите органи се нуждаят, за да усвояват храната

Миксът от ензими и соли, неутрализиращ киселината, който панкреасът произвежда, понякога се нарича „храносмилателни сокове.“

Ензимите на панкреаса се активират, когато навлизат в тънките черва. Тези ключови компоненти на храносмилателния сок на панкреаса помагат на нашето тяло да разгражда протеини, мазнини и въглехидрати. Освен това, панкреатичните секрети помагат за неутрализиране на киселинното стомашно съдържание, като по този начин позволяват на ензимите да вършат своята работа в разграждането на храната ни.

Друга важна функция на панкреаса е да произвежда хормони като инсулин и глюкагон, които регулират нивата на кръвната захар

Тези хормони помагат да се поддържа нивото на захарта да не стане твърде високо или твърде ниско. Инсулинът се отделя след като се нахраните или когато имате твърде много глюкоза в кръвта си.

Когато глюкозата ви е твърде ниска, панкреасът ще освободи глюкагон в кръвта. Това причинява чернодробните клетки да отделят съхраняваната захар и да превръщат протеините в захар, за да ви дадат енергия. След като нивата на кръвната захар се повишат, притокът на глюкагон се спира.

Тези две функции – регулиране на кръвната захар и освобождаване на храносмилателни ензими – са много важни задачи

Ролята на панкреаса в храносмилателните дейности на организма е отговорна

За съжаление, когато клетките в панкреаса не работят правилно, можете да изпитате проблеми с храносмилането, остър и медикаментозен панкреатит, а в някои случаи и диабет.

Дори леко нарушение на функциите на панкреаса заплашва със сериозни здравословни проблеми, като развитието на захарен диабет, панкреатична некроза и ракови тумори. Възпалителният процес в деликатните тъкани на органа може да бъде провокиран поради много причини, включително неконтролиран прием на някои лекарства.

Според лекарите най-опасни са следните групи лекарства:

Антибактериални средства

От особена токсичност за панкреаса са тетрациклиновите антибиотици и метронидазол. Парадоксът е, че такива лекарства често се предписват при лечение на гастрит и пептична язва. Правилната дозировка и възможно най-краткият курс на терапия ще помогнат да се избегнат усложнения. Други потенциално опасни антибиотици включват Ампицилин, Цефтриаксон, Еритромицин, както и лекарства от групата на нитрофуран.

Лекарства с диуретичен и хипотензивен ефект

При лечението на хипертония, диуретиците и лекарствата за намаляване на кръвното налягане са включени в схемата на лечение. При продължителна употреба те имат разрушителен ефект върху тъканта на панкреаса. Ето защо е необходимо да приемате такива лекарства под наблюдението на вашия лекар.

Хормонални лекарства

Глюкокортикостероидите са „тежката артилерия“ на фармацевтичната индустрия. Те имат много странични ефекти, които засягат жизненоважните органи. Хормоните изтощават тъканите на панкреаса, нарушават производството на инсулин и увеличават риска от диабет няколко пъти.

Безконтролният прием на лекарства уврежда панкреаса

Перорални контрацептиви

Препаратите, съдържащи естрогени, допринасят за изостряне на патологичните процеси в тъканите на органа. Безконтролната употреба на противозачатъчни хапчета нанася силен удар на панкреаса, влияе негативно върху състоянието и на черния дроб.

Болкоуспокояващи

Злоупотребата с лекарства, отпускани без лекарско предписание може по-често да доведе до панкреатит, отколкото сте в състояние да предположите. Лекарствата, за които се смята, че допринасят за това състояние, включват:

  • Аспирин;
    Парацетамол;
    Лекарства с активна съставка пропоксифен;
    Лекарства с кодеин.

Тези обезболяващи вещества се намират във фармацевтични съставки в комбинация при редица лекарства, с които често се злоупотребява, както и с такива, отпускани по лекарско предписание – включително опиоидни обезболяващи (аналгитици), когато се приемат в излишък.

Индуцираният от лекарства панкреатит може да бъде изключително болезнен и трябва да се вземат навременни мерки. Важно е да можете да разпознаете симптомите, за да предприемете действия, ако забележите, че има проблем.

Симптоми на панкреатит

Симптомите на остър панкреатит обикновено започват с болка в централната горна част на корема с характерно излъчване на болка към горната част на гърба.

Други симптоми на панкреатит могат да включват:

– Интензивна епигастрална болка в корема;
– Гадене;
– Повръщане;
– Диария;
– Разхлабени мазни изпражнения;
– Отслабване.

Симптомите на панкреатит често се влошават при продължително хранене и/или пиене на алкохол. За справяне с тези симптоми Вашия лекар може да ви назначи тестове за образна диагностика или рентгенови снимки на корема, за да получите по-добра представа какъв тип панкреатит имате.

Заключение

Много от нас, които са с някакво заболяване, обичайно приемат каквото и да е хапче, без да се замислят каква вреда причинява това на вътрешните органи. Следвайте съветите на лекарите и не допускайте самолечение. Този подход (самолечението) може да доведе до непредвидими последици, по-специално да предизвика увреждане на жизненоважни органи, като панкреаса.

Източник: drugabuse.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *