ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Опасни симптоми: 15 признака на неизправност на имунната система

Човешкият имунитет постоянно устоява на атаката на бактерии и вируси, а също така се бори срещу възпаления, които вече са в организма и предотвратява развитието и появата на тумори

имунната система
Имунната система е нашия щит срещу болестите

Всичко това е възможно само при правилното функциониране на имунната система, което в съвременните условия, за съжаление, не винаги е така.

Имунната система е комбинация от различни системи от органи, тъкани и отделни клетки. Тя е в състояние да защити организма от въздействието на външната среда. Способността да издържаме на външни фактори се нарича имунитет.

Обща информация

Неправилното функциониране на имунната система води до факта, че тя просто няма време да реагира на чужди тела, вируси и бактерии, които могат да ни нападнат. И в този случай можем бързо да се разболеем – от обикновена общо вирусна инфекция до по-сериозна пневмония. Като допълнение, самата болест ще продължи по-дълго, ако имунитетът е влошен.

В някои случаи имунитетът може да бъде нарушен не само от наличието на чужди клетки, но и на неговите собствени, причинявайки автоимунни заболявания като ревматоиден артрит, множествена склероза, глутенова непоносимост, лупус, диабет, синдром на раздразненото черво, заболявания на щитовидната жлеза, синдром на хронична умора и т.н. нататък.

Към днешна дата учените не са установили конкретни причини за неизправности в имунната система. Но симптомите на проблеми с имунната система вече са установени. Ако те бъдат забелязани своевременно, тогава ще бъде възможно да се избегнат голям брой заболявания.

Важно: тези симптоми не означават 100 процента нарушение на имунната система, те могат да бъдат знак за други заболявания и разстройства, но определено са причина да помислите за подобряване на здравето.

Следните симптоми показват влошена работа на имунната система

Студени ръце

Понижената температура на кожата на ръцете остава постоянна. В този случай студените ръце може да бъдат и заради т.н.„болест на пушачите“ или знак за спазми на периферните кръвоносни съдове. По един или друг начин ще се проследи връзката с нарушение на имунитета в този случай.

Нарушение в работата на червата, продължило повече от месец

Това може да е постоянен запек или диария. Нашите черва са важна част от имунната система. Следователно, нарушенията в работата им могат да бъдат знак за появата на определени автоимунни заболявания. Например имунитетът може да атакува лигавицата на червата или самия храносмилателен тракт, и това да доведе до появата на диария. Запекът също така показва, че червата изобщо не си вършат работата по смилането на храната. Подобно бездействие може да се разпростре върху работата на имунната система, като цяло.

Синдром на сухото око

Повечето автоимунни заболявания имат този признак – сухота в очите, парене, зачервяване, болка или усещане за пясък в очите.

Умора

Постоянната умора, дори сутрин, когато сте спали достатъчно и сте отпочинали, може да е знак, че имунитетът ви е отслабен. Ето защо той отнема цялата енергия, произведена в организма. Появата на летаргия и умора през деня без видима причина е повод да се консултирате с лекар.

Умората, особено ако е хронична, може да е признак на лоша работа на имунната система

Постоянно повишаване на телесната температура

Повечето автоимунни заболявания са придружени от постоянна телесна температура от около 37 градуса.

Устойчиво главоболие

Ако главоболието е станало ваш постоянен спътник, тогава най-вероятно някакво автоимунно заболяване се развива в организма. Чести симптоми на автоимунни заболявания са увреждане на кръвоносните съдове, включително в мозъка, което причинява главоболие.

Обриви по кожата

Кожата, подобно на червата, е важна част от имунната система на човека. Именно тя е първата бариера, която защитава тялото ни от чужди организми. Появата на неизяснени обриви по кожата е отражение на състоянието на имунитета. Ето защо всеки нов обрив, сърбеж и възпаление по кожата изискват повишено внимание. Появата на бели петна по кожата също трябва да бъде предупредителна. Те се появяват, когато имунната система започне да се бори със собствените пигменти на кожата.

Постоянно повтарящи се настинки с усложнения

Ако боледувате от настинки повече от два пъти годишно и лечението им се придружава от антибиотици, тогава най-вероятно имате проблеми с имунната система. Хроничните прояви на синузит, фронтален синузит и други инфекции на синусите, чест отит и пневмония също трябва да сигнализират за евентуални проблеми с имунната система.

Прояви на изтръпване в крайниците

Понякога изтръпването на крайниците се появява просто поради неудобната поза, която заемаме от дълго време. Такова изтръпване и мравучкане имат логична причина, не се срещат често и преминават доста бързо. Изтръпването, което се среща често и без видима причина, трябва да алармира. Най-вероятно това са признаци на автоимунни заболявания, които са придружени от увреждане на кръвоносните съдове и периферните нерви.

Бучка в гърлото

Може да има много причини за този симптом, включително някакъв вид автоимунно заболяване. Ето защо не трябва да отлагате посещението при лекар, ако имате затруднения с преглъщането по време на хранене.

Неразумна промяна в теглото, в една или друга посока

Ако драстично отслабвате или качвате килограми, като същевременно не променяте обичайния си начин на живот, хранителен режим и количество физическа активност, тогава това е доста тревожен симптом. Това може да е предвестник на диабет, заболявания на щитовидната жлеза, появата на тумори и други автоимунни заболявания.

Пожълтяване на лигавиците на окото или повърхността на кожата

Това са признаци на жълтеница, която се появява, когато тялото атакува здрави чернодробни клетки.

Свръхчувствителност към ултравиолетовите лъчи

Преди не сте имали трудностите да сте на слънце и да получите красив и равномерен тен. Но изведнъж сте започнали да изгаряте от леко излагане на слънце. Подобна реакция може да бъде проява на факта, че имунната система е престанала да се справя със своите функции.

Появата на алергични реакции към вещества, които преди това не са предизвикали алергии

По този начин тялото ни се опитва да отделя вредни вещества и токсини.

Обостряне на хронични заболявания

Ако откриете един или повече от горните симптоми, тогава това е повод да потърсите съвета на терапевт. По време на прегледа си струва да разкажете подробно какво е предизвикало вашето притеснение. Лекарят ще зададе допълнителни въпроси, ще разгледа медицинската карта и начина ви на живот, ще предпише редица тестове и едва след това ще може да се говори за поставяне на диагноза.

Може би тези симптоми не са признак на нарушен имунитет, но само лекар може да каже със сигурност въз основа на информацията и резултатите от изследванията. Може да се наложи да се консултирате с по-тесни специалисти – имунолог, ендокринолог, дерматолог, хепатолог и т.н.

За да облекчите ненужното безпокойство за здравето си, можете да проверите кои са признаците на здравото тяло

– Имате достатъчно енергия за целия ден. Ако „батерията ви издържа няколко часа“, тогава трябва да се консултирате с лекар. Това може да е признак на различни заболявания – от банална преумора до сърдечни и автоимунни заболявания. Ако имате достатъчно енергия да ходите сутрин, да изпълнявате работните задачи и вечер да разхождате кучето, внучето или детето, значи сте добре.

– Нямате лош дъх. Наличието на неприятна миризма може да е признак на някои заболявания на стомашно-чревния тракт.

– Нямате постоянно чувство на глад. Трябва да сте нащрек за чувството на глад, което не отшумява дори час и половина след хранене и ви придружава ежедневно. Това може да е признак на диабет или психологическа зависимост от храната.

– Редовно посещавате тоалетната. Редовността в този случай е знак за здраве. Наличието на неизправности в червата е признак на сериозно заболяване.

Не забравяйте, че имунната система работи тихо и незабележимо, но играе много важна роля в нашето тяло. Затова внимателно следете за признаците на нейната неизправност, и при първото подозрение се консултирайте с лекар, за да избегнете появата на сериозни заболявания.

Източник: lifehacker.ru

Алказакс БИО срещу рак
Алказалирайте организма си срещу тежки заболявания

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *