ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ТАНИДОН / TANYDON

Съдържа телмисартан, натриев хидроксид, повидон, меглумин, лактоза монохидрат, кросповидон, жълт железен оксид, магнезиев стеарат, хипромелоза, титанов диоксид, макрогол-400, талк

Предназначение

танидонТАНИДОН е от типа медикаменти, които действат отпускащо на кръвоносните съдове – в резултат на това се намаляват стойностите на повишеното артериално налягане. Продуктът с активна съставка телмисартан се прилага в случаите на есенциална хипертония при възрастни. Диагнозата се отнася до случаите на повишено кръвно налягане, което не е следствие от други заболявания.

Приемът на коментирания медикамент намалява риска от необратими промени на кръвоносните съдове и тежки инциденти с живото застрашаващ характер като инсулт и инфаркт на миокарда.

Как се приема

ТАНИДОН се приема веднъж дневно, по едно и също време. Таблетката от 40 или 80 мг се поглъща цяла с малко вода или сок. Възможно е лекуващият да препоръча едновременно с този медикамент и диуретик – това ще усили ефекта на понижаване на артериалното налягане.

Най-често на пациентите се препоръчва прием на таблетка от 40 мг. Възможно е обаче пациентът да се нуждае от по-висока доза и тогава се предпочита вариантът с таблетки от 80 мг. При пациенти с чернодробни проблеми пределната доза е 40 мг дневно.

Ако пациентът пропусне прием в обичайното време, дозата за деня може да се вземе по-късно или да се изчака до другия ден. В този случай не бива да се търси компенсиране на пропуснатото чрез по-висока доза. При предозиране е необходимо спешно да се потърси медицинска помощ.

Приемът на ТАНИДОН може да се прекрати само по лекарска препоръка.

Възможни нежелани ефекти

Лечението с ТАНИДОН може да стане причина за някои странични ефекти, квалифицирани като негативни. Редки, но много сериозни състояния са сепсис и ангиоедем, които изискват спешна медицинска намеса.

Сред често съобщаваните нежелани ефекти са състоянията с хипотония; нечести – инфекции на дихателната и отделителната система, анемия, депресивни състояния, задух и кашлица, диария, метеоризъм, гадене и повръщане, мускулни спазми и болки, смущения в бъбречните функции.

В редки случаи настъпват промени в стойностите на някои кръвни показатели; екзема, ставни болки, тревожност и сънливост, зрителни смущения, алергични реакции с уртикарии, чернодробни смущения, понижени стойности на ктръвната захар, високи стойности на пикочната киселина и др.

Има много редки случаи на сраствания на белодробната тъкан.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ТАНИДОН не се прилага при алергия към някоя от съставките на медикамента.

Продуктът не се използва за лечението на деца и подрастващи под 18 години.

Медикаментът не е подходящ за бременни и кърмачки.

Ако приемът на продукта се отразява на концентрацията и вниманието, по време на лечението с него не бива да се шофира.

Противопоказан при диабет, нарушения на бъбречната и чернодробната функция, трансплантирани органи.

За рискови пациенти се преценява конкретно дали приемът на медикамента е безопасен. Става дума за хора с хипотония, стесняване на кръвоносните съдове на бъбреците, сърдечно заболяване, чернодробни заболявания в напреднал стадий, при задържане на течности или повишени нива на калий в организма.

Взаимодействие с други медикаменти

Приемът на ТАНИДОН с други медикаменти изисква внимателна преценка за възможните лекарствени взаимодействия и последиците от тях. Възможни са промени в дозировките или режима на прием, замяна или спиране на продукти – с цел да се избегнат опасни ефекти.

Ето с кои лекарства трябва да се съобразяваме: противопоказано е съчетаването с дигоксин; внимание при лекарства с литий, калий-съдържащи, хепарин, имуносупресори, антибиотици, диуретици, АСЕ-инхибитори, нестероидни противовъзпалителни средства, лекарства за високо кръвно, барбитурати, антидепресанти.

__

Усреднена цена в аптеките – 8 лв за 30 таблетки от 80 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *