Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Внимание! Статините предизвикват диабет?

Статините са група лекарства, които се приемат за намаляване нивата на холестерола. Техния прием може да предизвика диабет

статините
Статините имат повече ползи, отколкото недостатъци

За опасността от диабет, провокиран от статините съобщават група американски учени от университета в Охайо.

Те открили, че пациентите, лекувани със статини в продължение на най-малко две години, са имали диабет тип 2, развиващ се 2,2 пъти по-често от тези, които не са приемали този вид лекарства.

Съдбата на статините

Статините са едни от най-популярните медикаменти, когато става въпрос за намаляване нивата на холестерола в кръвта. По този начин те предотвратяват развитието на атеросклероза и свързаните с нея коронарна болест на сърцето, инфаркт на миокарда и инсулт (мозъчно-съдов инцидент). Всички тези болести са основната причина за високата смъртност в наше време. Те представляват повече от половината смъртни случаи у нас и в развитите страни.

Статините бяха предопределени да станат един от основните лекарства на нашето време. В България те се появяват в средата на 90-те години, но мащабът на лечението е малък – те са много скъпи. Днес цената на статините е достъпна, и пациентите са започнали да ги приемат много по-често. Но кардиолозите все още твърдят, че употребата на статини е значително по-ниска, отколкото в западните страни, и че това е лошо.

Въпреки това, през последните години ситуацията с тези лекарства стана напрегната. Периодично възникват скандали около тях. Има все повече публикации, според които резултатите от многото проучвания на статините са фалшифицирани, че тези лекарства имат сериозни странични ефекти, и тяхната ефективност е преувеличена.

Освен това, показанията за лечение със статини започнаха да се стесняват. Например, по-рано те често се препоръчваха на почти всички, които са навършили 50-години, независимо от това дали човек има сърдечно или съдово заболяване. Днес кардиолозите прилагат такава първична профилактика на атеросклерозата все по-малко и по-рядко. Те изписват статините само на онези, които вече имат плаки в съдовете си или рискът от тяхното развитие е много висок.

Къде е истината?

Как да тълкуваме изявлението на лекарите от Охайо? Дали това е революционно изказване и дошъл ли е наистина краят на ерата на статинсите?

Тук има два аспекта. Първо, това не е първата, но вероятно няма да е и последната публикация в сериозни научни списания, където е написано, че статините увеличават риска от развитие на диабет тип 2. И тук идва вторият въпрос: защо предишното изявление не предизвика толкова силна реакция? Може би защото в предишниte проучвания рискът от диабет не беше толкова висок, и следователно имаше по-малко оплаквания ot статините. Например през 2009 г., т.е. преди 10 години, бяха обобщени данни от няколко проучвания, в които са наблюдавани 57,5 ​​хиляди пациенти, а след това се оказа, че статините увеличават риска с 13%. Съгласете се, че това не е като в новото проучване, където рискът се увеличава със 120% (2,2 пъти).

През 2010 г. в най-влиятелното медицинско списание Lancet беше публикуван още един преглед по тази тема

Той включваше наблюдения на 91 хиляди души. Тук статините увеличават вероятността от развитие на диабет с 9%. Максималното увеличение на риска от развитие на диабет с 48% е установено само в едно проучване през 2012 г., и това важи само при жени в менопауза (много от тях имат специфични заболявания). Да, дори и през април тази година се появи статия, според която рискът от диабет беше дори малко по-висок, отколкото в проучването от Охайо. Но то беше проведено в Южна Корея, и според лекарите етническият фактор играе голяма роля тук.

Как да бъдем спокойни в светлината на всички тези изследвания? Изглежда, че има връзка между статините и диабета, но най-вероятно не толкова силна, колкото в последното изследване (броят на наблюдаваните хора в него е малък). И ако предписването на тези лекарства е необходимо, трябва да се съобразите с мерките, които се взимат за предотвратяване на диабета.

Експертно мнение

Д-р Ярослав Ашихмин, кардиолог, член на Европейското кардиологично дружество и Американската асоциация по сърдечни болести :

Д-р Ярослав Ашихмин

– Това не е първият доклад, според който по време на лечението със статини, глюкозата в кръвта може да се увеличи и по-често се развива захарен диабет.

Има и други проучвания, които подсилват мнението, че статините допринасят за развитието на диабет тип 2. Как да се отнасяме към това?

Първо, трябва да разберете, че всички лекарства имат странични ефекти и е нужно да преценявате рисковете и ползите от лечението им. Ако говорим за това явление, тогава неговата същност е все още неясна. Все още медицината не е разбрала точно защо статините имат такъв ефект. Самият диабет, който се развива по време на лечението със статини, не е често срещан. Той се развива гладко, захарта се повишава умерено и може би причинява по-малко вреда на здравето, отколкото обикновения тип 2 диабет. Във всеки случай, преди време имаше голямо проучване, в което, въпреки факта, че редица хора развиха диабет, пациентите, които са се лекували със статини, са живели по-дълго от онези, които не са приемали статини. От тук следва заключението, че благоприятният ефект на статините надхвърля техния негативен ефект.

Второ, неотдавна бяха преразгледани показанията за предписване на статини

Сега те се предписват по-рядко. Като правило, ако пациентът няма очевидни прояви на атеросклероза, което показва наличието на плаки в съдовете, статини не се изписват. Но след прекаран инфаркт и инсулт, те са задължителни. Няма много изключения от тези правила. Aко пациентът вече има диабет, той трябва да приема и статини. При това заболяване рискът от развитие на атеросклероза се увеличава драстично и статините се противопоставят на неговото развитие. Ето защо не трябва да се преувеличава вредата от статините.

Бих искал да отбележа още нещо. Напоследък има буквално война срещу статините – периодично се появява много негативна информация за тях. И изглежда, че тази информация е финансирана.

Защо? Защото днес има нов клас лекарства за намаляване на холестерола. Това са така наречените инхибитори на PCSK9 протеините. Те са биологични препарати под формата на моноклонални антитела. Производителите са заинтересовани да ги използват по-често и дори по-добре, ако разходите им бъдат компенсирани. Но тъй като те са изключително скъпи, това е неоправдана тежест за бюджета на всеки сърдечно болен човек (и съответно на Здравната каса).

Източник: azbyka.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *