ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Удивителните лечебни свойства на гъбата Чага

Гъбата Чага повишава защитните сили на организма, активира метаболизма в мозъчните тъкани и понижава кръвното налягане

гъбата Чага
Лечебните свойства на гъбата Чага

Брезова гъба или позната още и като чага е многогодишна паразитна гъба. Намира се главно по стволовете на възрастни брези. За лечебни цели се използва само Чага, събрана от брези, поради което се нарича брезова гъба.

Чага представлява плододаващо тяло на многогодишна гъба с големи размери, която расте под формата на неправилни израстъци, с неравномерна начупена повърхност, дължина до 0,5 м. и тегло до 2 кг.

Материята на израстъците е плътна, тъмнокафява, почти черна, близо като цвят до дървесината, малко по-лека и по-мека; в самата основа е нашарена с малки вени с жълт цвят.

Зоните в съседство с гъбата съдържат не само гъбични хифи, но и дървесни клетки. Образуването на гъбата е както следва: гъбичните спори проникват в дървесината и постепенно я унищожават. На мястото на първоначалното проникване на спорите (най-често долната и средната част на стволовете) се развива растеж, стърчащ изпод кората, която в последствие се разкъсва.

Гъбата Чага може да расте в продължение на 10 и повече години, като се храни със сок от живата бреза, достигайки диаметър 50 см. В хода на растежа си тя причинява гниене в средата на ствола на дървото. Този вид гъба е често срещана в европейската част на Русия, Западен Сибир, Далечния Изток, Северен Кавказ и Урал.

Лечебните свойства на чагата

Само чага, която расте върху бреза, има лечебни свойства. За медицински цели са подходящи единствено израстъци, които растат на живи стволове.

В гъбата Чага се съдържат следните биологично активни вещества:

– прах, който съдържа оксиди на силиций, желязо, алуминий, калций, магнезий, цинк, мед, натрий, манган;

– киселини: оксалова, мравчена, оцетна, ванилова и други;

– феноли, полизахариди, фибри, стероли и др.

Екстракт от гъбата Чага се използва за лечение на хроничен гастрит и язви, а също и като симптоматично средство при лечението на онкоболни. Това лекарство е специално показано за рак на стомаха и белите дробове.

Установено е, че Чага усилва защитните реакции на организма , активира метаболизма в мозъчните тъкани, намалява артериалното и венозното налягане и има противовъзпалителен ефект не само при вътрешна, но и при външна употреба.

Отвара от гъбата в съотношение 1:5 има хипогликемичен ефект

Максималното понижение на серумната глюкоза се наблюдава след 2-3 часа, а нивото на кръвната захар намалява с почти 30%. Трябва да се помни, че само отвара от вътрешността на гъбата има подобен ефект, докато отварата от външната част на гъбата няма това свойство.

Гъбата Чага се използва и в отоларингологичната практика като помощно средство при тумори на ларинкса под формата на инхалации в продължение на 5-7 минути всеки ден в продължение на седмица. Чага подобрява общото състояние на пациента, улеснява преглъщането и дишането, намалява дрезгавостта на гласа, като по този начин спомага за намаляване на възпалителния процес и създаване на оптимални условия за по-добро изследване на тумора за биопсия и избора на лечение.

Брезовата гъба се препоръчва като общо укрепващо и противовъзпалително средство при заболявания на стомашно-чревния тракт, както и като симптоматично средство за различни онкологични заболявания.

[box type=“shadow“ ]Хранителната добавка НЕВРОХЕЛТ съдържа не една, а цели пет лечебни гъби.

Това са Шийтаке, Херициум (Лъвска грива), Копринус, Рейши.

Неврохелт

Комбинацията от полезните гъби оказва мощно оздравително действие на нервната система. Препоръчително е да се използва за възстановяване след инсулт.

Болните от Паркинсон също се повляват много добре от употребата на НЕВРОХЕЛТ.

Тримесечната терапия с НЕВРОХЕЛТ дава много добри резултати и при депресия, стрес и безсъние.

ТЕЛЕФОНИ ЗА ПОРЪЧКА: 0885 49 20 82, 0877 90 45 79[/box]

Както вече стана ясно, Чага се предписва при хроничен гастрит, нарушения на стомашно-чревния тракт с признаци на атония (отпуснатост, вялост, отслабване до липса на тонуса, т. е. на еластичността и възбудимостта на тъканите и органите).

Брезовата гъба се използва и при лечението на пародонтоза

Учените са доказали, че чага препаратите са нетоксични. Лечението с брезови гъбички и продукти, направени на основата на Чага, се провежда на курсове от 4-5 месеца с почивки от 7-10 дни.

При лечението на псориазис, екзема и други кожни заболявания, комбинирани с различни възпалителни заболявания на стомашно-чревния тракт, черния дроб и жлъчната система, също се препоръчва да се използват чага препарати.

Гъбата Чага има следните свойства:

– повишава защитните сили на организма;

– стимулира централните нервни и неврохуморални (повишава естрогенната активност) телесни системи;

– подобрява метаболизма, включително засилване на метаболизма в мозъчната тъкан;

– възстановява активността на инхибираните ензимни системи;

– регулира дейността на сърдечно-съдовата и дихателната система;

– стимулира образуването на кръв (повишава нивото на белите кръвни клетки);

– има противовъзпалителни свойства при вътрешна и локална употреба,

– засилва активността на противотуморните лекарства, инхибира растежа на туморите.

Чага възстановява устойчивостта на организма и неговите защитни механизми, насочени към борба със злокачествения растеж. Тоест, има увеличение на отслабените функционални свойства на организма, което е в основата на нормализирането на жизнените функции на тъканите и органите. При липса на подчертано изтощение при пациенти с рак животът им се удължава от няколко месеца до няколко години.

В допълнение, употребата на гъбата Чага има спазмолитични, диуретични, антимикробни, лечебни свойства, нормализиращи активността на стомашно-чревния тракт и чревната микрофлора и подпомагащи лечението на язви на стомаха и дванадесетопръстника.

Брезова гъба: употреба в народната медицина

Отвара от гъбата понижава артериалното и венозното налягане, намалява пулсовата честота. Когато се използва външно, чагата проявява противовъзпалителни и аналгетични ефекти.

В народната медицина гъбата от бреза е известна от 16 век. Използва се под формата на тоник при заболявания на стомашно-чревния тракт.

За какво помага отварата от гъбата Чага?

Гъбата Чага намира приложение и при:

– безсъние, за успокояване на нервната система;
– метаболитни нарушения;
– след тежки заболявания и операции като общо укрепващо средство;
– за повишаване устойчивостта на организма към инфекциозни заболявания;
– псориазис, екзема и други кожни заболявания (рани, наранявания, изгаряния, измръзване, младежко акне, възпаления, лющене на кожата, ухапвания от насекоми, херпесно-вирусни увреждания на кожата и лигавиците, левкоплакия).

Инфузия от гъбата чага за подобряване на кръвообращението

За подобряване на кръвообращението и подновяване на кръвта се използва екстракт от чага, който се приготвя по тази технология:

– 2 чаени лъжички от натрошената гъба се запарват за 48 часа в 150 мл топла преварена вода и се филтрират. Вземете от получената инфузия 1 супена лъжица 10 минути преди хранене.

При лечението с гъбна инфузия на пациента се предписва главно млечно-зеленчукова диета, ограничаване на приема на месо и мазнини и изключване на консервите, пушените меса и пикантните подправки. Не може също да се приема глюкоза и да се прилага пеницилин.

Брезова гъба: противопоказания

Противопоказания за употребата на чага са хроничният колит и хроничната дизентерия.

Приемът на инфузия от чага е ограничен при заболявания, придружени от задържане на течности в организма.

Източник: givoyles.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *