Как да се отървете от усещането за тежест в тялото?

Причините за усещане на тежест в тялото често могат да бъдат описани или като неврологични нарушения или като психични разстройства

 тежест в тялото
Как да се отървете от усещането за тежест в тялото?

Чувството на тежест е много неприятно за човека, особено ако той работи или учи.

Такива усещания винаги са свързани с наличието на разстройства на нервната система и проблеми с кръвта. Следователно, подходът към лечението на усещането за тежест в тялото или крайниците не трябва да бъде едностранен и да се провежда чрез монотерапевтични техники. Трябва да се подходи към проблема всеобхватно, като се отчитат всички предпоставки и индивидуални характеристики на развитието на организма.

Както беше казано, причините за чувството на тежест в тялото, в ръцете или краката, което често се съчетава с чувство на обща слабост, намаляване на мускулния тонус и загуба на „жизнена енергия“, са различни нарушения в невропсихичната и физиологична сфера на човека. Ако такива усещания често се появяват или стават постоянни, трябва да се обърне специално внимание на това. Най-честите причини за усещане за тежест в тялото или крайниците, е развитието на гранични психични разстройства (неврози, тревожни разстройства, депресия и т.н.), често свързани със силни емоционални преживявания, стрес, висок психофизичен стрес, нарушение на съня, промяна в апетита. Много често хората вярват, че усещането за тежест в тялото или тежестта в крайниците е резултат от физическа умора, упорит труд или следствие от някои физически заболявания, които рядко могат да съпътстват тези усещания.

Например, за гастроентеролога, при пациентите, които усещат тежест в тялото или крайниците, това може да е свързано с нарушено храносмилане или болка в стомаха. Възможно е по време на изследването да се открият различни патологии като гастрит, ерозии на стомаха и билиарна дискинезия. Такива неприятни прояви като чревен метеоризъм, диария, запек, къркорене на червата също могат да присъстват. Има случаи, когато тежестта в крайниците може да бъде придружена от различни болезнени усещания в сърцето или горната част на корема.

Когато пациентите се оплакват от тежест в тялото или крайниците на кардиолога, в повечето случаи този специалист ще открие различни „патологии“ под формата на екстрасистоли, вентрикуларна хипертрофия, не рядко дори аритмии или недостатъчност на клапната система на сърцето, блокада на дясното краче на Гис, различни видове промени в електрокардиограмата, тахикардия, хипертония и много други промени.

Ако този симптомите за тежест в тялото се обсъждат с невролог, картината ще бъде коренно различна

Най-често невролога открива остеохондроза, недостатъчност на венозния отток или нарушение на артериите в шийните съдове. При изследване на ЯМР на мозъка се може да се видят аневризми, кисти и др. По време на ЕЕГ изследванията се наблюдават и много промени под формата на промени в различни дейности, вълни, дори конвулсивна готовност и това, което ЕЕГ не може да покаже принципно (сраствания, структурни) промени и т.н.). В същото време оплакванията за усещане за тежест в крайниците не получават обяснение и остават на заден план. За терапевта, хората, които имат оплаквания от усещане за тежест в тялото или крайниците, най-често идват с такива допълнителни оплаквания като: постоянно поддържане на телесната температура при 37.0 – 37.6, главоболие, нарушения на съня, кашлица, често оригване, неразположение, чести настинки. Нещо повече, има обяснения за усещанията за тежест в крайниците или в тялото, например при вероятното наличие на малки отклонения на хемоглобина, левкоцитите или еритроцитите, могат да бъдат открити аномалии и в хормоналната сфера. Най-често това са показателите на щитовидната жлеза. Като правило, предписаното лечение от тези лекари не помага много, няма ефект, или може да се влоши. Усещането за слабост в тялото или крайниците не минава, но може да се добавят други неприятни или болезнени усещания и да се наложи да се обсъди състоянието с други лекари.

Лекарите назначават нови и нови лечения

Има все повече и повече различни патологии, които изискват „спешно лечение“, което, подобно на предишното, не дава желания ефект. Тази патология, която се открива от кардиолога, гастроентеролога или невролога, съчетана с усещания за тежест в тялото или тежест в крайниците, най-често има пряко отношение към състоянието на кръвта. В крайна сметка, кръвта е тази, които минава през всички органи и системи на нашето тяло.

Така че, преди да посетите гастроентеролога, невролога или кардиолога, направете си пълни кръвни изследвания и си запишете час при хематолог. След него си запазете час и за посещение при психолог.

Усещането за слабост, за безсилие и безпомощност в повечето случаи се дължи на остра желязодефицитна анемия.

Какво е желязодефицитна анемия?

Поради недостиг на желязо се развиват около 70% от всички анемии. Заради малкото количество от този микроелемент, молекулите на хемоглобина вече не се образуват. В резултат на това кръвта започва да носи много по-малко кислород. Недостигът на желязо в други тъкани води до проблеми с кожата, косата, сърцето и храносмилането. Ако тялото вече чувства недостиг на желязо, но болестта все още не е развита, това състояние се нарича сидеропения или дефицит на желязо.

Медицинска статистика: Според СЗО около 1.8 милиарда души по света страдат от анемия. Скрит дефицит на желязо (сидеропения) може да бъде намерен в 3,6 милиарда души.

Най-често анемията се среща при жени по време на фертилитет, при бременни жени и при юноши на възраст 12-17 години. В напреднала възраст, мъжете настигат жените в честотата на поява на синдрома и дори ги надминават. До 60% от бебетата, родени от многоплодна бременност и бебета през първата година от живота, също страдат от недостиг на желязо.

Голяма част от симптомите на анемия всъщност обединяват симптоматиката, заради които може да се посети гастроентеролог, невролог или кардиолог

Те са:

– суха кожа;
– чупливи слоести нокти;
– промяна във формата на ноктите, поява на напречна ивица;
– разделени краища на косата, бавен растеж;
– умора, астения, слабост;
– бледност;
– нарушение на вкуса, желанието да се яде паста за зъби, креда, боя и т.н .;
– странно пристрастяване към различни миризми;

С намаляване на хемоглобина има признаци на липса на кислород в кръвта, усещане за замаяност, която може да доведе до припадък.

Причини за възникване на синдрома

Синдромът на сидеропения може да се развие по няколко причини:

  • – небалансирано хранене;
    – заболявания на стомаха или червата;
    – загуба на кръв;
    – повишена нужда от желязо.

Поради тази причина симптомите на желязодефицитна анемия се срещат при бременни жени и при деца.

Лечение на желязодефицитна анемия

На етапа на латентния дефицит, когато хемоглобинът не се понижава, достатъчно е да се коригира диетата, да се приемат витамини, определени храни и хранителни добавки. Самото тяло подобрява усвояването на желязото от червата и може бързо да възстанови дефицита. В случай на тежка желязодефицитна анемия, специализираните лекарства вече не могат да бъдат премахнати. Те ви позволяват бързо възстановяване на запасите от желязо, активиране на образуването на хемоглобин и червени кръвни клетки.

Диетична терапия

Диета не помага за справяне с тежка анемия. Но правилното хранене може да предотврати развитието на първичен недостиг на желязо. Обърнете внимание, че трябва да се приема средно около 15-20 мг желязо на ден с храна.

Съвети за хранене за недостиг на желязо:

– месо, черен дроб и яйца са най-добрите продукти за сидеропения;

– от зеленчуците и плодовете не се абсорбира повече от 1–5% желязо;

– витамини С, В, фолиева киселина и мед подобряват абсорбцията на желязо;

– калций, танини, оксалати и фосфати намаляват бионаличността на желязо, което означава, че използването на силен чай е желателно да се сведе до минимум;

– млечните продукти трябва да се консумират отделно от тези, съдържащи желязо.

Храната съдържа двете йони на двувалентното и тривалентно желязо. И те се абсорбират в червата. В организма железните йони могат да бъдат окислени и редуцирани, преминавайки в различни форми. Феритинът, транспортен протеин, се свързва с желязото. И преди да стане част от молекулата на хемоглобина, тя се превръща в двувалентна.

Приемане на хранителни добавки

За да увеличите съдържанието на желязо в храната, можете да използвате специални хранителни добавки. Повечето от витамини и хранителни добавки, подсилени с желязо, съдържат неговите органични соли, като фумарат, глюконат, бисглицинат. Някои от тези лекарства, в допълнение към самото желязо, съдържат витамини и микроелементи, които му помагат да усвоява и транспортира. Има и хранителни добавки, базирани на естествени суровини и допълнително обогатени с железни соли. Те включват хематоген, бирена мая, обогатена с органични железни соли и др. За лечение на желязодефицитна анемия хранителните добавки се приемат съгласно инструкциите за около 3 месеца или по друг курс, предписан от лекуващия лекар.

ХЕМОАКТИВ

За комплексна терапия на анемията само с една добавка, поръчайте ХЕМОАКТИВ

ХЕМОАКТИВ осигурява 100% от дневните нужди от желязо в силно абсорбираща се форма. Насърчава производството на хемоглобин, намалява чувството за слабост и умора. Не предизвиква странични ефекти върху стомашно-чревния тракт.

Оптималните нива на желязото трябва да бъдат възстановени по време на бременност, при нисък хемоглобин, при обилна менструация, при възстановяване след операции или боледуване, както и при ниско кръвно. За това има грижата ХЕМОАКТИВ. В състава на хранителната добавка са включени витамини и минерали, които улесняват усвояването на желязо.

Ако употребявате редовно хранителната добавка ХЕМОАКТИВ чувството за тежест, умората и целодневната отпадналост ще изчезнат.

Ето какво казват потребителите за редовния прием на ХЕМОАКТИВ:

Светла Георгиева, Монтана: Поръчах ХЕМОАКТИВ 2 пъти. Поръчах втори път, тъй като добавката показа своята ефективност. За 4 месеца редовен прием хемоглобинът ми се повиши от 110 на 134! Много съм доволна! Не съм забелязала странични ефекти. Пия добавката с вода, към която съм добавила лимонов сок.

Людмила Симеонова от град София, на 42 години: Ефективна добавка, чрез която си нормализиран нивата на желязото! Повишава нивото на хемоглобина в кръвта и се понася добре. Продължителността на лечението зависи от първоначалното ниво на хемоглобина, като се има предвид необходимостта от насищане на кръвта с желязо.

Диана К. ХЕМОАКТИВ работи по предназначение, феритинът ми беше понижен, след месец се е повишил до 40. Освен това е приятно да се пие. Страхотен продукт!

Повече за ХЕМОАКТИВ може да прочетете ТУК.

Не пренебрегвайте един толкова важен симптом, като усещането за тежест в тялото. Той няма да мине от самосебе си.Направете нужните изследвания, започнете лечение навреме, за да се радвате дълги години на добро здраве.

Източник: hobbymaniya.ru

Оценете статията
Оценка 5 от 1 гласували

Това ще ви помогне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *