ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Сигнали на женското тяло за спешна гинекологична помощ

Превантивното посещение при гинеколог, както повечето жени знаят, трябва да се извършва веднъж на всеки шест месеца. Кога трябва да се потърси спешна гинекологична помощ?

гинекологична помощ
Сигнали на женското тяло за спешна гинекологична помощ

Има редица ситуации, при които гинекологът се посещава непланирано и спешно. Всяка жена трябва да е наясно за тези сигнали, защото те представляват особена опасност за здравето, а понякога и за живота.

Първи сигнал

Внезапна остра болка, почувствана в долната част на корема. Независимо от негойния характер (режеща, тъпа, пулсираща), такава болка може да доведе до сериозно заболяване. При наличие на допълнителни прояви, като гадене и повръщане, хипертермия, загуба на съзнание, болка, излъчваща се към ректума, може да се подозира вътреабдоминално кървене, причинено от разкъсване на киста на яйчника. Подобна болка е възможна и при развитието на онкологичен процес, апоплексия (разкъсване) на яйчника. Разбира се, това е повод за спешно посещение при гинеколога, а не за предположения.

Втори сигнал

Хронична болка в долната част на корема. Много жени са запознати с лекия дискомфорт на болка, който периодично започва и след това преминава. Такава умерена болка не предизвиква много притеснения, но може да показва следните патологични процеси: ендометриоза (доброкачествено заболяване на маточната лигавица), хроничен възпалителен процес в матката, сраствания в таза и разширяване вените на таза.

Лекарите наричат ​​този симптом хронична тазова болка. От гореизложеното става ясно, че това не е причина да се обадите на линейка, но не и причина за бездействие. Необходимо е да се справите с болката: лекарят предписва редица необходими прегледи, които диагностицират или изключват определени гинекологични проблеми. Ако гинекологът не открие проблеми от неговата компетенция, тогава вече може да бъде насочен преглед при уролог, хирург и невролог, защото хроничната тазова болка може да сигнализира не само за гинекологична патология.

Трети сигнал

Междуменструално кървене. Такъв симптом е причината да посетите лекаря възможно най-скоро. Ако кървенето е обилно и не спира, тогава това е най-сериозната причина да се обадите на бърза помощ. Но дори и лекото кървене може да бъде сигнал за много заболявания, включително хормонални. Ето ги и най-често срещаните:

1. Патология на шийката на матката. Ерозия, цервицит (възпаление), дисплазия (наличието на атипични клетки) на шийката на матката са заболявания, които се характеризират с междуменструално кървене. Повечето патологични процеси на шийката на матката са предракови заболявания, а дисплазията дори се нарича нулев стадий на рак. Затова навременното лечение на тези опасни заболявания е изключително важно, още повече, че то е най-вече неусложнено и бързо води до възстановяване.

2. Заболяване на яйчниците

Някои възпалителни заболявания на яйчниците провокират кървене. Кистата и онкологичната лезия на яйчника е сред симптомите, които също имат кръвно изхвърляне. Няма какво друго да кажем за значението на функцията на яйчниците – това са органите, отговорни за образуването и узряването на яйцеклетката, и следователно за способността на жената да стане майка.

3. Патологиите на тялото на матката (фиброми) се придружават от периодично изхвърляне на кръв. Това се случва поради растежа на образувания в здравите тъкани, нарушено кръвоснабдяване и образуването на тяхна собствена туморна съдова стена.

4. Дисфункционално маточно кървене, което показва наличието на хормонален дисбаланс, неизправност на менструалния цикъл. Всичко това се нуждае от задълбочен преглед и назначаване на адекватно целенасочено лечение.

Преглед при гинеколог се извършва на всеки шест месеца

Четвърти сигнал

Кървене по време на бременност. Преди да говорим за причините за това явление, трябва да се отбележи, че кървенето по време на бременност, по всяко време и във всяка ситуация, е причината за спешно посещение при лекаря. Повечето бременни жени се паникьосват от страх заради това проявление, и ако се случи, изпадат в пълен ступор. Но в този случай е необходим повече от всякога здрав разум, за да се прецени наистина ситуацията, и да разберете дали трябва да се обадите на линейка или да посетите лекаря си във възможно най-кратък срок.

Кървенето в периода от 5-та до 12-та седмица много често е началото на спонтанен аборт. Проведено колкото е възможно по-рано, специфичното лечение в болница, позволява да се спаси бременността.

Кървенето в по-късни периоди е не по-малко опасно и често се появява на фона на дисфункционални състояния. Кръвоизливът в периода на 39-40 седмица може да започне физиологично раждане.

Във всеки случай само лекарят определя причината, същото важи и за лечението.

Пети сигнал

Тежка менструация. Менструация с продължителност повече от 8 дни, придружена от обилно изхвърляне на кръв, може да сигнализира за наличието на следните гинекологични патологии:

– Полип (израстъци) и ендометриална хиперплазия (растеж);
– Субмукозен миоматозен възел (доброкачествен тумор на матката);
– Аденомиоза и други.

Настоящото състояние на медицината дава възможност за деликатни интервенции, съхраняващи органите. По този начин жената не губи възможността да стане майка. Но всичко това е възможно ако диагнозата е поставена правилно, което означава навременно лечение и медицинска помощ.

Шести сигнал

Аномалии в хода на менопаузата. Този период в живота на жената е не по-малко важен от първата менструация. По време на менопаузата репродуктивната функция на яйчниците и матката избледнява, хормоналният фон значително се променя. През този период тялото на жената е много чувствително към различни външни и вътрешни влияния. Сигнал за спешно посещение при гинеколога е кървенето след началото на менопаузата. Това може да е сигнал за патологии на ендометриума, като хиперплазия, полипи, предракови и ракови промени.

Седми сигнал

Увеличение размера на корема. Ако жената не е в бременна, притеснителен симптом е бързото увеличаване размера на корема. Спешно посетете лекар. За съжаление онкологичните заболявания могат да бъдат напълно безсимптомни. В същото време раковият тумор може да расте с необичайна скорост, буквално всеки ден. Коремът е уплътнен и уголемен, може да придобие неправилна форма, да се появи издутина на нетипично място (встрани, отгоре, отдолу). По-благоприятна причина за такова явление е доброкачествен тумор на матката с гигантски размери.

Това са определени изводи за възможни проблеми, които са от компетенцията на гинеколог

Всяка жена трябва да се грижи за собственото си здраве. Не се страхувайте от лекарите и ужасните диагнози, които може да поставят. Ключовите думи са второ мнение и чести прегледи и изследвания. Прегледът е необходим, за да се изключат сериозни патологични процеси, да се установи причината за определени явления и да се предпише необходимото лечение.

Всяко женско заболяване е удар с различна сила върху репродуктивната система. Ето защо, грижейки се за собственото си здраве, вие косвено се грижите за здравето на бъдещите деца, както и за благосъстоянието на настоящите – всяка майка трябва да е здрава и да живее дълъг и пълноценен живот! Бъдете здрави!

Източник: hyser.com.ua

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *