Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ейми Шапиро: 8 симптома на дефицит на магнезий в женското тяло

Дефицитът на магнезий, известен също като хипомагнезиемия, е често пренебрегван здравен проблем

Животът на повечето жени преминава под силен натиск – семейни грижи, работни проблеми, постоянен стрес. Към това прибавяме и различните диети, които дамите спазват в преследване на красивата фигура. Всичко това води до факта, че в тялото на по-слабия пол се формира персистиращ дефицит на магнезий – микроелемент, който пряко участва в най-важните биохимични процеси.

Най-често недостигът на магнезий има хранителни причини – неговият недостиг е свързан с хранителните навици (консумация на намалени количества продукти, съдържащи този микроелемент), злоупотреба с кафе , съдържащи кофеин и алкохолни напитки. Магнезиевият дефицит провокира стрес, ниска физическа активност, пушене. Този симптом може да се появи по време на хормоналните промени в тялото на жената – по време на бременност и по време на менопаузата.

Повечето хора все още не получават магнезий с храната, не и толкова, колкото би трябвало. Ниските нива на магнезий често се наблюдават при хора със здравни проблеми като болест на Крон, цьолиакия или инсулинова резистентност (предшественик на диабета), казва Ейми Шапиро, основател на Real Nutrition NYC.

Изборът на начин на живот също може да доведе до ниски нива: „Хората, които злоупотребяват с алкохол, спазват неподходяща диета, лекуват стомашно-чревни проблеми или страдат от дефицит на витамин D, също имат по-висок риск от недостиг на магнезий“, казва Шапиро.

Признаци на дефицит на магнезий при жените

В някои случаи дефицитът на магнезия се развива поради тежки соматични заболявания – диабет, сърдечна недостатъчност, бъбречна недостатъчност.

Ето някои от водещите симптоми на дефицит на магнезий, които са най-често срещани при жените:

1. Нарушаване на менструалния цикъл.

2. Нарушено храносмилане

При недостиг на магнезий най-често се развива хроничен запек поради намаляване на чревната работа.

3. Проблеми с вегетативната нервна система

Вегетативните нарушения при жените най-често се проявяват под формата на главоболие, световъртеж, слабост, изпотяване, чувство на липса на въздух, дори при лека възбуда, усещане за бучка в гърлото. Същите симптоми могат да се появят на фона на променящите се метеорологични условия.

4. Разстройство на изпражненията, проявяващо се в хроничен запек, който може да се редува с безпричинна диария.

5. Магнезиевият дефицит се характеризира с неволно мускулно потрепване (крампи)

Това може да бъде нервен тик, потрепване на окото, спазми на крайниците, а също и симптом на неспокойните крака. Може да има усещане за изтръпване на ръцете и краката.

6. Появата на прекъсване в работата на сърцето, бързо сърцебиене

7. При жените липсата на магнезий често се придружава от влошаване на външния вид – косата става тънка и безцеветна, появява се и косопад. Ноктите се насичат и често се чупят. Състоянието на кожата също се променя – изсъхва, излющва се, изчезва тургора и еластичността. В този случай всички козметични продукти и процедури са само временни и не елиминират напълно създадения проблем.

3. Остеопороза

Остеопорозата е нарушение, характеризиращо се със слаби кости и повишен риск от фрактури на костите.

Рискът от остеопороза се влияе от множество фактори. Те включват старост, липса на физическо натоварване и лош прием на витамини D и K.

Интересно е, че дефицитът на магнезий също е рисков фактор за остеопороза. Дефицитът може да отслаби костите директно, но също така понижава нивата на калций в кръвта, основният градивен елемент на костите.

Проучванията потвърждават, че ниските нива на магнезия водят до намалена костна маса. Въпреки че такива експерименти не са правени при хора, проучванията са свързани с лош прием на магнезий при по-ниска костна минерална плътност.

Жените трябва да приемат 310 до 320 мг. магнезий на ден (360 милиграма за бременните жени)

Магнезият влиза в организма с храната, така че за решаването на този проблем трябва да прегледате диетата и да включите в храната възможно най-много продукти, съдържащи този микроелемент.

Важно е да се изясни, че при стрес и хронични заболявания магнезият се допуска в по-големи количества, отколкото влиза в организма. Ето защо в някои случаи е препоръчително да се вземат лекарства, които съдържат този микроелемент.

Във всеки случай горните симптоми трябва да бъдат причина за предстоящо изследване. В края на краищата, те се срещат не само при недостиг на магнезий, но могат също така да посочват сериозни заболявания, които изискват пълно лечение.

Ейми Шапиро
[box type=“shadow“ ]Ейми Шапиро е основател и директор на Real Nutrition, частна практика в NYC, посветена на здравословното и успешно насочване на хората към тяхното оптимално хранене, тегло и цялостно здраве. Тя е международно призната заради своя индивидуализиран подход, фокусиран върху начина на живот, който интегрира реалистични хранителни планове, интелигентни хранителни навици и активен живот.[/box]

Източник: healthline.com

магнезий таблетки
Магнезий – най-важният минерал за организма

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *