Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Технологична революция: Вдигат на крака за 2 дни оперирани от менискус

Иновативната артроскопска система активизира възстановяването след операция на увредени кръстни връзки на коляното в Стара Загора

менискус
Технологична революция: Вдигат на крака за 2 дни оперирани от менискус

Интервенцията, която спасява коляното се извършва от екипа на д-р Петьо Братоев.

Колянната става поема едни от най-големите натоварвания. Не е случайно, че първите болки в краката се появяват именно в колянната става. Най-честите травми при по-младите хора са скъсан менискус и увредени кръстни връзки. Тези състояния не само са съпроводени с много болка, но с тях идва и влошена мобилност. Факт е, че до скоро възстановяването след операция в областта на колянната става често отнемаше много време.

Може ли съвременната апаратура да ускори възстановяването? Д-р Петьо Братоев, началник на Отделението по ортопедия в Болница „Тракия“ дава повече информация по този въпрос.

С помощта на новия метод раздвижването на пациенти, които са претърпели артроскопска операция за реконструкция на колянната става става възможно още на втория ден. В старозагорската болница „Тракия“ то се извършва с ендоскопска ортопедична апаратура от най-ново поколение. Тази апаратура е на един от водещите световни производители на медицинска апаратура и изделия DePuy Synthes на Jonson & Jonson.

Иновативната артроскопска кула Pure Vue е разработена от Mitek Sports Medicine. Тя беше предоставена безвъзмездно за работа на ортопедичния екип на Болница „Тракия“. С нея бяха извършени повече от 20 артроскопски операции под ръководството на д-р Петьо Братоев. Болните бяха диагностицирани с различни ортопедични проблеми в коленете, рамото или глезените.

„С тази съвременна апаратура и хирургичната френска система TLS пациентът не се нуждае от обичайния период за имобилизация (обездвижване) от 4-5 седмици и задължителното носене на ортеза, употребата на патерици и други обстоятелства, предизвикващи дискомфорт“, посочи д-р Петьо Братоев. За възстановяването след операцията са достатъчни са само 2 дни.

От операция на скъсани кръстни връзки или на увреден менискус, имат нужда преди всичко млади, активни хора – от 20 до 40 години

За пациентите от тази възрастова група бързото възстановяване на двигателната активност е от особена важност.

Точно такъв е случаят с първите две операции с пластика на увредена предна кръстна връзка на млади пациенти, които бяха извършени с използване на TLS – системата за пластика на предна кръстна връзка и иновативната артроскопска система Pure Vue. „Още на втория следоперативен ден пациентите бяха в почти нормален двигателен режим“, посочи д-р Братоев.

Реконструкциите с модерната апаратура бяха извършени на базата на стандартната концепция със заместване на увредената кръстна връзка с един сухожилен присадък от пациента.

Системата Pure Vue реално покрива цялата гама на ортопедичната артроскопска хирургия при коляно, рамо и глезен. Тя се състои от няколко основни компонента, които притежават важни за работата на ортопедите възможности. На първо място това е визуализационна система с широк дисплей с 4К разделителна способност, която дава на опериращия кристален образ от вътрешността на ставата и отлична ориентация в триизмерното оперативно поле. Хирургът прониква във вътреставната капсула през два миниатърни разреза – един за артроскопа, снабден с камера на върха, и втори отвор за инструментите, с които оперира.

Когато се извършва артроскопия на ставата, тя се изпълва с течност, която я раздува и това позволява на хирурга да вижда в нея. Визуализацията се постига чрез помпата на тази апаратура. За разлика от други модели, помпата на Pure Vue е снабдена със специален софтуер, който изчислява и компенсира загубите по връзките, показвайки на дисплея реалното налягане в ставата. Иновативно решение е комбинирането на помпа и шейвър в едно. Това позволява прецизен контрол от страна на хирурга, не уврежда меките тъкани в ставата и поддържа ясната видимост на оперативното поле.

Друг важен компонент в оперативната система е радиочестотния биполярен генератор, чрез който се извършва коагулация и аблация

При аблация системата създава джоб от пара, който предотвратява развитието на прекалено висока температура във вътрешноставния флуид. Меките тъкани – менискуси, кръстни връзки, лигаменти, не се прегряват и се избягва опасността от увреждането им. С по-ниската температура аблацията се осъществява в значително по-благоприятни условия, което е важно за бързото възстановяване на пациентите, посочва д-р Братоев.

Д-р Петьо Братоев – Ортопедия и травматология

гр. Стара Загора
ул. „Стефан Караджа“ № 88;
бул. „Патриарх Евтимий“ № 84;
ул. „Дунав“ № 1 (болница Тракия – парк)

Телефон: 042 603183, 042 681083 (МЦ „Св. Лука“);
042 988998;
042 988999 (МЦ „Трета поликлиника“); 042 987777 (болница Тракия – парк)

***

Болница Тракия Парк

над стадион „Берое“, до парк „Аязмото“ (М.М.Кусев)

6004, Стара Загора, ул. „Дунав“ №1

E-MAIL: contacts@trakiahospital.com

ТЕЛЕФОНИ РЕГИСТРАТУРА:
Болница: 042/98 7777
Физиотерапия: 042/987766

ДЕЖУРЕН ПРИЕМЕН КАБИНЕТ:
СПЕШЕН КАБИНЕТ: 042/98 7779 денонощно

Източник: Дарик Радио

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *