Нежелани гости: Какво може да доведе до инфекции с хелминти?

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Хелминти, или както им казват в ежедневието – червеи, острици или глисти са паразитни същества, чието местообитание е човешкият или животинския организъм

хелминти
Да се заразят с хелминти могат и децата, и възрастните

Инфекцията с хелминти е по-честа при деца, отколкото при възрастни.

Нашата статистика

От 250-те вида хелминти, които паразитират в хората, около 30 вида са широко разпространени в България, останалите са редки. В повечето случаи децата се заразяват с острици. И най-често заразата се случва именно сега, през този сезон, във времето когато сме между пролетта и лятото или между лятото и есента, заради изобилието от плодове и зеленчуци.

Остриците са бели червеи с дължина 2–12 мм, които обитават сляпото черво и крайния участък на тънките черва. На второ място деца и възрастни страдат от аскаридоза, т.е. инфекция с аскариди. Тези чревни паразити принадлежат към кръглите червеи и могат да достигнат дължина от 15–40 см и да живеят главно в лумена на тънките черва.

Че е налице зараза с хелминти може да подскаже:

– неспокоен сън, скърцане със зъби по време на съня;
– обилно слюноотделяне;
– неразположение, повишена умора;
– алергичен кожен обрив;
– сърбеж около ануса;
– коремна болка;
– загуба на тегло при добър апетит;
– гадене, подуване на корема, диария или запек (ако червеите са се заселили в червата);
– леко пожълтяване на кожата (ако са проникнали в черния дроб, което също не е необичайно);
– кашлица (ако са стигнали до белите дробове).

Въпреки това, само всяко трето дете има изразени симптоми на присъствие на червеи. Също така се случва, че то не се оплаква, а хелминтите остават незабелязани дълго време, но се откриват случайно, когато се анализират изпражненията или когато ларвите излизат от червата заедно с изпражненията.

Внимание!

Хелминтоза е доста сериозен проблем, причиняващ много усложнения.

Отпадъчните продукти на червеите са токсични и често предизвикват алергични реакции.

Някои хелминтни ларви могат да проникнат през стените на кръвоносните съдове в кръвния поток и да пътуват с кръвния поток в тялото, засягайки черния дроб, белите дробове, мозъка, очите.

В напреднали случаи се развиват витаминен дефицит и дори дефицит на протеин, което може да доведе до забавяне в развитието на подвижността, умственото развитие и говора.

Под влияние на хелминтозата се намалява имунологичната реактивност, което често води до недостатъчно производство на антитела по време на ваксинацията. Това прави превенцията на полиомиелит, морбили, дифтерия, магарешка кашлица, тетанус и други инфекциозни заболявания по-малко ефективни.

Ако червеите са много, те могат да запушат чревния лумен, причинявайки непроходимост.

Диагностика и лечение

За да се установи наличието на паразити и за да се определи техният външен вид, се използват няколко метода. Най-често – анализ на изпражненията и яйцата на червеите. Но това не винаги дава надежден отговор от първия път, тъй като резултатите зависят от жизнения цикъл на паразитите и от техния брой в организма.

По-надежден отговор се дава чрез имунологичен кръвен тест за наличие на антитела срещу паразитни антигени – ензимно-свързан имуносорбентен анализ (ELISA). Този метод позволява да се определи вида на паразитите и техния брой.

Когато хелминтът проникне в тъканта, диагнозата е трудна, защото анализът на изпражненията не разкрива наличието на яйца или ларви. В този случай се извършва серологично изследване на кръвта, ултразвуково изследване на вътрешните органи, компютърна томография, ендоскопия, както и изследване на материал, взет по време на биопсия.

За лечението се използват противопаразитни средства и сорбенти. След антихелминтната терапия лекарите, като правило, предписват сорбенти, чиято цел е да отстранят отпадъчните продукти от паразитите от тялото, които тровят организма отвътре. Те абсорбират токсините, отделяни от червеите, и ги премахват естествено, почистват организма и възстановяват нормалната чревна микрофлора.

Важно е!

Първичната инфекция с острици винаги се появява през устата – когато се поглъщат зрели яйца на хелминти. Това може да се случи, ако детето яде, без да измие ръцете си, храни се с немити зеленчуци или плодове. Също така, яйцата могат да попаднат в устата с домашния прах или когато детето докосва заразени предмети.

В червата на приемника яйцата се развиват и стават възрастни. Когато дойде времето, женската острица пропълзява през ануса и снася нови яйца в кожните гънки, след което умира. След 4-6 часа яйцата се излюпват. И тъй като движенията на женските (те, разбира се, са много) причиняват сърбеж в ануса, детето започва да се чеше тази област. Така зрелите яйца попадат на ръцете му, откъдето могат да бъдат върнати обратно в устата. Настъпва вторична инфекция и цикълът се повтаря отново. Ето защо, въпреки че остриците живеят в червата само за около четири седмици, възстановяването не настъпва толкова бързо, колкото ни се иска.

Кръгъл червей не се предава от човек на човек. Техните яйца първо попадат в земята, където зреят за около 30 дни, след което са в състояние да проникнат в човешкото тяло. Инфекцията се случва през устата, където яйцата влизат заедно с немитите плодове, зеленчуци, прах или чрез мръсните ръце. Яйцата се оказват в тънките черва, където от тях се развиват ларвите, които проникват в кръвния поток през чревната стена и от там в белите дробове и бронхите. Тъй като има ресничест епител, който почиства прах, бактерии и други чужди елементи от дихателните органи, ларвите влизат в устата. От тук някои от тях се измиват със слюнка и умират, но други ларви се поглъщат отново и влизат в червата. Тук те вече се развиват като възрастни. Този цикъл продължава от 60 до 100 дни. През цялото това време в изпражненията няма червеи.

Антихелминтни лекарства

Лечението при зараза с хелмити се назначава от лекар. Изписаните медикаменти се съобразяват с възрастта на детето. Такива лекарства са например Лепарацид, Вермокс и Зентел.

Характеристики : лекарствата за лечение на хелминтни инфекции действат директно върху паразитите, причинявайки смъртта им. Така те напускат тялото естествено.

Странични ефекти : алергични реакции, гадене, замаяност, главоболие.

Основните противопоказания: индивидуална непоносимост.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *