Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Лекарят лекува, но може и да убива с думи!

Помислите внимателно: били ли сте при лекар, който е казал не особено приятни неща за вашето заболяване и последвалото възстановяване?

думи
Лекарят лекува с лекарство, но може да убива с думи

Дали е имало случай, при който състоянието ви да се е влошило след посещението при лекар? Ако е налице „заклинание“, трябва да се консултирате с друг лекар, ако е нужно и с трети; в противен случай казаното от лекаря ще попречи на лечението.

Лекарят има огромна власт над пациента. В старо време лекарите са лекували с думи повече, отколкото с лекарства. В съвременния смисъл, който влагаме сега, тогава не е имало лекарства. Много учени днес смятат, че почти всички древни лекарства са плацебо. И болните са били лекувани с думите на лекаря и неговата любезна увереност в успешния изход от болестта. Понякога дори казаното от лечителя е помагало на хората да се излекуват от смъртоносни болести.

Когато лекарят казва лоши, катастрофални неща…

Нострадамус е лекувал пациентите с чума с помощта на розови листенца. Днес е ясно, че в розовите венчелистчета има много витамини, благодарение на които болните са започнали да се чувстват по-добре. Но по-скоро някои успяват да се възстановят, защото Нострадамус е посетил всичките си пациенти, без значение дали са били богати или бедни, без значение дали са имали роднини, които да се грижат за тях, или са били изоставени. Световно известният пророк им е обръщал голямо внимание и ги е подкрепял с думи. Така Нострадамус е помогнал на оцелелите да се справят с чумата.

Носителят на Нобелова награда, сърдечният хирург д-р Бърнард Лоун, е на почти сто години. По време на своята практика е спасил много животи; не само заради това, че е бил отличен специалист. Той е казвал на пациентите си мили думи и е давал на безнадеждно болните своята любезна подкрепа. И хората са излизали от кабинета му изпълнени със сила и желание да се борят с болестта. Колеги обвиниха доктора в магьосничеството – и това се случва в края на 20-ти век. Докато сърдечният лекар дава своите мили послания на пациентите си, други компетентни лекари са им казвали, че ще умрат и цялото им лечение е безнадеждно!

Доктор Лоун яростно се бори с „проклятията“ на своите колеги

Той знаеше, че ятрогенността води до смърт и описва такива случаи от практиката си. „Ятрос” – на гръцки означава „доктор”. Понякога лекарят лекува с лекарство, но може да убие с една-единствена дума. И за да докаже това, великият доктор Лоун цитира думите на негови колеги, които имат негативен а често и смъртоносен ефект върху пациентите.

Д-р Бърнард Лоун

„Вече живееш назаем“, „не можеш да оцелееш от втори инфаркт“, „носиш бомба със закъснител в теб“, „резултатът от заболяването ти ще бъде тъжен“, „ангелът на смъртта вече е зад теб,“ „кръвният съсирек на твоя съпруг ще те направи вдовица“, „лечението е безполезно“. Или пък: “Предишният ви лекар ви е предписал това лекарство? Ама то ще ви убие!“. Подобни примери може да даде всеки един от нас…

Болните чуват тези думи в момент на пълно доверие и страх за живота си. Пациентът чака подкрепа, но вместо това получава зла поличба, проклятие някакво. И болестта започва да прогресира. А понякога човек умира от най-обикновено внушение.

Доктор Лоун обвинява цялата система, която насърчава ужасните прогнози. Не може ли да има поне една добра дума на надежда? И защо трябва толкова мрачно да се описва бъдещето на пациента, защо положението се представя почти винаги толкова безнадеждно?

Без съмнение, д-р Лоун е велик хуманист. Дори безнадеждни пациенти са се възстановили, докато са били лекувани от него. Защото той наистина прилагал „добра магия“ – магията на добрата дума. И хуманно отношение към страдащия човек. Подобно внимание няма как да не насърчи възстановяването. Защото всички знаем приказката за ловеца и мечката… Раната заздравява, но лошата дума не се забравя! Добрата дума, насърчението и сърдечното отношение не само доставят удоволствие, но и дават сила за живот!

Откъс от книгата на Анна Кирянова: Малко щастие: Как да живеем така, че всичко да ни е наред?

Източник: www.labirint.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *