Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Фонтаните: източник на зарази и инфекциозни болести

Къпането във фонтаните е традиционно лятно забавление за много деца и подрастващи

фонтаните
Фонтаните – опасен източник на забавление и прохлада

Децата обичат да играят с вода, младите хора също понякога искат да се освежат в топлината или да натопят краката в студената вода след дълга разходка в горещото време. Когато е много топло дори хората на възраст понякога поставят ръце или кракa под струите на фонтана. Всъщност, всичко това, което на пръв поглед изглежда приятно и безопасно, може да доведе до здравословни проблеми.

Класически фонтани

Фонтаните, където водата се стича от статуи и се събира в купа с различна дълбочина, са често срещани в градската среда: те са компактни, красиви, вписват се в архитектурата. Те са ориентир и място за срещи. Всъщност, фонтаните от този тип могат да бъдат оприличени на големи вани. Водата, която се носи напред и назад по затворена циркулационна система, плюс топлината по краищата, е изключително опасна. Представете си: това е застояла вода. Още по-лошо – поради температурата на въздуха, която е доста висока през лятото, всичко цъфти, гние и мирише, а патогенната микрофлора се развива в топла вода експоненциално, предупреждава София Русанова, специалист по инфекциозни болести.

Д-р София Русанова

В допълнение, именно този вид фонтани са обичани от кучета и хора без определено място на пребиваване. И едните, и другите често се къпят в тях, а последните понякога перат и дрехите си. Съответно, във водата попадат множество вируси и бактерии. Плюс това, отново да напомним и за застоя на водата и нейната висока температура, идеална за възпроизвеждане на различни видове бактерии. В резултат на това ефектите от безгрижното „топване“ във фонтана могат да бъдат изключително неприятни. „Първо, къпането в шадравани и фонтани може да доведе до чревни инфекции. Ако говорим за кожни заболявания, стафилококите и стрептококите, които се „изсипват“ през отворените рани и забавят процесите на регенерация, могат да попаднат във водата и да причинят различни нарушения както на кожата, така и на други органи”, казва д-р Русанова.

Основните симптоми на чревната инфекция са болки в корема, редки изпражнения, гадене и повръщане, повишена температура. Сериозно усложнение на тази патология е дехидратацията, която може да доведе до смърт. Заразата с паразити не е такъв невинен проблем. Паразитите оказват отрицателно въздействие върху работата на целия стомашно-чревен тракт, като цяло.

Сухи фонтани

Днес сухите фонтани са популярни декоративни инсталации, при които фонтанът няма кумулативна купа, а струите вода изскачат от земята. Сухите фонтани са любимо забавление на всички деца. Те могат да се движат покрай водните струи в продължение на часове. Според лекарите, ако наистина трябва да се избира измежду две злини, то тогава сухите фонтани, като опция, са по-безопасни. Има течаща вода, не застояла, казва София Русанова.

Сухите фонтани са предпочитано забавление от много деца

Механизмът на действие на такъв фонтан е следният: водата пада на земята и преминава през процепите по изпускателнитe канали в специален резервоар, където се подлага на почистваща процедура, след което отново се освобождава нагоре. По отношение на вредата за здравето, тази опция е по-добра от класическите фонтани.

Мерки за сигурност

„Аз, като човек и като лекар, мисля, че не си струва да се използват фонтаните за разхлаждане, без значение дали са сухи или водата се събира в купа. Това е нехигиенично “, предупреждава специалистката по инфекциозни болести. Но любителите на разхлаждането в горещите летни дни обикновено нямат задръжки. И тук лекарите имат препоръка как да се гарантира превенцията на различни заболявания след такива „водни процедури“.

„Ясно е, че такава вода не трябва да бъде погълната. Ако поради някаква причина сте се озовали във водите на фонтана, ако детето си е играли макар и за кратко край някой сух фонтан, необходимо е да се предприеме последвало измиване с обикновен сапун или душ-гел, като за целта се използва топла вода, съветва Русанова. За по-сигурно може да се изплакне тялото и със слаб разтвор на ябълков оцет и вода.

Източник: www.dvnovosti.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *