Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Защо стомахът боли? Три причини да посетите лекар

Оплакванията, свързани с коремна болка са една от най-честите причини за консултация с лекар

стомахът
Защо стомахът боли? Три причини да посетите лекар

Не е лесно да се разбере защо стомахът боли. Консултацията със специалист е задължителна, за да се намери правилното лечение.

В допълнение към хирургичната патология, сред най-честите причини за коремна болка, експертите идентифицират следните заболявания.

1. Гастрит, язва на стомаха

Причини: Стресът, нездравословната диета и приемането на определени препарати (по-специално нестероидни противовъзпалителни лекарства) могат да доведат до развитието на тези заболявания.

Типични симптоми: Характерът на болката зависи до голяма степен от местоположението на язвата. Така че, язвите на стомаха или кардията (хранопровода) се характеризират с тъпа болка, която се влошава половин час след хранене.

При язви на дванадесетопръстника спазмите най-често се появяват много по-късно – 2-3 часа след приема на храна. Често срещан симптом са болки (обикновено от лявата страна на стомаха), които се появяват през нощта или малко преди утрото и изчезват след хранене.

Как да се идентифицират? Изискваният диагностичен минимум включва три проучвания: гастроскопия, рентгенова снимка и тест за наличие на Helicobacter pylori – микроб, който провокира появата на заболяването. През последните години ултразвукът се използва широко като допълнителен метод за диагностициране на заболявания на стомаха.

Как се лекува? Златният стандарт за лечение на гастрит и стомашни язви са антисекреторни лекарства (антиациди, H2-хистаминови рецептори, блокери на протонната помпа) и, ако е необходимо, прокинетици, спазмолитици и пробиотици. Ако е доказано свързването на пептичната язва с Helicobacter pylori, лечението е невъзможно без антибиотици.

2. Синдром на раздразнените черва

Причини: Синдром на раздразненото черво е функционално разстройство, основните причини за което са нарушения на стомашно-чревния тракт, поради неправилна диета или стрес, действащи като спусък.

Типични симптоми: Синдромът на раздразненото черво се проявява чрез появата на симптоми като крампи, колики, подуване на корема, нарушена подвижност на стомашно-чревния тракт (диария, запек или редуване).

Как да се идентифицира? Тази диагноза се поставя от гастроентеролог след изключване на друга, по-тежка патология (доброкачествени или злокачествени тумори, улцерозен колит, болест на Крон), която има симптоми, подобни на синдрома на раздразнените черва. За това, пациентът се изпраща за колоноскопия (ендоскопско изследване на вътрешната обвивка на дебелото черво), сигмоидоскопия (изследване с помощта на специален апарат на последните 15-20 см. от ректума) или иригоскопия (рентгенова снимка на дебелото черво с контрастно вещество).

Как се лекува? Лечението на синдрома на раздразнените черва не е пълно без лекарствена терапия със спазмолитици и диета.

3. Панкреатит

Причини: Панкреатитът е възпалително заболяване на панкреаса, проявяващо се с необратими морфологични промени, които причиняват болка и/или трайно намаляване на функцията на този орган. Уязвимият панкреас впечатлява със сложната си анатомия. През деня произвежда почти 800 гр. сок, който има огромна храносмилателна сила. Като част от този много разяждащ „сос“ има компоненти, които разграждат мазнините (липаза), протеини (трипсин) и въглехидрати (амилаза). За да се предпази от самостоятелно храносмилане, панкреасът произвежда специални вещества, които потискат дейността на собствените му ензими. Ако по някаква причина ензимите се активират преждевременно, панкреасът се поврежда, налягането дуоденалните канали се повишава и жлъчката буквално „облива“ панкреаса.

Типични симптоми: Болковият синдром при наличието на панкреатит е с различна тежест: от леко изтръпване до болка. Често болката се проявява в епигастралната област, така че панкреатитът често се бърка със заболявания на стомаха. А понякога дори дълго се лекува като въображаем гастрит. Понякога болката идва откъм гърба и гръдния кош, имитирайки ангина, която кара пациентите да отидат при кардиолог.

Как да се идентифицира? За да се разкрие истината, е необходимо да се премине общ клиничен кръвен тест (повишения брой левкоцити показва възпаление), биохимичен анализ на кръвта (голямо количество от ензима амилаза потвърждава наличието на болестта) и анализ на урината. В допълнение, необходимо е болният да се подложи на ултразвук – да се оцени дукталната система на панкреаса, състоянието на жлъчните пътища, наличието на кисти и тумори. Ще бъде необходима и радиологична диагностика: компютърна томография (КТ) и магнитно-резонансна томография (МРТ) – те могат да се използват за определяне на локализацията на патологично променените зони на жлезата и така да се очертае план за евентуална бъдеща операция.

Как се лекува? Спазмолитиците се използват за облекчаване или спиране на болката по време на хроничен панкреатит. За да се потисне повишената секреция на панкреаса, често се използват антиациди, както и ензими (за подобряване на храносмилането). В допълнение, на такива пациенти се назначава и специална диета.

Източник: the-challenger.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *