Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Хиперлипидемия- как да я излекуваме? 11 напълно естествени средства за лечение

Близо 71 милиона американци страдат от хиперлипидемия и по-малко от половината започват лечение

хиперлипидемия

 

Какво е хиперлипидемия?

Това е медицинският термин за повишени нива на липиди (мазнини) в кръвта. Ако имате хиперлипидемия, тогава имате високи нива както на холестерол, така и на триглицериди. Това е хронично състояние, но може да бъде променено в повечето случаи чрез здравословно хранене и редовни упражнения.

Хиперлипидемията е често срещано състояние, което е съпроводено с диабет, затлъстяване, метаболитен синдром. Явява се причина за високото кръвно, инфаркт и периферна артериална болест. Подобно на хипертонията или симптомите на високо кръвно налягане, хиперлипидемията може да бъде „мълчалив убиец“ без известни признаци или симптоми, докато проблемите не станат сериозни.

Има ли нещо, което можете да направите, за да избегнете или подобрите състоянието на хиперлипидемия? Разбира се!

Променете начина на живот- диетата и упражненията са ключови.

Хиперлипидемията може да се наследява и тя увеличава риска от заболяване на кръвоносните съдове- може да доведе до инсулт и сърдечни заболявания. Лекарите най-често и много бързо предписват статини на всеки, който има хиперлипидемия или висок холестерол. Но статините не са напълно безопасни- увеличават шансовете за развитие на диабет.

холестерол
Проучване доказва, че хората, приемали статини, имат 50 % по-голям шанс да развият диабет тип 2

Повечето хора не са склонни да правят значителни (но напълно изпълними) промени в начина на живот, които могат да заменят нуждата от лекарства, понижаващи холестерола. Но вие, четейки тази статия, може да изпробвате тези 11 начина за справяне с хиперлипидемията.

Хиперлипидемията може да се класифицира като:

Фамилна/Първична- причинява се от специфични генетични отклонения.
Придобита/Вторична– когато е резултат от друг основен фактор като метаболитен синдром, диета, липса на физическа активност, прием на някои лекарства.

Диагнозата на хиперлипидемия не е същата като за високия холестерол. И двете включват твърде много мазнини в кръвообращението, но високия холестерол не означава непременно, че имате и високи нива на триглицериди. Хиперлипидемията означава, че както общият ви холестерол, така и триглицеридите са високи.
Холестеролът помага за изграждането на клетките и производството на хормони в организма. Триглицеридите са вид мазнини, които тялото използва, за да съхранява енергия, както и да осигурява енергия на мускулите ви. Наличието на високи стойности на триглицериди заедно с висок холестерол значително увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания.

Обикновено хиперлипидемията не показва симптоми и може да бъде открита само чрез кръвен тест. Някои хора изпитват болка в гърдите, особено ако хиперлипидемията е напреднала и засяга сериозно артериите.

Рискови фактори и причини за хиперлипидемия

Хиперлипидемията обикновено е резултат от нездравословни навици на живот като тютюнопушене, неправилна диета и физическо бездействие. Жените над 55 години и мъжете над 45 години също са по-склонни да бъдат диагностицирани с хиперлипидемия.

Някои други неща, които могат да причинят хиперлипидемия, включват:
алкохолизъм
диабет
хипотиреоидизъм
заболяване на бъбреците

1.Променете вашата диета

Диетата с високо съдържание на мазнини може да влоши или да увеличи риска от хиперлипидемия.

 

Храни, които влошават състоянието:

Захар и рафинирани продукти- те стимулират черния дроб да произвежда повече холестерол и увеличават възпалителните процеси.
Пакетирани и преработени храни от всякакъв вид– обикновено са богати на сол, захар, нездравословни мазнини.
Хидрогенирани мазнини- растителните масла са противовъзпалителни и могат да повишат холестерола.
Транс-мазнини– те повишават LDL холестерола („лошия“) , възпалението и риска от сърдечно-съдови заболявания.
Прекалено много кофеин– прекомерният прием на кофеин може да повиши нивата на холестерола. Ограничете кафето и чая до не повече от 1-2 чаши на ден.
Прекалено много алкохол- алкохолът стимулира черния дроб да произвежда повече холестерол- така повишава неговите стойности и активира възпалителните процеси. За хората с високи стойности на триглицеридите, алкохолът може да бъде особено опасен. Чаша червено вино на ден може да действа кардиопротективно, но повече от това може да повиши холестерола.

 

Храни, които помагат при хиперлипидемия:

Омега-3 мастни киселини
Омега-3 храните повишават „добрия“ холестерол и намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания. Сардини, риба тон, херинга, скумрия и сьомга са богати на омега-3 мастни киселини.
Храни с високо съдържание на фибри
Разтворимите фибри свързват холестерола в храносмилателната система и подпомагат извличането му от организма. Приемайте много плодове, зеленчуци, ядки и семена.
Зехтин
Истинският, висококачествен екстра върджин зехтин има добре проучени противовъзпалителни свойства, антиоксиданти и множество здравословни за сърцето макронутриенти. Той също така повишава „добрия“ холестерол.
Чесън и лук
Тези два продукта намаляват лошия холестерол, благодарение на серните съединения в състава им, които пречистват артериите.
Ябълков оцет
Консумирането само на една супена лъжица ябълков оцет на ден може естествено да понижи холестерола ви. Доказано е, че ябълковият оцет увеличава производството на жлъчка и поддържа черния дроб, който е отговорен за преработката на холестерола.
Билки
Добавете разнообразни подправки към храната, като босилек, розмарин и куркума, които съдържат антиоксиданти. Те са кардиопротективни и помагат за понижаване на холестерола по естествен начин.

Как да се храним при висок холестерол- съвети от специалистът по хранене и диететика д-р Мария Николова

мария

Диетата TLC

Диетата TLC напълно ще промени начина ви на живот и храненето. Тази диета ще ви помогне да понижите стойностите на холестерола като в същото време ще свалите и някой килограм. Тя ще ви помогне да намалите лошия холестерол с 10% за 6 седмици.

Кои храни се включват в диетата:

tlc диета*Нетлъсто месо, птиче месо и риба– не приемайте повече от 150 грама на ден.
*Яйца– не трябва да се приемат повече от 2 жълтъка на седмица. За белтъците няма ограничения.
*Плодове– около 3-4 на ден
*Зеленчуци– около 4-5 на ден
*Млечни продукти– обезмаслени или нискомаслени- 2-3 пъти на ден
*Може да приемате пълнозърнест и бял хляб, при спазване на калорийния прием за деня.
*Сладките също са позволени в умерени количества.

Първо примерно меню за деня:

Закуска– половин чаена чаша овесена каша с 1 чаша обезмаслено прясно мляко, 1 чаена лъжица захар (кафява), 1 банан.

Обяд- сандвич с 2 филийки, 50 грама риба или пуешко, добавете маруля и домат; пресен морков, 1 ябълка

Следобедна закуска- 1 чаена чаша нискомаслено мляко с половин чаена чаша стафиди

Вечеря– половин домат и половин краставица, 1 чаена чаша кафяв ориз, 75 грама пиле или сьомга по ваш избор, 1 чаена чаша броколи

Късна вечеря– 1 чаена чаша обезмаслено мляко и 1 плод по ваш избор

TLC диета (Therapeutic Lifestyle Changesтерапевтична промяна на начина на живот), първоначално е била създадена за хората, борещи се с високите стойности на холестерола и при които съществува опасност от сърдечно-съдово заболяване. Диетата много бързо се превърна в един от най-известните методи за здравословно отслабване. Одобрена е от Американската асоциация за заболявания на сърцето.

Най-важното в TLC диетата е да се ограничи приема на мазнини, защото увеличават холестерола в кръвта. Допускат се храни, които са богати на фибри и въглехидрати- плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, риба, пуешко и пилешко месо, зехтин, фъстъчено и ленено масло. Трябва да се внимава със солта! Редовната физическа активност е ключов фактор при понижаване стойностите на лошия холестерол.

Второ примерно меню за деня:

Закуска– 1 ябълка, 1 варено яйце, 1 чаша варен спанак  1 дребен сладкиш

Втора Закуска– 1 портокал, 1 парче пълнозърнест хляб и 40 грама сирене

Обяд– 60 грама печено пиле, 100 грама зелена салата, 1 домат и 1 чаша варен ориз

Следобедна закуска– 2 лъжици бадеми или лешници 250 мл кисело мляко и половин банан

Вечеря– 100 грама варени картофи и риба на скара, зехтин

„Около 15 % от холестерола е свързан с храната, която приемаме“, споделя Професор Арман Постаджиян, кардиолог

постаджиянПо-голямата част от холестерола се образува в тялото, а производството се контролира от индивидуалните особености и гените на организма. Съветваме нашите пациенти да приемат по-малко количество животински мазнини. Хората трябва да осъзнаят, че със строга диета могат да повлияят върху опасността от високи стойности на холестерола.“

2.Рибено масло- от 1000 до 2000 милиграма на ден

EPA и DHA (омега-3 мастни киселини), които се намират в рибеното масло, спомагат за намаляване общите нива на холестерола.
Проучване през 2015 година в Китай изследва 80 души, за да се определи дали рибеното масло е от полза за хората с неалкохолно чернодробно заболяване (NAFLD), свързано с хиперлипидемия. Участниците били избрани на случаен принцип и те приемали рибено или царевично масло ежедневно в продължение на 3 месеца. От 80 първоначални участници, 70 напълно завършили изпитанието и изследователите открили, че рибеното масло може да се използва при метаболитни нарушения, свързани с лечение на NAFLD.

3.Червен ориз- 1200 милиграма на ден

Той се използва в Китай и други азиатски страни от векове като традиционно средство и е доказано, че намалява холестерола с до 32 процента.

Изследване, проведено в Корея през 2015 година, публикувано в Journal of Medical Food, проучва ефикасността на червения ориз при лечение на наднорменото тегло- честа причина за хиперлипидемията. Мишките били разделени в 5 групи: нормална диета, диета с високо съдържание на мазнини без никакво лечение и 3 групи с диета, богата на мазнини и приемайки 1 грам на килограм червен ориз за 8 седмици. Изследователите откриват, че червеният ориз предотвратява наддаването на тегло, намалява липидите в кръвта, чернодробните ензими и нивата на лептин. Това предполага, че червеният ориз може да лекува затлъстяване и хиперлипидемия.

4.Ниацин- 1500 милиграм дневно

Ниацин (Витамин В3) намалява LDL холестерола с 25 % и увеличава HDL холестерола с 35%.Отделът по ендокринология в университета в Дюк установява, че ниацинът има благоприятен ефект при  хора, страдащи от диабет и хиперлипидемия.

Може да приемате Ниацин и под формата на хранителна добавка:

ниацинамид

Ниацинът и Ниацинамидът са форми на Витамин В3 и имат много важно значение за нормалната функция на нервната система. Хранителната добавка се характеризира със силен благоприятен ефект върху метаболизма на мазнините, белтъците и въглехидратите.

5.Хром (200-1000 µg дневно в зависимост от възрастта и наличните здравословни условия)

 

Хромът е необходим за нормалния метаболизъм на мазнините, включително холестерола. Изследванията показват връзка между по-високия прием на хром и по-здравите артерии и нива на холестерол в кръвта. Някои изследвания дори показват, че хората, които умират от сърдечно заболяване, са склонни да имат по-ниски нива на хром в кръвта към момента на смъртта.

Хром

хром
Хромът контролира стойностите на кръвната глюкоза, премахва телесните мазнини. Препоръчва се при повишен апетит, затлъстяване или високи стойности на глюкозата

6. Млечен бодил- 50-150 милиграма дневно

 

млечен бодил

Млечният трън е от полза за здравето на сърцето и помага за понижаване високите нива на холестерола, като намалява възпалението, почиства кръвта и предотвратява увреждането на оксидативния стрес в артериите. Проучванията показват, че млечният трън изглежда особено полезен за диабетици, страдащи от хиперлипидемия.

Млечният бодил се характеризира като силен антиоксидант, който поддържа доброто състояние на сърдечно-съдовата система и контролира стойностите на холестерола в норма. Препоръчва се при консумация на голямо количество алкохолни напитки, лекарства, при замърсена околна среда. Освен това, хранителната добавка контролира симптомите при диабет.

7.Чесън- 500 милиграма дневно

чесън

Ако ви е трудно да добавите чесъна в диетата си, можете да го приемате под формата на хранителна добавка.

Хранителната добавка Чесън има благоприятен ефект върху състоянието и функцията на сърдечно-съдовата система. Тя не позволява натрупване на плаки в артериите и контролира кръвното налягане. Среща се и под формата на Лют червен пипер + чесън  и Чесън & Магданоз

Мета-анализ от 1993 година установява, че чесънът наистина намалява общия холестерол. Доказателствата сочат, че чесънът в количество, приблизително половин или 1 скилидка на ден, намалява серумния холестерол с около 9% при изследваните пациенти. Той се характеризира с антиоксидантни свойства и забавя образуването на холестерола и рециркулацията му в черния дроб.

8.Упражнения

Основен и решаващ начин да поддържате кръвния липиден профил в здравословно състояние. Упражненията с тежести могат да засилят човешкия хормон на растежа- той повишава добрия и намалява стойностите на лошия холестерол.

Тренировка при хиперлипидемия:

бягаща пътечка*Изберете кардио уред, който ви кара а се чувствате удобно, а не да усещате дискомфорт.
*Времето, отделено на този уред, да не надвишава 35-40 минути 3 пъти в седмицата.
*Кардио уредите могат да бъдат кростренажор, бягаща пътека или колело.
*Дишайте дълбоко и ритмично.
*Приемайте вода по време на тренировката.
*Носете удобни обувки и по-широки и проветриви дрехи.
*Винаги започвайте тренировката със загрявка, след това изпълнете кардио дейността и накрая посочените упражнения.
*Нека първите 5 и последните 5 минути да изпълнявате упражненията плавно.

Примерна тренировка
40 минути на бягаща пътека
Коремна преса крънч- 12 повторения, 3 серии
Обратна коремна преса- 12 повторения, 3 серии

9. Отслабнете!

Загубата на тегло дори с 10% ще облекчи значително състоянието на хиперлипидемия.

10.Откажете пушенето

Пушенето на цигари е пряко свързано с увеличаване на лошия холестерол и триглицеридите, така че отказването е от ключово значение за подобряване на хиперлипидемията.

11.Етерични масла

Доказано е, че лавандуловото масло понижава нивата на холестерола, защото намалява емоционалния стрес. Кипарисовото етерично масло понижава холестерола, защото подобрява циркулацията, а маслото от розмарин намалява холестерола поради уникалните си антиоксидантни свойства и поддържа здравето на сърдечно-съдовата система.

„Възможно е холестеролът да се свали по естествен начин!“, споделя Д-р Анастас Стойков

 

анастас стойков
Д-р Анастас Стойков е кардиолог и преподава Вътрешни болести и Кардиология в Медицински университет София

Холестеролът и триглицеридите могат да се регулират чрез омега-3 продукти, но не всички действат по един и същ начин. Доказано е, че лененото семе помага при висок холестерол, но само под формата на сурово семе или прясно смляно брашно. Когато е под формата на ленено масло няма точно изразено действие. Рибеното масло дава по-добри резултати, но омега-3 мастните киселини в него са под формата на триглицериди. Те се усвояват много по-бавно от тялото и ефекта е със закъснение. Проучванията са категорични, че Крил маслото (масло от антарктически скариди) дава най-добри резултати в борбата с лошия холестерол. При прием на 2 капсули дневно за 3 месеца ще намалите „лошия“ холестерол с 32% , а добият ще се повиши с 44%. Действието му се дължи на отличното усвояване от тялото“, споделя Д-р Анастас Стойков.

Крил масло 

Крил Ойл

Какво съветва Д-р Гайдурков на тези, които не искат да спазват диети:

д-р гайдурковЗа тези, които не искат да променят начина си на живот, предлагам една много проста рецепта, която ще поддържа стойностите на холестерола в норма. Към 1-2 супени лъжици пшенични трици се добавят 4-5 супени лъжици кисело мляко. Сместа се приема между храненията 1-2 пъти на ден.“

За мазнините и холестерола: митове и научни истини от д-р Наташа Кембъл-Макбрайд

Източник: https://draxe.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *