БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

АСПЕНДОС  /  ASPENDOS

Съдържа  модафинил, лактоза монохидрат, царевично нишесте, кроскармелоза натрий,   алуминиев магнезиев силикат, повидон К 90, талк, магнезиев стеарат

Предназначение

АСПЕНДОС е медикамент за предотвратяване на сънни атаки. Продуктът е предназначен за възрастни, които страдат от нарколепсия – прекомерна сънливост през деня, свързана с опасностите на внезапното заспиване. Приемът на коментираното лекарство помага на пациентите да останат будни и да се намали рискът от внезапни сънни атаки.

Как се приема

Лечението с АСПЕНДОС трябва да бъде контролирано от лекар. Таблетките в препоръчаната от специалист доза се поглъщат цели, с вода. Стандартната дневна доза е 200 мг, които могат да се вземат наведнъж или на два пъти поравно – сутрин и на обяд.

Пациенти над 65 години могат да вземат 100 мг дневно, наведнъж или на два приема по 50 мг. При необходимост дозата може да бъде увеличавана, но не повече от 400 мг дневно. Високите дози са допустими само ако пациентът няма бъбречни или чернодробни заболявания.

Ако е пропусната доза, най-добре е да се изчака времето за следващия прием. Не удвоявайте с цел компенсация на пропуснатото.

При предозиране са възможни симптоми като безсъние, тревожност, гадене, загуба на ориентация, хипертоничен пристъп, болка в гърдите, халюцинации, промени в сърдечния ритъм.

Продължителната употреба създава условия за пристрастяване, затова терапията задължително се контролира от специалист.

Възможни нежелани ефекти

Лечението с този медикамент може да причини алергични реакции, изразени в сърбеж, обриви, оток на лицето и гърлото, затруднено дишане и преглъщане.

Възможни са смущения в психичното състояние като агресивност и враждебност, разсеяност, объркване, лъжливо усещане на прекомерно щастие, хиперактивност, нервност, депресивни състояния и суицидни мисли, превъзбуда, психотични признаци.

Има чести оплаквания от главоболие, сънливост и замаяност, пресъхване на устата, диария или запек, скованост на крайниците, загуба на апетит, промени в някои кръвни показатели,  замъглено зрение.

Редките странични реакции от АСПЕНДОС са болки в мускулите, тремор и крампи; затруднено движение на долните крайници, сенна хрема, кашлица и задух, хрема, изпотяване, акне, промени в артериалното налягане.

Съобщава се също за рефлукс, метеоризъм и подуване на корема, висок холестерол и/или кръвна захар, отоци, отслабване на либидото, кървене от носа. Има информация и за необичайни сънища, нарушено уриниране, неволеви движения с тялото, отклонения в месечния цикъл.

Кога НЕ БИВА да се употребява

АСПЕНДОС не се прилага при алергия към активната съставка или към някое от помощните вещества.

Медикаментът е противопоказан при неконтролирана хипертония и нарушения на сърдечния ритъм.

Не се дава на деца и подрастващи под 18 години.

Рискови пациенти, за които се решава индивидуално дали прилагането на продукта е безопасно, са такива с депресии, биполярно разстройство, психози; хора с бъбречни и чернодробни заболявания; наркозависими и с алкохолна зависимост включително в случаите, когато зависимостта е преодоляна.

Приеманата индивидуална доза може да бъде коригирана, ако пациентът приема хормонални контрацептиви, импланти или вътрематочни средства.

Не се препоръчва прилагане по време на бременност и кърмене.

Взаимодействие с други медикаменти

Специално внимание е необходимо при изготвяне на лечебна програма с АСПЕНДОС за пациенти, които са приемали доскоро или продължават да приемат омепразол, лекарства против ХИВ, антидепресанти и диазепам, циклоспорин, варфарин, блокери на калциевите канали, статини.

_________

Усреднена цена в аптеките – 60 лв за 30 таблетки по 100 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *