ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Сезонна заплаха: За кого е вредна динята?

Динята е любим плод на малки и големи. Тя е предпочитана най-вече от хората, които са решили да пазят диета

динята
Динята, макар и вкусна, може да е вредна за някои хора с определени заболявания

България, според статистиката, е в топ 10 на страните, които активно отглеждат дини. Този плодов зеленчук е много популярен у нас.

Въпреки това, не всеки знае, че вкусната диня може да бъде потенциално опасна, ако е неправилно отглеждана, набрана или изядена. Болестите, които една ароматна диня може да провокира, са разнообразни и тежки. Затова си струва внимателно да проучите всички потенциални рискове и заплахи, за да сведете до минимум вредите, да поддържате здравето и да не се отказвате от динята – любимия летен плод.

За това какви болести причинява този раиран символ на август и как да изберем правилно висококачествена диня ще научим от д-р Олга Саакян ръководител на терапевтичния отдел на Клинично-диагностичния център „Медитцентр“ в Москва.

Тежки последици

Ако човек няма противопоказания, а също така консумира дини в разумни количества и в сезонно време (за предпочитане не по-рано от средата на юли), тогава не трябва да има отрицателни последици. Ако плодовете, изядени от човека, са с лошо качество и са се оказали богати не само на полезни витамини и минерали, но и на нитрати (за да се ускори растежа на дините, им се слагат торове, главно такива, които съдържат азот), тогава са възможни случаи на тежки отравяния. Самите нитрати са слабо токсични, но когато влязат в човешкото тяло (в микрофлората на стомашно-чревния тракт), те се превръщат във вредни нитрити, които могат да причинят сериозни заболявания, включително и рак.

Симптомите на отравяне с диня могат да се появят както 1-2 часа, така и 1-2 дни след консумация на динята. Те варират в зависимост от индивидуалната поносимост: висока температура, летаргия, главоболие, коремна болка, гадене, повръщане, разстройство. В такива случаи трябва незабавно да се консултирате с лекар.

Трябва да се има предвид, че при продължително съхранение нитратите, съдържащи се в динята, сами по себе си се превръщат в нитрити

Ако дините се съхраняват във влажна стая, съдържанието на нитрити в тях се повишава значително. Следователно, условията за съхранение и продажба са важен компонент за безопасността на тези плодове. За да премахнете потенциалната заплаха – на първо място, трябва да измиете старателно дините преди употреба. Най-добре е да се накиснат за дълго време във вода.

Хората, които страдат от задържане на течности и патологиите, които допринасят за това, трябва да се въздържат от консумацията на големи количества диня – рискът от оток се увеличава още повече. А това оказва натоварване на сърцето, кръвоносните съдове, бъбреците и т.н. Също така тези, които са твърди фенове на дините, които имат анамнеза за заболявания на сърдечно-съдовата система, също могат да имат неприятни последици. Плодът има много калий, прекаленото му количество е изпълнено с проблеми на сърдечния ритъм и други патологии, които се развиват на този фон.

Рискова зона

За да избегнете сериозни последици, не въвеждайте диня в диетата на деца под две години. По-големите деца, бременните жени, хората, страдащи от заболявания на стомашно-чревния тракт, трябва да консумират само узрели висококачествени дини през периода на зреене.

Ако има хора, които са с тежка хиперкалиемия (повишена концентрация на калий в кръвта, което води до нарушения на сърдечния ритъм), те трябва да консумират около 150 г. диня на ден (това е 140 мг. калий).

Освен това, алергичните реакции към динята са много редки. В този случай употребата на диня е изключена.

За обикновен здрав човек норма се счита половин килограм диня на ден. По-добре е да разбиете препоръчителния дневен прием на няколко порции: 250-300 грама диня, не повече.

За да избегнете храносмилателни проблеми, препоръчително е да поддържате умереност и да консумирате диня отделно от другите храни. Ако например сте изяли повече от половината диня (около 2,5 кг, ако динята е със средни размери) и са се появили симптоми като диария или метеоризъм, е необходимо да се използват лекарства, предписани от Вашия лекар.

И малко за ползите от динята

Качествената диня със сигурност е здравословна. Съдържа голямо количество антиоксиданти, витамини и аминокиселини. Аскорбинова киселина, тиамин, рибофлавин, ниацин, каротин, калий, магнезий (половината от дневната доза от които се съдържат само в 100 грама каша от диня) – на всичко това е богата на добре узрялата, слънчева диня.

Динята съдържа огромно количество фолиева киселина, която е необходима за нормалното развитие на нервната система на бебето в утробата. Освен това, в динята има повече ликопен, отколкото в доматите. Редовната консумация на дини помага за увеличаване на ерекцията при мъжете, тъй като семките на динята съдържат аргинин, аминокиселина, която спомага за подобряване на кръвообращението и е необходима за поддържане на сексуалната функция.

Откъде да купим и как да изберем?

Препоръчително е да купувате дини през сезона на тяхното зреене от магазини или специално обозначени места за търговия, като избягвате търговски обекти в близост до пътища, на входа на града, от автомобили и други импровизирани търговски обекти.

В никакъв случай не трябва да купувате диня повредена, напукана или нарязана от продавача. Същото се отнася и за дините, нарязани на половина или на парчета, които се продават в някои магазини. Микробите остават на ножа (без значение колко е чист). Върху динята, която съдържа захар, стафилококите, стрептококите и други микроби бързо растат. Затова плодовете трябва да се купуват само цели и за предпочитане със среден размер (5-7 кг). Динята не трябва да има матово покритие, вдлъбнатини и гнили места.

Източник: infoeda.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *