ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

9 отрицателни последици за здравето от ниските нива на серотин

Серотин – това е моноаминен невротрансмитер, който ни прави щастливи и засилва чувството за цялостно благополучие

серотин
Серотин – хормонът на щастието

Въпреки това, неговите функции далеч надхвърлят грижата му за нашето приятно емоционално състояние.

Серотонин или 5-хидрокситриптамин (5-НТ) действа не само като невротрансмитер в мозъка, но и като хормон, когато достигне кръвния поток. Серотонинът влияе върху различни физически и психологически функции, участва в метаболизма на костите, в процеса на регенерация на черния дроб и дори в клетъчното делене. Този химически компонент на тялото осигурява вътрешния баланс и правилното изпълнение на всички процеси, които гарантират нашето здраве и благосъстояние като цяло.

Как ниските нива на серотина влияят на нашето здраве?

Симптомите на това явление трябва да се вземат под внимание: в повечето случаи ние ги свързваме с други заболявания и здравословни проблеми, когато всъщност причината е хормонален дисбаланс и несъответствие в невротрансмитерите.

1. Нисък серотонин причинява проблеми с храносмилането

Когато нивото на серотонина в тялото се понижи, нашите клетки спират да произвеждат достатъчно калций.

И колкото по-малко калций, толкова по-малко храносмилателните мускули се свиват, в резултат на това целият процес далеч не е толкова ефективен, колкото би трябвало. Смилането на храната се забавя и се влошава.

2. Синдром на нисък серотонин и раздразнителни червата – каква е връзката тук?

Ето един много интересен факт: 95% от серотонина се произвежда и съхранява в червата. Следователно, липсата на този невротрансмитер с хормонална функция води до промени в чревната функция.

Във всеки случай е препоръчително да потърсите помощ от квалифициран лекар, за да направите кръвен тест и да разгледате останалите симптоми. Така че можете да разберете със сигурност дали това състояние е причинено от ниско ниво на серотонин (или поради друга причина).

3. Отслабена имунна система

Ако усещате постоянна слабост в мускулите, имате упадъчно настроение, прекомерна умора и постоянно настивате или страдате от различни инфекции, не отлагайте консултация с лекар.

Ниските нива на серотонин влияят неблагоприятно на функционирането на нашата имунна система (имунният отговор става слаб и неефективен).

4. Промени в биологичните ритми

Ниските нива на серотонин могат да доведат до промени в т.нар. „биологичен часовник“. Това е много често срещан симптом на повишена сънливост, когато искате да спите много повече през деня, отколкото през нощта.

Също така трябва да се отбележи, че дневната сънливост може да е признак за започване на депресия. Известно е, че една от причините за депресия е отново ниско ниво на серотонин.

5. Тракция към солени храни

Това, без съмнение, е един много любопитен факт: хора, страдащи от липса на серотонин в тялото, имат голяма нужда от натрий, и затова винаги искат да похапнат нещо солено.

Този симптом, разбира се, няма да ви позволи да си поставите точна диагноза, но той може да бъде предупреждение, особено в комбинация с други признаци на ниско ниво на серотонин: умора, лошо настроение, проблеми с храносмилането.

Депресията може да се дължи и на ниски нива на серотина

6. Депресия

Вече споменахме това условие по-горе. Настроението ни се влошава поради ниските нива на серотин.

Всъщност, има абсолютно пряка връзка между ниските нива на серотонин в тялото и развитието на депресия.

Това се дължи на намаляване броя на рецепторите, които могат да приемат серотонин или дефицит на триптофан – аминокиселина, която позволява те да бъдат регулирани.

Понякога можете значително да облекчите състоянието си и да преодолеете депресията само като се погрижите за диетата и започнете да се занимавате с какъвто и да е спорт.

В повечето случаи обаче, за да се възстановят нормалните нива на серотонин, ще се изисква фармакологично лечение.

7. Чувство на тревожност

Нашето тяло има 14 различни серотонинови рецептори, най-важният от които е 5-HT1A.

Ако в някакъв момент функционирането на този рецептор е нарушено, веднага започваме да се нервираме, чувстваме чувство на повишена тревожност, стрес и се усещаме много уязвими.

Това е и много интересен факт, който е важен за разглеждане. По този начин можете по-добре да разберете, че депресията и тревожността могат да бъдат предизвикани и поради чисто химически причини.

8. Мигрена

Серотонинът играе ключова роля за появата на мигрена.

Причината за повечето от тези интензивни главоболия е в дефицита на триптофан, “прекурсор” на серотонинa, който определя правилното му производство.

9. Малки проблеми с паметта

Отвличане на вниманието, умора, затруднено концентриране … Ако забележите, че са ви нужни много усилия, дори и когато трябва да свършите нещо дребно, ако ви е трудно да запомните някаква информация, може би причината отново е в ниското ниво на серотонин.

Това е много често срещан симптом, особено при хора, страдащи от депресия. Но проблемът може да бъде решен доста бързо и ефективно с помощта на подходящо лечение.

Както виждате, серотонинът влияе върху различни процеси в нашето тяло (изброяваме само 9 от тях, за да дадем пример). Ето защо, ако възникнат проблеми (физически и емоционални), трябва да се консултирате с лекар. Правилно избран медикамент, балансиран режим на хранене и активен начин на живот ще ви помогне да си възвърнете доброто самочувствие.

Източник: woman.rambler.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *