Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Задушаване и проблеми с кожата. Какво, освен рак, предизвиква човешкия папиломен вирус?

Човешкият папиломен вирус е един от най-разпространените и в същото време най-загадъчните и известни вируси

човешкия папиломен вирус
Какво, освен рак, предизвиква човешкия папиломен вирус?

Поразява различни части от тялото. Има стотици видове човешки папиломен вирус (HPV), някои от които са смъртоносни.

За HPV често се говори днес, и то по различни поводи. По-голямата част от населението на света най-вече е загрижена за това дали той може да предизвика злокачествен тумор и какви ще са последиците от това.

Известна патология

Човешкият папиломен вирус е най-широко проучен като фактор, който инициира рак на маточната шийка. Но не всичко е толкова просто. HPV често е причина за различни еднакво сериозни заболявания на епитела на други части на тялото.

HPV може да причини както доброкачествени, така и злокачествени заболявания в много органи: глава-врат, кожата, понякога дори млечните жлези, аналния канал. Има много лезии, свързани с HPV. В различни локуси – в гърлото и други органи, включително половите – лезиите могат да бъдат или доброкачествени, например, под формата на екзофитни разраствания, или злокачествени тумори с метастази.

HPV може да се проявява под формата на брадавици от различни видове върху гениталиите, в устната кухина, в ларинкса (те могат да бъдат причина за това гласът често да „изчезва“). Също така може да се появи съмнение за вируса, ако се открие кървене от ануса при липса на хемороиди или ранички. Ако говорим за ракова патология, тогава туморът, който се развива на фона на HPV, се проявява с болка и кървене вече в напреднал стадий, казва докторът на медицинските науки, професор в катедрата по акушерство и гинекология към Държавния бюджетен образователен институт за висше медицинско образование на РАНПО, президент на РАГИН Светлана Роговская.

Онкологията задължителна ли е?

Жените, по време на преглед при гинеколога, често могат да чуят диагнозата „HPV“. Тук вирусът често се представя като аногенитални брадавици или генитални брадавици. За мнозина такава диагноза е непосредствена причина за паника. В крайна сметка, всеки е чул, че HPV е този, който причинява рак на маточната шийка. Въпреки това, лекарите не са толкова категорични. Ракът е следствие само от онкогенните типове на вируса. Най-опасни са 16-ти и 18-ти вид. При преглед лекарите правят тестове за проверка на онкогенността на вируса. А потенциално опасните видове не се срещат толкова често.

Д-р Светлана Роговская

В същото време, много от тези, които са били диагностицирани с HPV, са измъчвани от въпроса: може ли неопасните видове вируси да се преобразуват в такива, които причиняват онкологични процеси?

– Това е изключително рядко. Ракът обикновено се причинява само от първоначално онкогенните видове. Рядко не-онкогенни видове се откриват при наличие на злокачествени тумори, отбелязва Светлана Роговская.

Тайната опасност от вируса

Трябва да се разбере, както твърдят експертите, че е почти невъзможно да се разпознае самостоятелно един вирус, докато не се прояви под формата на туморо-подобни образувания във видими области, като лицето или главата. Като правило, както отбелязва Светлана Роговская, е възможно да се разбере какво е HPV, само ако възникне заболяване, които е притеснително, както за пациента, така и за лекаря.

В същото време, човешкият папиломен вирус, който не причинява рак, може да бъде вреден за здравето по други начини

– Например, може да се окаже, че болките и спазмите в устата могат да предизвикат задушаване в гърлото. Все още има и редки кожни заболявания под формата на гигантска папиломатоза”, отбелязва докторът на медицинските науки.

Как да се защитим?

Защитата срещу вируса е трудна. В крайна сметка, вирусът се предава по различни начини:

– Сексуално – всякакъв вид сексуален контакт и интимни ласки;
– Непряк – контакт с предмети/повърхности, през които е възможно заразяване с вируса;
– От майка на дете.

Най-честата възможност, според статистиката, е сексуалният път на инфекцията.

„Един от методите за защита е бариерната контрацепция, т.е. презервативите и спермицидите. Важно е обаче да се разбере, че те не осигуряват стопроцентна защита и могат да защитават само при един контакт с нов партньор. Ако живеете с партньор, инфектиран с HPV в продължение на няколко месеца, във всеки случай ще се заразите”, казва Светлана Роговская.

Затова си струва да се погрижим за превенцията

„Методите за превенция са два вида: първичен и вторичен. Първичният метод – това са мерки, които предотвратяват инфекцията с вируса. На първо място, това е намаляване влиянието на рисковите фактори и ваксинация, което допринася за образуването на защитни антитела при момичетата и момчетата преди сексуалната активност и контакта с вируса. По-късно, когато се осъществи контакт с вируса, антителата предпазват от развитие на различни заболявания. Много е важно да се ваксинират както жените, така и мъжете. Мъжете също са изложени на риск от заболявания, свързани с HPV, включително и рак.

Вторичният метод е превенцията. Нейна цел е да се идентифицира процесът в ранните стадии на заболяването и своевременното му лечение. Това означава, че не позволяваме развитието на рак чрез лечение на предракови или епителни дисплазии.

Днес всеки трябва да знае, че здравето е негова лична отговорност. И ако човек води разпуснат начин на живот, започнал е да се развива сексуално по-рано, има много сексуални партньори, страда от венерически болести, тогава има много по-висок риск от HPV и свързаните с него заболявания, отколкото другите хора. Има много такива фактори, и населението не винаги е информирано за тях”, казва Светлана Роговская.

Ваксинация

Днес, за HPV ваксината се говори много често. Нарича се дори ваксина срещу рак. Но тя предпазва не само от онкогенните видове на вируса, но и от други, които могат да доставят много “доброкачествени” здравословни проблеми.

„Наличната днес HPV ваксина не е лечебна, а превантивна. Нейната същност е, че здравите момичета и момчета са ваксинирани и съответно – защитени. След ваксинацията те образуват антитела, които след това, когато са в контакт с вируса, ще ги предпазят от развитие на заболявания, свързани с HPV. Ваксината предпазва от най-опасните видове, 16-ти и 18-ти, които причиняват рак на маточната шийка в 70% от случаите. Ваксината предпазва и от 6-ти и 11-ти вид, които често причиняват аногенитални брадавици. Освен това, ваксината осигурява кръстосана частична защита срещу други видове HPV.

Към днешна дата съществуват доказателства, че ползите от ваксинирането продължават дълго време и реваксинация не е необходима. От страничните ефекти на ваксината си струва да се спомене само зачервяването и подуването на мястото на инжектиране, както и леко повишаване на телесната температура.

Световната здравна организация отбелязва високата ефикасност и безопасност на ваксинацията срещу HPV.

Източник: obozrevatel.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *