Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Д-р Александър Мясников: Опасни грешки, които допускат пациентите с хипертония

Хипертония – това заболяване се превърна в световна пандемия, която носи със себе си рискови усложнения на здравето и смърт

хипертония
Д-р Александър Мясников: При хипертония има малко изключения, при които предписаните лекарства не се пият доживот

Защо? Защото дори малкото повишаване на кръвното налягане води до увеличаване на рисковете от инфаркти и инсулти. В тази връзка – при какво кръвно налягане е необходимо да се започне лечение с хапчета – ще разберете от тази статия.

Днес хипертоници са повече от половината от възрастното население на планетата!

Изчислено е, че около 15% от хората просто не мерят кръвното си налягане и не знаят, че са хипертоници! От миналата година ситуацията се промени. Като цяло живеем във време, в което обичайните норми в ежедневието – и буквално във всичко, се променят постоянно. Тази тенденция се отрази и на медицината. През 2018 г. нормите за кръвното налягане официално претърпяха промяна и бяха изложени малко по-различни стойности, от тези които повечето хора знаеха почти наизуст. Първо тази промяна стана факт в САЩ, а след това и в Европа!

Сега последната актуалната стойност на нормалното кръвно налягане е 119/79

120/80 – това е прехипертония;
130/80 – това е хипертония от първа степен;
140/90 и повече – е вече хипертония от втора степен.

Оправданието за такива радикални промени беше наблюдението, че дори малкото повишаване на кръвното налягане води до увеличаване на рисковете от сърдечни пристъпи, инсулти и внезапна смърт. По този начин, с „един клик на мишката“, броят на пациентите с хипертония автоматично почти се удвои.

При какви стойности на кръвното налягане трябва да се започна лечение с хапчета?

Най-важното: сега е необходимо да се започне лечение с лекарства според новите правила по-рано: при показатели 140/90, а при наличието на други рискови фактори (тютюнопушене, висок холестерол, висока кръвна захар) – и от 130/80! Така броят на потребителите на хапчета за хипертония почти се е удвоява.

Нека се отклоним от теорията на конспирацията, и да си зададем въпроса:

Кога наистина е необходимо да се започне лечение с хапчета на диагностицираната хипертония?

В края на краищата трябва да се „хване линията“, когато потенциалната полза ще надвиши риска от страничните ефекти на лекарствата.

Така че, при първоначална степен на артериална хипертония, е необходимо да се ограничи солта, да постигне трайно намаляване на теглото и активно да се правят упражнения, да се плува, бяга, да се правят редовни разходки, колоездене и изобщо всичко онова, което е приятно за отделния човек.

Но хапчетата … Днес много лекари обсъждат новите препоръки (които в момента не са задължителни) и препоръчват антихипертензивната терапия да се разглежда както преди – при повишаване на кръвното налягане до 150/90, при условие че общите рискове от развитие на инфаркт и инсулт при пациента са ниски.

В България честотата на хипертоничните кризи е много висока и е няколко пъти по-висока, отколкото в другите развити страни

Защо? Защото нашето население не обича да се лекува редовно. В 99% от случаите хипертоничната криза е резултат от факта, че:

• лекарството се използва нередовно;
• предписано е грешно лекарство;
• грешна е дозата;
• приема се медикамент в неподходящ момент.

Най-често срещаният въпрос е:

Налягането ми се върна към нормалното, защо и сега трябва да приемам лекарства?

Хора, включете логичното мислене! Защо пиете тези хапчета? За да имате нормално кръвно налягане. Достигнали сте целта, кръвното налягане вече е нормално и какво от това? Дали ще остане такова? Едва ли… Така че, лечението при хипертония трябва да е поддържащо! Това е като нападение над крепост! Първия ред войници са нахлули, били са отблъснати, но зад тях идват нови, свежи попълнения… Какво трябва да се очаква от такава армия? Необходимо е да заемете всички позиции, да вдигнете знамето, да разполагате със силен гарнизон. В противен случай всички усилия ще са без резултат!

Сега, ако кръвното ви налягане остава нормално за дълго време, вие активно се движите, имате трайно намалено тегло, това е шанс постепенно да се откажете от хапчетата. Но постепенно, и под наблюдението на лекар!

За съжаление в огромно мнозинство от случаите таблетките трябва да се приемат пожизнено.

И онова, което е по-важно – никога не се опитвайте да „сваляте“ налягането бързо, като приемате таблетки под езика. Коринфар, Нифедипин и други подобни – има много от тях, на чиято „съвест“ лежат стотици погубени животи, внезапно настъпили инфаркти и инсулти! Факт е, че когато рязко намаляваме налягането, ние едновременно критично намаляваме и кръвоснабдяването на жизненоважни органи – мозъка, сърцето, бъбреците, ретината…

Какво да правите ако кръвното налягане се е увеличило до критични стойности?

Легнете в леглото, затъмнете стаята, осигурете тишина, вземете успокоително. Проверете: забравихте ли да приемете лекарствата си, които са ви изписани за хипертония? Ако сте забравили – изпийте ги.

Книга за бърза медицинска помощ у дома от д-р Мясников

Във всички настоящи препоръки на лекарите изрично е забранено да понижават кръвното налягане при спешни ситуации (и дори при инсулти – особено при инсулти!) с повече от 15-20% от първоначалното ниво. И смисълът на подобна забрана е именно опазване здравето на пациента, постигане на стабилни показатели на кръвното налягане бавно и постепенно и защита на органите и системите, които страдат от внезапно появилата се критична хипертония.

Автор д-р Александър Мясников (откъс от книгата „Обадихте ли се на лекар?“ Отговори на най-важните въпроси за здравето, красотата и дълголетието”)

Източник: www.kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *