БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Лектин – хем по-токсичен, хем по-опасен от глутена!

Брашното от пшеница – това е бял наркотик, който бавно погубва човешкия мозък. Приемаме го просто защото сме свикнали

Лектин
Лектин – новата заплаха

Без да увъртаме – съвременно жито е нашият най-голям враг. То причинява наддаване на тегло и развитие на възпаление в организма.

Кое е първото нещо, за което се сещате, щом чуете глутен? Със сигурност „жито“. Въпреки че ечемикът, ръжта и понякога овесът също съдържат глутен, пшеницата е зърнената култура, която буквално е завладяла западната диета. Както стана ясно в началото, човечеството предпочете пшеницата пред другите зърнени култури преди хиляди години, именно защото тя спомага за по-ефективното изхранване на населението. Пшеницата може да е любимата ни зърнена култура, но тя определено не е наш приятел, независимо дали сме диагностицирани с цьолиакия или не.

По-опасен от глутена в пшеницата е лектина, който лекарите наричат „новия глутен“

Лесно се свиква с бялото брашно и всичко, което може да се направи с него. Едва ли има човек, който да не страда от страничните ефекти на модифицираната днес пшеница, просто защото всички сме свикнали с нея. В допълнение към „наркотичните“ свойства, пшеницата също така допринася за увеличаване на теглото и развитието на различни възпалителни заболявания. За да нахрани пилето, телето, свинята или което и да е друго животно за клане, фермерът му дава зърно, както и малки дози антибиотици.

Зърнените храни с гарнитура от антибиотици имат същия ефект върху хората – те ни правят по-дебели и играят голяма роля в ужасната медицинска статистика днес. Според американските центрове за контрол на заболяванията 70,7 процента от възрастните в Америка са с наднормено тегло, а 38 процента от тях са със затлъстяване. Преди 20 години по-малко от 20 процента от хората са били с наднормено тегло. За съжаление, наднорменото тегло е „нова норма“, а лектина играе голяма роля в тази криза на затлъстяването.

И не забравяйте: ядем пшеница, не само директно с брашното

Месото, което слагаме в чиниите си, е отгледано със зърно и антибиотици. И тази токсична комбинация също влиза в нас, създавайки перфектната буря. А бурята става още по-опасна, когато самите ние започнем да прилагаме прекомерно много антибиотици, защото са ни предписани от лекар, или защото сме решили да се самолекуваме.

Глутенът в света на диетологията през последните години се превърна в нещо като „момче с камшик“, което привлече значителен интерес към диетите с ниско съдържание на въглехидрати, които се насърчават от д-р Робърт Аткинс и д-р Артър Агатстън (автор на диетата Саут Бийч). Д-р Уилям Дейвис и д-р Дейвид Пърлмутър все още отбягват зърнените култури и говорят много за консумацията на пшеница като за лош навик в книгите си, но и двамата споменават само за диета без глутен. Глутенът всъщност е само малка част от цялостната картина.

Аглутининът от пшеничен зародиш, който може да причини автоимунни заболявания, се намира в пълнозърнестия хляб

Ето защо такъв хляб трябва да се избягва.

Вече сте срещнали злодея, който се крие в житото: аглутининин от пшеничен зародиш (АПЗ). За всеки случай ще поясним: АПЗ по никакъв начин не е свързан с глутена и се съдържа в триците. Оказва се, че белият хляб съдържа глутен, но не и АПЗ, докато в пълнозърнестия хляб има и от двете!

Аглутининът от пшеничен зародиш е много малък протеин, в сравнение с повечето други лектини, които са сравнително големи. Така че дори и чревната лигавица да е в ред, АПЗ може да мине през чревната стена по-лесно от другите лектини. Но това е само един от малкото болезнени ефекти, които възникват при употребата на АПЗ.

Той също така нанася следните вреди:

1. Държи се като инсулин, нарушава нормалната ендокринна функция и изпомпва захар в мастните клетки, където захарта бързо се превръща в мазнини, което води до наддаване на тегло и развитие на инсулинова резистентност.

2. Предотвратява навлизането на захар в мускулните клетки, създавайки още повече мазнини и намалявайки мускулната маса.

3. Пречи на храносмилането на протеините.

4. Провокира възпаление, отделяйки свободни радикали, които изтъняват чревната лигавица.

5. Комбинира се с други протеини, създавайки антитела, които могат да причинят автоимунна реакция. Това не са същите антитела, които се образуват, при прием на глутен.

6. Преминава кръвно-мозъчната бариера, носейки със себе си други вещества, към които е прикрепен, като по този начин причинява неврологични проблеми.

7. Убива клетките, без да прави разлика между нормална и ракова клетка

8. Пречи на репликацията на ДНК.

9. Предизвиква атеросклероза, втвърдяване на стените на артериите поради натрупването на плаки (традиционната медицин не казва нищо за това).

10. Помага на грипния вирус и други патогенни вируси да навлязат в тялото през червата, като се прикрепят към сиаловата киселина в лигавицата.

11. Насърчава развитието на нефрит (възпаление на бъбреците)

Д-р Стивън Гандри

Дори и само това трябва да е достатъчно, за да се замислим преди да посегнем към поредната филия бял хляб или друго изделие от пшеничено брашно.

Нека да е ясно – пшеницата, онази пшеница, която са отглеждали нашите баби и прабаби, не е вредна, сама по себе си. Вредна е модифицираната пшеница, която се отглежда днес. И нейната вреда не може да бъде унищожена от никакви „живи“ или „мъртви“ закваски.

Автор д-р Стивън Гандри (от книгата „Растителен парадокс. Скритите опасности от „здравословната“ храна. Как храната ни убива, лишавайки ни от здраве, младост и красота“)

Източник: www.kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Лектин – хем по-токсичен, хем по-опасен от глутена!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *