Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Има ли ефективен начин за защита срещу заразата с ротавирус?

Почти всяко дете, на възраст до пет години, средно страда от ротавирус от 2 до 5 пъти годишно. Въпреки това, има ефективен начин за защита срещу тази инфекция!

ротавирус
Има ли ефективен начин за защита срещу заразата с ротавирус?

Децата с добро здраве и силен имунитет, срещащи се с ротавирус, са изправени пред няколко дни лошо здраве и необходимостта през следващите две седмици да спазват диета. Но за бебета и хлапетата с отслабен имунитет тази инфекция е много опасна.

Повече за инфекцията с ротавирус, за нейните симптоми, начини за лечение и превенция разказва главния специалист в областта на инфекциозните заболявания при децата, ръководител на катедра по детски инфекциозни болести към ФСБПП ДЗО РМНПО, Министерство на здравеопазването на Руската федерация, проф. д-р Людмила Мазанкова

Проф. д-р Людмила Мазанкова

Всички са равни пред нея

Името на болестта идва от латинската дума „rota“, което означава „колело“. В крайна сметка, вирусът има подобна кръгла форма. От неговите 8 вида само 3 са опасни за хората (А, В и С, като в 90% от случаите болестта се причинява вирус тип А). Въпреки факта, че ротавирусът се отнася до „болестите на мръсните ръце“, само добрата хигиена не е достатъчна, за да е защита от нея. Не без основание от тази инфекция страдат както и обитателите на бедняшките квартали, така и жителите, които живеят в по-елитните зони на градовете и селата.

Изключителната инфекциозност на ротавируса се дължи на факта, че причинителите на болестта са доста устойчиви във външната среда. Детето се нуждае само от 10 вирусни частици, за да бъде заразено, докато заразения човек освобождава милиарди. Ето защо, ако в детските ясли, градини и училища някое дете вече е заразено с ротавирус, като правило, след няколко дни цялата група или целият клас ще се събуди с едни и същи симптоми. Както и целия етаж на болницата, защото ротавирусът е и водещата вътреболнична инфекция в детските болници.

Първата среща е най-опасна

Децата и възрастните могат да преминат ротавирусната инфекция, но за бебетата това заболяване е най-опасно. В края на краищата, първата среща с вируса, който се среща най-често в ранното детство, е най-тежка. Ако не са предоставени адекватни медицински грижи на болното бебе навреме, всичко може да свърши много тъжно. Според Световната здравна организация повече от половин милион бебета умират от ротавирус в световен мащаб.

Днес ротавирусната инфекция е най-честата причина за тежък гастроентерит при деца под 5-годишна възраст. Диарията е втората причина за смърт при деца след пневмонията, а при случаите на диария около половината са причинени от ротавирус.

Няма лекарство за вируса

Въпреки че не е толкова трудно да се идентифицира причинителя на ротавирусната инфекция (нужен е бърз анализ на изпражненията или ензимен имуноанализ), в повечето случаи диагнозата се поставя само въз основа на симптомите. Най-честите признаци на заболяването са: непрекъснато повръщане и чести изпражнения (без примес на кръв). Може да има и треска, слабост и болка в корема. И за разлика от хранителното отравяне, тези симптоми продължават със седмици.

Да се прави специална диагностика често няма смисъл, защото няма специфични антивирусни лекарства за ротавирусната инфекция. Всички лечения са симптоматични. Антипиретик – за отстраняване на температурата и ентеросорбенти – за отстраняване на токсините от червата.

Заразата с ротавирус е най-опасна за бебетата

Когато бебето плаче без сълзи

Но основната цел на лечението е да се предотврати дехидратацията, която е изключително опасна за детското тяло (и колкото по-малко е детето, толкова по-голям е рискът). За съжаление, тя може да се развие много бързо – след 6 часа от началото на заболяването. Обикновено в това състояние е съпроводено от висока температура, на детето му е трудно да диша, появяват се гърчове, които могат да завършат с припадък. При децата симптоми като липса на пот, плач без сълзи и памперси, които остават сухи в продължение на три или повече часа, могат да говорят за дехидратация.

Критичната загуба на течност застрашава от развитието на: токсично-дистрофичен синдром, инвазия на червата, остра сърдечна и бъбречна недостатъчност, увреждане на централната нервна система (ЦНС), белодробен оток. И в крайна сметка това може да доведе до смъртта на детето.

Не допускайте дехидратация!

За да се предотврати дехидратацията, при честа диария и повръщане, първо е необходимо детето да се храни – малко по малко, но много често. Тъй като не само водата, но и електролитите напускат тялото, по-добре е да се дава не просто вода, а фармацевтични разтвори за орална рехидратация. В екстремни случаи такъв разтвор може да приготвите и сами: в 1 литър вода се слагат 25 гр. захар (2 и половина чаени лъжички) и 2 гр. сол (по-малко от половин чаена лъжичка). Бебето може да бъде пипетирано или да му се дава от спринцовка (без иглата, разбира се). На по-голямото дете може да се дава такъв разтвор с лъжичка.

Във всички случаи трябва незабавно да потърсите лекарска помощ. В болницата на бебето ще бъдат инжектирани лекарства интравенозно, което бързо ще премахне дехидратацията.

След възстановяването, за период от две седмици, детето трябва да спазва щадяща диета – с изключване на мазни храни и пълномаслено мляко, предимно с пресни зеленчуци и плодове. Подходящо е да се дава оризова каша или овесена каша, зеленчукови супи, картофено пюре и желе.

Най-добра защита

Всяка година нивото на ротавирусна инфекция при деца и юноши се увеличава средно с 16%. Експертите смятат, че това води до образуването на огнища на групови заболявания, и не е далеч от епидемия. Заплахата може да бъде предотвратена само с помощта на ваксинация. Навременната ваксинация спомага за намаляване честотата на ротавируса не само при деца до една година, но и сред представители на всички възрасти.

Ротавирусните ваксини (под формата на капки) са включени в националните календари за превантивна ваксинация в повече от 90 страни по света. Тяхната ефективност при предотвратяване на тежкия ротавирусен гастроентерит е 98%, а безопасността е потвърдена в проучвания, обхващащи повече от 68 хиляди деца. Над 10 години опит в употребата на ваксина за RVI в чужбина показва 79-94% намаление на честотата на ротавирусни инфекции.

Но за формирането на ефективен имунитет срещу ротавирус при детето, е необходимо да се ваксинира строго според схемата. Три дози трябва да се прилагат до 32 седмици от живота (8 месеца) с интервал от 4 до 10 седмици между дозите. И бебето трябва да получи първата доза не по-късно от 12 седмици от раждането. Ротавирусната ваксинация може да се извърши в един ден с въвеждането на други имунни лекарства, с изключение на BCG ваксината.

В България ротавирусната ваксина Ротарикс не е задължителна. Цената на ваксината е около 115 лева.

Източник: newslab.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *